Trwa ładowanie...

Halibut wędzony – wartości odżywcze, zastosowanie w kuchni, występowanie

Jeśli chodzi o dania z ryb, halibut wędzony jest z pewnością jednym z najsmaczniejszych. Z halibuta wędzonego można zrobić doskonałą sałatkę lub pastę rybną.

Halibut wędzony – wartości odżywcze, zastosowanie w kuchni, występowanieŹródło: Pixabay.com
d30rhdq

Ryby, w tym oczywiście halibut, są przygotowywane na wiele sposobów: od gotowania na parze, przez smażenie, pieczenie, aż po postać konserw rybnych. Amatorzy morskich przysmaków nie powinni jednak lekceważyć przede wszystkim wędzenia ryb, ponieważ niektóre z nich, np. halibut wędzony, są w tej postaci szczególnie smaczne.

Przyjrzyjmy się zatem halibutowi. Ta ryba jest wyjątkowa nie tylko ze względu na smak, lecz również imponujące rozmiary halibuta. Halibuta zaliczamy do rodziny ryb flądrowatych, w której jest zdecydowanie największym osobnikiem. Waga halibuta w wyjątkowych przypadkach potrafi nawet przekroczyć 300 kg!

Halibut - występowanie

Halibut występuje głównie w wodach Atlantyku i głównie tam się go łowi. Halibut pojawia się też w Morzu Bałtyckim, jednak nie łudźmy się, że wszystkie halibuty, również halibuty wędzone, dostępne w polskich sklepach pochodzą z tego morza. Halibut w Bałtyku nie jest czymś powszechnym.

Halibut wędzony – wartości odżywcze

Jeśli chodzi o wartości odżywcze, sytuacja ze spożywaniem halibuta wędzonego wygląda podobnie jak w przypadku innych ryb wędzonych. Zatem halibut wędzony może być pozbawiony nawet więcej niż połowy zawartych w nim składników mineralnych i witamin, które znikają pod wpływem wysokiej temperatury. Wędzenie halibuta sprawia, że halibut traci też kwasy omega-3, będące najkorzystniejszym składnikiem zawartym w rybach.

d30rhdq

W żadnych wypadku nie oznacza to jednak, ze halibut wędzony nie jest zdrowy. Nie jest po prostu dla nas tak korzystny, jak inne postacie halibuta, choć np. smażony halibut lub halibut długo pieczony w wysokiej temperaturze z pewnością tracą nie mniej cennych właściwości niż halibut wędzony.

Głównym powodem, dla którego warto jeść wędzonego halibuta, jest zawartość białka, która mimo wędzenia halibuta pozostaje na bardzo wysokim poziomie. Oprócz tego halibut wędzony jest posiłkiem tłustym i dość kalorycznym – w 100 gramach wędzonego halibuta jest około 17 gramów tłuszczu i ponad 230 kcal.

Halibut wędzony – zastosowanie w kuchni

Tym, co zwykle odstrasza nas od zakupu halibuta wędzonego, jest jego cena. Ile kosztuje halibut wędzony? Cena halibuta wędzonego spokojnie może przekroczyć 50 zł za kilogram. Nawet jeśli nie dysponujemy grubym portfelem, warto od czasu do czasu pozwolić sobie na zakup halibuta wędzonego. Smak halibuta wędzonego z pewnością wynagrodzi nam tę inwestycję.

Wędzony halibut to także szybkie danie, z którego łatwo można usunąć ości. Warto dodawać go do sałatek, jednak nie w ilościach znacznych, ze względu na fakt, że halibut wędzony jest tłusty. Halibutem wędzonym warto urozmaicić np. sałatkę jarzynową. Jeśli nie mamy halibuta, to możemy przygotować sałatkę jarzynową z wędzoną makrelą.

Łatwo też można przygotować pastę kanapkową z halibutem wędzonym. Przepisy na taką pastę można śmiało urozmaicać, dodając oprócz halibuta wędzonego również tak egzotyczne produkty jak awokado. Podstawowymi składnikami takiej pasty są jednak jajka, pieprz, majonez i wędzone mięso halibuta.

d30rhdq
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d30rhdq
Więcej tematów