Gulasz - idealne danie na chłodny dzień

Gulasz to tradycyjne danie kuchni węgierskiej, ale pojawia się również w różnych wersjach w kuchniach innych krajów. Także w Polsce. Gulasz to nic innego, jak produkty duszone. Najczęściej do jego przygotowania używa się mięsa, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić gulasz rybny lub warzywny. Oto pięć naszych pomysłów na to pyszne, jednogarnkowe danie.

GulaszGulasz to doskonała propozycja na pożywny obiad
Źródło zdjęć: © 123RF

Gulasz wołowy

Najbardziej tradycyjnym gulaszem jest ten z wołowiny. Przepisów na taką potrawę jest wiele. My proponujemy gulasz węgierski. Potrzebujemy: duży kawałek wołowiny, cebulę, marchewkę, czosnek, paprykę słodką i ostrą, kminek, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, sól, bulion wołowy, smalec. Mięso kroimy w dużą kostkę, cebulę w piórka, marchewkę w grube plasterki. W dużym rondlu rozgrzewamy smalec, wrzucamy cebulę i czosnek, posypujemy sporą ilością papryki słodkiej i ostrej, mieszamy, dodajemy mięso i dusimy krótko. Dodajemy pozostałe przyprawy, marchewkę, wlewamy bulion i dusimy aż mięso zmięknie. Podajemy z ziemniakami lub pieczywem.

Gulasz wieprzowy

Zamiast wołowiny do przygotowania gulaszu możemy wykorzystać również wieprzowinę. Najlepsza w tym celu jest łopatka, ale możemy zrobić gulasz również z szynki albo z karkówki. Nie nadaje się mięso chude, takie jak schab. Składniki: półtora kilograma mięsa, dwie cebule, czosnek, kilka pieczarek, bulion warzywny, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, musztarda, słodka śmietana, masło. W rondlu roztapiamy masło, wrzucamy pokrojone w kostkę mięso, cebulę w piórkach, posiekany czosnek i pieczarki. Podsmażamy, wlewamy bulion i wrzucamy przyprawy. Dusimy do miękkości mięsa, na koniec wlewamy śmietanę i dodajemy łyżkę musztardy.

Zupa gulaszowa

Zamiast tradycyjnego gulaszu, możemy zrobić pyszną i bardzo sycącą zupę gulaszową, popularną na Węgrzech. Potrzebujemy: kawałek wołowiny, kilka ziemniaków, marchewkę, pietruszkę, selera, pora, bulion wołowy, ziele angielskie, świeżą ostrą paprykę, kminek, oliwę z oliwek i natkę pietruszki. Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, przyprawy, wlewamy bulion i gotujemy, aż mięso zmięknie. Posypujemy natką pietruszki.

Gulasz rybny

Ryby, które mają zwarte mięso, świetnie nadają się do przygotowania szybkiego gulaszu. Najlepsza jest żabnica, ale równie dobrze możemy wykorzystać karpia, suma lub dorsza. Składniki: kilka filetów z ryby, czerwona cebula, czerwona papryka, koperek, bulion warzywny, śmietana, oliwa z oliwek, sól i pieprz. Rybę kroimy na dość duże kawałki, cebulę i paprykę w kostkę. Wszystko podsmażamy na oliwie, wlewamy bulion, dodajemy śmietanę i posiekany koperek, doprawiamy i dusimy mniej więcej 20 minut. Gotowe.

Gulasz warzywny

Wegetarianie również mogą zrobić gulasz, który będzie równie smaczny jak te mięsne. Potrzebujemy: dwie cukinie, czerwoną paprykę, kilka cebul, czosnek, kalafior, oliwę z oliwek, bulion warzywny, ostrą paprykę, tymianek, sól i pieprz. Warzywa kroimy na duże kawałki, smażymy na oliwie, dodajemy przyprawy i bulion. Dusimy pół godziny. Podajemy z ryżem.

Gwiazdy czeskiej kuchni

Zobacz też:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯