Herbatniki z pianką. Pyszne ciacho bez pieczenia
Rozpływające się w ustach kakaowo-waniliowe ciacho z herbatnikami. Przypomina trochę ptasie mleczko. Jest delikatne i słodkie. Nie wymaga pieczenia. Można je przygotować dzień wcześniej.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Okazja: Przyjęcia i imprezy
 - Kategoria przepisów: Ciasta
 - Sposób przygotowania: Na zimno
 - Główne składniki :
 
Składniki
• 24 herbatniki maślane (foremka "keksówka')
Składniki
Masa kakaowa:
•   200 g serka homogenizowanego
•   1 łyżka erytrolu
•   1 łyżka kakao
•   2 łyżki żelatyny
•   ½ szklanki wrzątku
•   ½ szklanki śmietanki 36 proc.
Składniki
Masa waniliowa:
•   200 g serka homogenizowanego
•   2 łyżki erytrolu
•   laska wanilii
•   1 łyżeczka soku z cytryny
•   2 łyżki żelatyny
•   ½ szklanki wrzątku
•   ½ szklanki śmietanki 36 proc.
Składniki
Zdobienie:
•   Czekolada
Przepis
Na dnie foremki ułożyć herbatniki (w ten sposób, by pokryły całe dno, lecz nie zachodziły na siebie). W razie potrzeby ciastka przy brzegach przyciąć.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku i odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić. Serek przełożyć do miski, posłodzić erytrolem, wsypać kakao i zmiksować na najmniejszych obrotach. Wlać żelatynę i ponownie zmiksować. Połączyć z bitą śmietaną i wylać na herbatniki. Foremkę wstawić do lodówki, by masa stężała.
Przepis
Masę waniliową przygotować podobnie jak kakaową – bez kakao, za to z większą ilością erytrolu, sokiem z cytryny i ziarenkami z laski wanilii.
Na zastygniętej masie kakaowej ułożyć herbatniki. Na ciasteczka wylać masę waniliową. Na masie ułożyć kruche ciasteczka. Foremkę wstawić do lodówki.
Przepis
Gotowe ciasto udekorować płynną czekoladą.