Gulasz - idealne danie na chłodny dzień
Gulasz to tradycyjne danie kuchni węgierskiej, ale pojawia się również w różnych wersjach w kuchniach innych krajów. Także w Polsce. Gulasz to nic innego, jak produkty duszone. Najczęściej do jego przygotowania używa się mięsa, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić gulasz rybny lub warzywny. Oto pięć naszych pomysłów na to pyszne, jednogarnkowe danie.
Gulasz wołowy
Najbardziej tradycyjnym gulaszem jest ten z wołowiny. Przepisów na taką potrawę jest wiele. My proponujemy gulasz węgierski. Potrzebujemy: duży kawałek wołowiny, cebulę, marchewkę, czosnek, paprykę słodką i ostrą, kminek, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, sól, bulion wołowy, smalec. Mięso kroimy w dużą kostkę, cebulę w piórka, marchewkę w grube plasterki. W dużym rondlu rozgrzewamy smalec, wrzucamy cebulę i czosnek, posypujemy sporą ilością papryki słodkiej i ostrej, mieszamy, dodajemy mięso i dusimy krótko. Dodajemy pozostałe przyprawy, marchewkę, wlewamy bulion i dusimy aż mięso zmięknie. Podajemy z ziemniakami lub pieczywem.
Gulasz wieprzowy
Zamiast wołowiny do przygotowania gulaszu możemy wykorzystać również wieprzowinę. Najlepsza w tym celu jest łopatka, ale możemy zrobić gulasz również z szynki albo z karkówki. Nie nadaje się mięso chude, takie jak schab. Składniki: półtora kilograma mięsa, dwie cebule, czosnek, kilka pieczarek, bulion warzywny, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, musztarda, słodka śmietana, masło. W rondlu roztapiamy masło, wrzucamy pokrojone w kostkę mięso, cebulę w piórkach, posiekany czosnek i pieczarki. Podsmażamy, wlewamy bulion i wrzucamy przyprawy. Dusimy do miękkości mięsa, na koniec wlewamy śmietanę i dodajemy łyżkę musztardy.
Zupa gulaszowa
Zamiast tradycyjnego gulaszu, możemy zrobić pyszną i bardzo sycącą zupę gulaszową, popularną na Węgrzech. Potrzebujemy: kawałek wołowiny, kilka ziemniaków, marchewkę, pietruszkę, selera, pora, bulion wołowy, ziele angielskie, świeżą ostrą paprykę, kminek, oliwę z oliwek i natkę pietruszki. Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, przyprawy, wlewamy bulion i gotujemy, aż mięso zmięknie. Posypujemy natką pietruszki.
Gulasz rybny
Ryby, które mają zwarte mięso, świetnie nadają się do przygotowania szybkiego gulaszu. Najlepsza jest żabnica, ale równie dobrze możemy wykorzystać karpia, suma lub dorsza. Składniki: kilka filetów z ryby, czerwona cebula, czerwona papryka, koperek, bulion warzywny, śmietana, oliwa z oliwek, sól i pieprz. Rybę kroimy na dość duże kawałki, cebulę i paprykę w kostkę. Wszystko podsmażamy na oliwie, wlewamy bulion, dodajemy śmietanę i posiekany koperek, doprawiamy i dusimy mniej więcej 20 minut. Gotowe.
Gulasz warzywny
Wegetarianie również mogą zrobić gulasz, który będzie równie smaczny jak te mięsne. Potrzebujemy: dwie cukinie, czerwoną paprykę, kilka cebul, czosnek, kalafior, oliwę z oliwek, bulion warzywny, ostrą paprykę, tymianek, sól i pieprz. Warzywa kroimy na duże kawałki, smażymy na oliwie, dodajemy przyprawy i bulion. Dusimy pół godziny. Podajemy z ryżem.
Gwiazdy czeskiej kuchni
Zobacz też: