WAŻNE
TERAZ

Trump zareagował ws. dronów nad Polską

Gulasz cielęcy z pieczarkami i marchewką. Smakuje obłędnie

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 4Promocja w dyskoncie

Obraz
© 123RF

Cielęcina jest krucha i soczysta. Niestety rzadko gości na naszych stołach ze względu na dość wysoką cenę. Za kilogram zapłacimy od 35 do 100 zł w zależności rodzaju mięsa. Najtańszy jest mostek z kością, najdroższy schab. Warto jednak szukać promocji. W tej chwili w Biedronce możemy kupić cielęcy gulasz za ok. 10 zł.

/ 4Jak doprawiać?

Obraz
© 123RF

Cielęcina jest bardzo delikatna, dlatego nie powinniśmy jej zbyt mocno doprawiać. Wystarczy jedynie sól i pieprz. Można jednak oprószyć ją także delikatnie tymiankiem, szałwią, bazylią, oregano czy rozmarynem. Będzie się dobrze komponowała z grzybami, cebulą, porem, marchewką. Można ją dusić w winie, śmietance czy sosie pomidorowym. Najczęściej cielęcinę podaje się z gotowanymi lub opiekanymi ziemniakami.

/ 4Proste składniki

Obraz
© 123RF

Chcesz podać na obiad aromatyczny i sycący gulasz? Przygotuj 500 g gulaszu cielęcego, 2 marchewki, 200 g pieczarek, 1 cebulę, szklankę kremówki, 0,5 szklanki białego wytrawnego wina, sól, pieprz, 2 łyżki mąki i 4 łyżki klarowanego masła. Mięso dokładnie umyj i osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

/ 4Nie gotuj zbyt długo

Obraz
© 123RF

Mięso oprósz mąką. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, wrzuć cielęcinę. Smaż, aż każdy kawałek się zezłoci. Przełóż mięso do garnka, dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej kolejne 2 łyżki masła. Zeszklij cebulę. Następnie podaj marchewkę i pieczarki. Smaż przez chwilę. Przełóż warzywa do garnka z mięsem. Podlej winem i uduś do miękkości. Pod koniec duszenia wlej śmietankę i odparuj, by sos zgęstniał. Gulasz świetnie pasuje do kuskusu lub ryżu.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna