WAŻNE
TERAZ

Trump jednak nie spotka się z Putinem w Budapeszcie? "Nie ma planu"

Gulasz - idealne danie na chłodny dzień

Gulasz to tradycyjne danie kuchni węgierskiej, ale pojawia się również w różnych wersjach w kuchniach innych krajów. Także w Polsce. Gulasz to nic innego, jak produkty duszone. Najczęściej do jego przygotowania używa się mięsa, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić gulasz rybny lub warzywny. Oto pięć naszych pomysłów na to pyszne, jednogarnkowe danie.

GulaszGulasz to doskonała propozycja na pożywny obiad
Źródło zdjęć: © 123RF

Gulasz wołowy

Najbardziej tradycyjnym gulaszem jest ten z wołowiny. Przepisów na taką potrawę jest wiele. My proponujemy gulasz węgierski. Potrzebujemy: duży kawałek wołowiny, cebulę, marchewkę, czosnek, paprykę słodką i ostrą, kminek, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, sól, bulion wołowy, smalec. Mięso kroimy w dużą kostkę, cebulę w piórka, marchewkę w grube plasterki. W dużym rondlu rozgrzewamy smalec, wrzucamy cebulę i czosnek, posypujemy sporą ilością papryki słodkiej i ostrej, mieszamy, dodajemy mięso i dusimy krótko. Dodajemy pozostałe przyprawy, marchewkę, wlewamy bulion i dusimy aż mięso zmięknie. Podajemy z ziemniakami lub pieczywem.

Gulasz wieprzowy

Zamiast wołowiny do przygotowania gulaszu możemy wykorzystać również wieprzowinę. Najlepsza w tym celu jest łopatka, ale możemy zrobić gulasz również z szynki albo z karkówki. Nie nadaje się mięso chude, takie jak schab. Składniki: półtora kilograma mięsa, dwie cebule, czosnek, kilka pieczarek, bulion warzywny, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, musztarda, słodka śmietana, masło. W rondlu roztapiamy masło, wrzucamy pokrojone w kostkę mięso, cebulę w piórkach, posiekany czosnek i pieczarki. Podsmażamy, wlewamy bulion i wrzucamy przyprawy. Dusimy do miękkości mięsa, na koniec wlewamy śmietanę i dodajemy łyżkę musztardy.

Zupa gulaszowa

Zamiast tradycyjnego gulaszu, możemy zrobić pyszną i bardzo sycącą zupę gulaszową, popularną na Węgrzech. Potrzebujemy: kawałek wołowiny, kilka ziemniaków, marchewkę, pietruszkę, selera, pora, bulion wołowy, ziele angielskie, świeżą ostrą paprykę, kminek, oliwę z oliwek i natkę pietruszki. Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, przyprawy, wlewamy bulion i gotujemy, aż mięso zmięknie. Posypujemy natką pietruszki.

Gulasz rybny

Ryby, które mają zwarte mięso, świetnie nadają się do przygotowania szybkiego gulaszu. Najlepsza jest żabnica, ale równie dobrze możemy wykorzystać karpia, suma lub dorsza. Składniki: kilka filetów z ryby, czerwona cebula, czerwona papryka, koperek, bulion warzywny, śmietana, oliwa z oliwek, sól i pieprz. Rybę kroimy na dość duże kawałki, cebulę i paprykę w kostkę. Wszystko podsmażamy na oliwie, wlewamy bulion, dodajemy śmietanę i posiekany koperek, doprawiamy i dusimy mniej więcej 20 minut. Gotowe.

Gulasz warzywny

Wegetarianie również mogą zrobić gulasz, który będzie równie smaczny jak te mięsne. Potrzebujemy: dwie cukinie, czerwoną paprykę, kilka cebul, czosnek, kalafior, oliwę z oliwek, bulion warzywny, ostrą paprykę, tymianek, sól i pieprz. Warzywa kroimy na duże kawałki, smażymy na oliwie, dodajemy przyprawy i bulion. Dusimy pół godziny. Podajemy z ryżem.

Gwiazdy czeskiej kuchni

Zobacz też:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Ma mało kalorii, mnóstwo błonnika i przypomina pomidora. Na sklepowych półkach znajdziesz w bardzo dobrej cenie
Ma mało kalorii, mnóstwo błonnika i przypomina pomidora. Na sklepowych półkach znajdziesz w bardzo dobrej cenie
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki