7 najzdrowszych ryb

Wszyscy wiemy, że ryby są zdrowe, ale które z nich są najlepsze? Te, które zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, białko, witaminy i pierwiastki. Oto 7 najzdrowszych gatunków.

Obraz

/ 7Łosoś

Obraz
© 123RF

Wszyscy wiemy, że ryby są zdrowe, ale które z nich są najlepsze? Te, które zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, białko, witaminy i pierwiastki. Oto 7 najzdrowszych gatunków.

Zacznijmy od łososia. To ryba szlachetna, smaczna i zdrowa - nieprzypadkowo uznaje się ją za jeden z najzdrowszych pokarmów świata. Jest skarbnicą kwasów tłuszczowych omega-3. W 100 g ma ich 1200 mg. Zawiera też dużo witamin z grupy B, szczególnie B6 - jej niedobór może powodować anemię, ma też wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego i systemu odpornościowego oraz B12 (jej brak powoduje zaburzenia w układzie krwiotwórczym, zawroty głowy oraz problemy skórne).
Zawiera też witaminy D i E (ta ostatnia nazywana jest "eliksirem młodości") oraz magnez, selen, fosfor, potas, jod.

Smakuje wybornie upieczony (np. z dodatkiem szynki parmeńskiej) albo ugotowany na parze i podany z pomidorowym bądź bazyliowym pesto.

Tekst: (EPN)/(kg), kuchnia.wp.pl

/ 7Śledź

Obraz
© 123RF

Pod względem obecności kwasów omega-3 bije łososia na głowę - ma ich 1600 mg w 100 g. Cenne witaminy w śledziach to E, A, D i te z grupy B. To także bardzo dobre źródło żelaza, cynku i fosforu.

Spożywanie śledzi chroni nas przed miażdżycą, korzystnie wpływa na naczynia krwionośne i układ kostny, reguluje ciśnienie, obniża cholesterol, zwiększa odporność, zapobiega powstawaniu zmarszczek. Badania naukowe wykazały, że jedzenie tej ryby poprawia koncentrację i samopoczucie, zapewniając dobry nastrój.

Zrezygnujmy z kalorycznego śledzia w śmietanie. Podajmy go w sałatce. Pasuje do kukurydzy, czerwonej kapusty, jabłka, papryki i cebuli.

/ 7Tuńczyk

Obraz
© 123RF

Naukowcy z uczelni w Seattle wzięli tę rybę pod lupę i odkryli, że jej spożywanie chroni nas przed chorobami serca. Dzieje się tak za sprawą kwasów tłuszczowych omega-3.

Trzeba go jeść minimum dwa razy w tygodniu. Tuńczyk jest najzdrowszy, gdy go pieczemy albo grillujemy.

Kupujmy go w kawałkach, z wody albo porcję ryby, którą warto podać w formie szaszłyków bądź z dodatkiem aromatycznego sosu, np. paprykowego.

/ 7Sardynki

Obraz
© 123RF

Pod względem ilości kwasów omega-3 nie mają sobie równych - zawierają ich aż 3700 mg w 100 g! To sprawia, że są bardzo skuteczną i naturalną bronią przeciw chorobom serca.

W sardynkach znajduje się też witamina D (której niedostateczna podaż sprzyja rozwojowi wielu chorób; na jej niedobór cierpi 9 na 10 osób), witaminy B12, B2 (ryboflawina) i B3 (niacyna). Cenne pierwiastki w sardynkach to selen, fosfor, wapń, miedź.

Z sardynek zrobimy pyszną pastę na kanapki - wystarczy rozgnieść je widelcem z dodatkiem masła. Smakuje wybornie podana z pieczywem pełnoziarnistym i posypana szczypiorkiem oraz ewentualnie świeżo zmielonym pieprzem i solą morską.

/ 7Pstrąg

Obraz
© Fotolia

Najlepiej wybrać pstrąga tęczowego, który w Polsce jest cenioną rybą hodowlaną. Zawiera najwięcej kwasów omega-3 spośród wszystkich ryb słodkowodnych. Ma przy tym chude mięso, zawiera witaminę A, E i D, selen i jod.

Jego spożywanie korzystnie wpływa na wzrok, zapobiega przedwczesnemu starzeniu, wzmacnia odporność, zapobiega nowotworom, miażdżycy, a nawet przeciwdziała niepłodności. Jeśli pstrąg na stałe trafi do naszego jadłospisu, zaobserwujemy polepszenie samopoczucia i lepszą kondycję skóry.

Bardzo smaczny jest pstrąg podany z dodatkiem porów, oliwek, ziół. Warto zrobić z niego pastę kanapkową albo rybny tatar.

/ 7Dorsz

Obraz
© Fotolia

Bardzo dobre źródło białka, selenu, witamin z grupy B, A i D. Spożywanie dorsza dobrze wpływa na stan skóry (m.in. zapobiega rozwojowi zmarszczek), chroni nas przed anemią, obniża wysoki poziom cholesterolu.

Z wątroby dorsza atlantyckiego pozyskuje się cenny tran, który doskonale wpływa na pracę mózgu, korzystnie oddziałuje na narząd wzroku, wzmacnia organizm, chroniąc nas przed infekcjami, wzmacnia kości i może ochronić nas przed rozwojem nowotworów. Jedzenie dorsza to dobry sposób, by ustrzec się przed schorzeniami serca.

Przepyszny jest usmażony albo upieczony i podany z maślanym sosem oraz kaparami. Bardzo dobrze smakuje z pomidorami.

/ 7Makrela

Obraz
© Fotolia

Znakomite źródło kwasów omega-3 i omega-6, jednak najbardziej wartościowy w makreli jest selen. To cenny pierwiastek, który chroni nas przed wirusami i bakteriami, korzystnie wpływa na naczynia krwionośne, działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo, reguluje poziom hormonów tarczycowych.

Selen wchodzi w skład ponad 20 enzymów mających wpływ na funkcjonowanie organizmu. To pierwiastek potrzebny kobietom w ciąży i w okresie menopauzy. W makreli znajdziemy też witaminę A, E i D, cynk i miedź.

Makrela niekoniecznie musi być wędzona. Możemy ją upiec z dodatkiem czosnku i ziół, skropioną oliwą z oliwek. Podawać ze świeżymi warzywami.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości