Hashimoto. Zadbaj o jelita

Bez względu na to, jak nazwiemy schorzenie, z którym przyszło nam się zmierzyć, począwszy od Hashimoto, przez reumatoidalne zapalenie stawów, łuszczycę czy stwardnienie rozsiane, na chorobach ze spektrum autyzmu kończąc, najważniejszym krokiem w procesie powrotu do zdrowia jest zadbanie o układ odpornościowy, który w ok. 90 proc. mieści się w jelitach.

Dieta to ważny element w leczeniu chorób tarczycy
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Wydawać by się mogło, że Hashimoto to choroba tarczycy. Wszelkie badania zalecane przez lekarzy koncentrują się właśnie na niej i na układzie endokrynologicznym. Standardowo sprawdzamy poziomy hormonów i regularnie przyjmujemy je w postaci syntetycznej, by wyrównać ich niedobory. Mało kto z nas zwraca szczególną uwagę na układ odpornościowy, który odgrywa szczególną rolę w patomechanizmie choroby. Zapalenie tarczycy typu Hashimoto jest jedną z wielu dolegliwości układu odpornościowego, którego siedliskiem są jelita i to właśnie o nie należy zadbać w pierwszej kolejności, jeśli chcemy pozbyć się dokuczliwych objawów i zatrzymać rozwój choroby.

Bardzo ważna jest dieta i dotychczasowe nawyki żywieniowe, które w trakcie powrotu do zdrowia wymagają radykalnych zmian. Okazuje się, że ten krok bywa dla nas najtrudniejszy, gdyż ciężko nam pożegnać się z ciepłymi bułkami, tradycyjnym schabowym czy lodowym deserem. Jeśli jednak zaczniemy zmieniać swój sposób myślenia o jedzeniu, zacznie ono bardziej służyć naszemu organizmowi aniżeli zmysłom, które potrafią decydować za nas, i którym poddajemy się podświadomie.

To, co zjadasz i sposób, w jaki konsumujesz, ma ogromny wpływ na twoje samopoczucie. Dzisiejszy model żywienia obfituje w skrobię i rafinowane cukry, które bezkarnie łączymy z tłuszczami, bardzo często marnej jakości. Stąd też towarzyszą nam wzdęcia, gazy, przelewanie w brzuchu i niekontrolowany przyrost masy ciała. Pierwszą zasadą dbania o jelita jest prawidłowe zestawienie pokarmów. Jeśli twoje menu zawiera mięso (a powinno, jeśli chorujesz na Hashimoto), łącz je z warzywami na parze, surówkami i świeżymi sałatkami. Ziemniaki także bardzo dobrze komponują się z innymi warzywami, szczególnie słodkie, tzw. bataty, gdyż te tradycyjne są często eliminowane z diety osób chorujących na Hashimoto z uwagi na glikoalkaloidy, naturalne pestycydy chroniące roślinę. Znajdziesz je także w bakłażanie, pomidorach i papryce. One także często są eliminowane z diety.

Wystrzegaj się połączenia skrobi z mięsem, gdyż to zestawienie bardzo obciąża układ pokarmowy, szczególnie gdy brakuje organizmowi enzymów trawiennych i soku żołądkowego, a o to dzisiaj nie trudno. Produkty kwaśne, czyli większość owoców, kiszonki, pomidory i wszelkie produkty fermentowane najlepiej spożywaj oddzielnie i nie łącz ich z innymi produktami, gdyż neutralizują one kwas żołądkowy, co zaburza proces trawienia. Natomiast świetnie sprawdzają się jako przekąski.

Kolejną zasadą jest wyeliminowanie z diety produktów problematycznych, które mogą wzmagać procesy zapalne i nadmiernie stymulować układ odpornościowy. Należą do nich: gluten i zboża, cukier i wszelkie substancje słodzące, rośliny strączkowe, nabiał, wszystkie produkty sojowe oraz kukurydza. W zamian zaopatrz się w zdrowe tłuszcze omega-3, które znajdziesz w rybach, najlepiej tłustych, jak śledź czy makrela, odławianych na pełnym morzu. Do tego wzbogać swoje menu dobrej jakości białkiem pozyskiwanym z ekologicznych hodowli zwierząt lub z dziczyzny.

Pamiętaj, że osoby chorujące na Hashimoto są zobligowane, aby dostarczyć organizmowi ok. 300 g węglowodanów złożonych dziennie. Możesz pozyskać je ze słodkich warzyw i od czasu do czasu z bezglutenowych roślin, m.in. gryki lub amarantusa. Nie każdemu jednak takie rozwiązanie służy. Wiąże się to z syndromem nieszczelnego jelita, który towarzyszy każdej chorobie z autoagresji. Dlatego proponuję wyeliminować wszelkie produkty "zbożowe" na czas trwania terapii leczniczej.

Skoro mówimy o nieszczelności śluzówki jelit, należy pochylić się nad mikrobiomem, który odgrywa spektakularne znaczenie w przypadku każdej choroby. Istnieje mnóstwo badań naukowych potwierdzających zależność między składem flory jelitowej a zapadalnością na konkretne choroby. Bardzo często przyczyną rozwoju Hashimoto jest dysbioza jelitowa. Dochodzi do niej w momencie przerostu drożdżaków z rodziny Candida na skutek zbyt dużej podaży cukrów w diecie. Coraz częściej obserwuję także obecność SIBO i towarzyszący jemu zespół jelita wrażliwego. Tym bardziej wówczas należy zastosować się do powyższych zaleceń i wesprzeć procesy regeneracyjne suplementacją diety.

Do najważniejszych substancji leczniczych należy L-glutamina, białko uszczelniające jelita, którego nie może zabraknąć w twoim planie powrotu do zdrowia. Zaopatrz się także w dobrej jakości probiotyki – im większa liczebność i różnorodność szczepów, tym lepiej dla jelit. Wzbogać codzienne menu witaminami, takimi jak D, C i E. Jeśli obserwujesz u siebie niepohamowane pragnienie cukru, niezbędny może okazać się kwas kaprylowy, w który obfituje olej kokosowy. Kropką nad i mogą okazać się enzymy trawienne i betaina HCL z pepsyną, które wspomogą trawienie.

Magdalena Dorko-Wojciechowska – life&diet coach, specjalista żywienia medycznego. Autorka bloga www.paleolifestyle.pl i założycielka Instytutu Medycyny Funkcjonalnej (www.imf.pl ). Współpracuje z Polskim Towarzystwem Stwardnienia Rozsianego. Prowadzi wykłady i prelekcje naukowe. Układa indywidualne plany funkcjonalnego powrotu do zdrowia oraz konsultuje w zakresie chorób przewlekłych.
Najnowszy numer Mojej Harmonii Życia dostępny w sprzedaży.

Obraz
© Moja Harmonia Życia

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary