Gulasz cielęcy z pieczarkami i marchewką. Smakuje obłędnie
Promocja w dyskoncie
Cielęcina jest krucha i soczysta. Niestety rzadko gości na naszych stołach ze względu na dość wysoką cenę. Za kilogram zapłacimy od 35 do 100 zł w zależności rodzaju mięsa. Najtańszy jest mostek z kością, najdroższy schab. Warto jednak szukać promocji. W tej chwili w Biedronce możemy kupić cielęcy gulasz za ok. 10 zł.
Jak doprawiać?
Cielęcina jest bardzo delikatna, dlatego nie powinniśmy jej zbyt mocno doprawiać. Wystarczy jedynie sól i pieprz. Można jednak oprószyć ją także delikatnie tymiankiem, szałwią, bazylią, oregano czy rozmarynem. Będzie się dobrze komponowała z grzybami, cebulą, porem, marchewką. Można ją dusić w winie, śmietance czy sosie pomidorowym. Najczęściej cielęcinę podaje się z gotowanymi lub opiekanymi ziemniakami.
Proste składniki
Chcesz podać na obiad aromatyczny i sycący gulasz? Przygotuj 500 g gulaszu cielęcego, 2 marchewki, 200 g pieczarek, 1 cebulę, szklankę kremówki, 0,5 szklanki białego wytrawnego wina, sól, pieprz, 2 łyżki mąki i 4 łyżki klarowanego masła. Mięso dokładnie umyj i osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
Nie gotuj zbyt długo
Mięso oprósz mąką. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, wrzuć cielęcinę. Smaż, aż każdy kawałek się zezłoci. Przełóż mięso do garnka, dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej kolejne 2 łyżki masła. Zeszklij cebulę. Następnie podaj marchewkę i pieczarki. Smaż przez chwilę. Przełóż warzywa do garnka z mięsem. Podlej winem i uduś do miękkości. Pod koniec duszenia wlej śmietankę i odparuj, by sos zgęstniał. Gulasz świetnie pasuje do kuskusu lub ryżu.