Hashimoto - Zadbaj o jelita

Bez względu na to, jak nazwiemy schorzenie, z którym przyszło nam się zmierzyć, począwszy od Hashimoto, przez reumatoidalne zapalenie stawów, łuszczycę czy stwardnienie rozsiane, na chorobach ze spektrum autyzmu kończąc, najważniejszym krokiem w procesie powrotu do zdrowia jest zadbanie o układ odpornościowy, który w ok. 90 proc. mieści się w jelitach.

Hashimoto – Zadbaj o jelita
Źródło zdjęć: © Unsplash

Wydawać by się mogło, że Hashimoto to choroba tarczycy. Wszelkie badania zalecane przez lekarzy koncentrują się właśnie na niej i na układzie endokrynologicznym. Standardowo sprawdzamy poziomy hormonów i regularnie przyjmujemy je w postaci syntetycznej, by wyrównać ich niedobory. Mało kto z nas zwraca szczególną uwagę na układ odpornościowy, który odgrywa szczególną rolę w patomechanizmie choroby. Zapalenie tarczycy typu Hashimoto jest jedną z wielu dolegliwości układu odpornościowego, którego siedliskiem są jelita i to właśnie o nie należy zadbać w pierwszej kolejności, jeśli chcemy pozbyć się dokuczliwych objawów i zatrzymać rozwój choroby.

Bardzo ważna jest dieta i dotychczasowe nawyki żywieniowe, które w trakcie powrotu do zdrowia wymagają radykalnych zmian. Okazuje się, że ten krok bywa dla nas najtrudniejszy, gdyż ciężko nam pożegnać się z ciepłymi bułkami, tradycyjnym schabowym czy lodowym deserem. Jeśli jednak zaczniemy zmieniać swój sposób myślenia o jedzeniu, zacznie ono bardziej służyć naszemu organizmowi aniżeli zmysłom, które potrafią decydować za nas, i którym poddajemy się podświadomie.

To, co zjadasz i sposób, w jaki konsumujesz ma ogromny wpływ na twoje samopoczucie. Dzisiejszy model żywienia obfituje w skrobię i rafinowane cukry, które bezkarnie łączymy z tłuszczami, bardzo często marnej jakości. Stąd też towarzyszą nam wzdęcia, gazy, przelewanie w brzuchu i niekontrolowany przyrost masy ciała.

Pierwszą zasadą dbania o jelita jest prawidłowe zestawienie pokarmów. Jeśli twoje menu zawiera mięso (a powinno, jeśli chorujesz na Hashimoto), łącz je z warzywami na parze, surówkami i świeżymi sałatkami. Ziemniaki także bardzo dobrze komponują się z innymi warzywami, szczególnie słodkie, tzw. bataty, gdyż te tradycyjne są często eliminowane z diety osób chorujących na Hashimoto z uwagi na glikoalkaloidy, naturalne pestycydy chroniące roślinę. Znajdziesz je także w bakłażanie, pomidorach i papryce. One także często są eliminowane z diety.

Wystrzegaj się połączenia skrobi z mięsem, gdyż to zestawienie bardzo obciąża układ pokarmowy, szczególnie gdy brakuje organizmowi enzymów trawiennych i soku żołądkowego, a o to dzisiaj nie trudno. Produkty kwaśne, czyli większość owoców, kiszonki, pomidory i wszelkie produkty fermentowane najlepiej spożywaj oddzielnie i nie łącz ich z innymi produktami, gdyż neutralizują one kwas żołądkowy, co zaburza proces trawienia. Natomiast świetnie sprawdzają się jako przekąski.

Kolejną zasadą jest wyeliminowanie z diety produktów problematycznych, które mogą wzmagać procesy zapalne i nadmiernie stymulować układ odpornościowy. Należą do nich: gluten i zboża, cukier i wszelkie substancje słodzące, rośliny strączkowe, nabiał, wszystkie produkty sojowe oraz kukurydza. W zamian zaopatrz się w zdrowe tłuszcze omega-3, które znajdziesz w rybach, najlepiej tłustych, jak śledź czy makrela, odławianych na pełnym morzu. Do tego wzbogać swoje menu dobrej jakości białkiem pozyskiwanym z ekologicznych hodowli zwierząt lub z dziczyzny.

Pamiętaj, że osoby chorujące na Hashimoto są zobligowane, aby dostarczyć organizmowi ok. 300 g węglowodanów złożonych dziennie. Możesz pozyskać je ze słodkich warzyw i od czasu do czasu z bezglutenowych roślin, m.in. gryki lub amarantusa. Nie każdemu jednak takie rozwiązanie służy. Wiąże się to z syndromem nieszczelnego jelita, który towarzyszy każdej chorobie z autoagresji. Dlatego proponuję wyeliminować wszelkie produkty „zbożowe” na czas trwania terapii leczniczej.

Skoro mówimy o nieszczelności śluzówki jelit należy pochylić się nad mikrobiomem, który odgrywa spektakularne znaczenie w przypadku każdej choroby. Istnieje mnóstwo badań naukowych potwierdzających zależność między składem flory jelitowej a zapadalnością na konkretne choroby. Bardzo często przyczyną rozwoju Hashimoto jest dysbioza jelitowa. Dochodzi do niej w momencie przerostu drożdżaków z rodziny Candida na skutek zbyt dużej podaży cukrów w diecie. Coraz częściej obserwuję także obecność SIBO i towarzyszący jemu zespół jelita wrażliwego. Tym bardziej wówczas należy zastosować się do powyższych zaleceń i wesprzeć procesy regeneracyjne suplementacją diety.

Do najważniejszych substancji leczniczych należy L-glutamina, białko uszczelniające jelita, którego nie może zabraknąć w twoim planie powrotu do zdrowia. Zaopatrz się także w dobrej jakości probiotyki – im większa liczebność i różnorodność szczepów, tym lepiej dla jelit. Wzbogać codzienne menu witaminami, takimi jak D, C i E. Jeśli obserwujesz u siebie niepohamowane pragnienie cukru niezbędny może okazać się kwas kaprylowy, w który obfituje olej kokosowy. Kropką nad i mogą okazać się enzymy trawienne i betaina HCL z pepsyną, które wspomogą trawienie.

Magdalena Dorko – Wojciechowska – life&diet coach, specjalista żywienia medycznego. Autorka bloga www.paleolifestyle.pl i założycielka Instytutu Medycyny Funkcjonalnej (www.imf.pl ). Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Prowadzi wykłady i prelekcje naukowe. Układa indywidualne plany funkcjonalnego powrotu do zdrowia oraz konsultuje w zakresie chorób przewlekłych.

Najnowszy numer Mojej Harmonii Życia dostępny w sprzedaży.

Obraz
© Materiały prasowe

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć