Gulasz - idealne danie na chłodny dzień

Gulasz to tradycyjne danie kuchni węgierskiej, ale pojawia się również w różnych wersjach w kuchniach innych krajów. Także w Polsce. Gulasz to nic innego, jak produkty duszone. Najczęściej do jego przygotowania używa się mięsa, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić gulasz rybny lub warzywny. Oto pięć naszych pomysłów na to pyszne, jednogarnkowe danie.

GulaszGulasz to doskonała propozycja na pożywny obiad
Źródło zdjęć: © 123RF

Gulasz wołowy

Najbardziej tradycyjnym gulaszem jest ten z wołowiny. Przepisów na taką potrawę jest wiele. My proponujemy gulasz węgierski. Potrzebujemy: duży kawałek wołowiny, cebulę, marchewkę, czosnek, paprykę słodką i ostrą, kminek, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, sól, bulion wołowy, smalec. Mięso kroimy w dużą kostkę, cebulę w piórka, marchewkę w grube plasterki. W dużym rondlu rozgrzewamy smalec, wrzucamy cebulę i czosnek, posypujemy sporą ilością papryki słodkiej i ostrej, mieszamy, dodajemy mięso i dusimy krótko. Dodajemy pozostałe przyprawy, marchewkę, wlewamy bulion i dusimy aż mięso zmięknie. Podajemy z ziemniakami lub pieczywem.

Gulasz wieprzowy

Zamiast wołowiny do przygotowania gulaszu możemy wykorzystać również wieprzowinę. Najlepsza w tym celu jest łopatka, ale możemy zrobić gulasz również z szynki albo z karkówki. Nie nadaje się mięso chude, takie jak schab. Składniki: półtora kilograma mięsa, dwie cebule, czosnek, kilka pieczarek, bulion warzywny, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, musztarda, słodka śmietana, masło. W rondlu roztapiamy masło, wrzucamy pokrojone w kostkę mięso, cebulę w piórkach, posiekany czosnek i pieczarki. Podsmażamy, wlewamy bulion i wrzucamy przyprawy. Dusimy do miękkości mięsa, na koniec wlewamy śmietanę i dodajemy łyżkę musztardy.

Zupa gulaszowa

Zamiast tradycyjnego gulaszu, możemy zrobić pyszną i bardzo sycącą zupę gulaszową, popularną na Węgrzech. Potrzebujemy: kawałek wołowiny, kilka ziemniaków, marchewkę, pietruszkę, selera, pora, bulion wołowy, ziele angielskie, świeżą ostrą paprykę, kminek, oliwę z oliwek i natkę pietruszki. Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, przyprawy, wlewamy bulion i gotujemy, aż mięso zmięknie. Posypujemy natką pietruszki.

Gulasz rybny

Ryby, które mają zwarte mięso, świetnie nadają się do przygotowania szybkiego gulaszu. Najlepsza jest żabnica, ale równie dobrze możemy wykorzystać karpia, suma lub dorsza. Składniki: kilka filetów z ryby, czerwona cebula, czerwona papryka, koperek, bulion warzywny, śmietana, oliwa z oliwek, sól i pieprz. Rybę kroimy na dość duże kawałki, cebulę i paprykę w kostkę. Wszystko podsmażamy na oliwie, wlewamy bulion, dodajemy śmietanę i posiekany koperek, doprawiamy i dusimy mniej więcej 20 minut. Gotowe.

Gulasz warzywny

Wegetarianie również mogą zrobić gulasz, który będzie równie smaczny jak te mięsne. Potrzebujemy: dwie cukinie, czerwoną paprykę, kilka cebul, czosnek, kalafior, oliwę z oliwek, bulion warzywny, ostrą paprykę, tymianek, sól i pieprz. Warzywa kroimy na duże kawałki, smażymy na oliwie, dodajemy przyprawy i bulion. Dusimy pół godziny. Podajemy z ryżem.

Gwiazdy czeskiej kuchni

Zobacz też:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce