Grzyby shiitake - hit czy kit?

Uprawiane są od tysięcy lat. Medycyna chińska uważa je za naturalne lekarstwo na wiele chorób. Ich spożywanie zaleca się w celu zachowania długowieczności. Polakom grzyby shiitake, zwane niekiedy Poku, wydają się egzotycznym produktem. Warto jednak znaleźć dla nich miejsce w diecie. Bo są wyraziste w smaku i bardzo zdrowe.

Grzyby shiitake - hit czy kit?
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
136

Medycyna chińska uważa je za naturalne lekarstwo na wiele chorób i sposób na długowieczność. Polakom grzyby shiitake, zwane niekiedy Poku, wydają się egzotycznym produktem. Warto jednak znaleźć dla nich miejsce w diecie. Bo są wyraziste w smaku i bardzo zdrowe.

Pod nazwą shiitake (shitake) kryje się twardnik japoński, niekiedy nazywany twardziakiem jadalnym. To brązowy grzyb o dużym kapeluszu i jasnoczerwono-brązowym trzonie. Grzyby shiitake występują w Azji Wschodniej - w Chinach, Japonii, na Półwyspie Indochińskim, należą do rodziny grzybów Omphalotaceae. Rosną na drzewach Shii, stąd ich nazwa. To najstarsze grzyby uprawiane przez człowieka - hoduje się je od tysięcy lat.

Polecane przez specjalistów

Tradycyjna medycyna chińska uważa grzyby shiitake za eliksir życia. Obecne w nich składniki wszechstronnie wpływają na organizm - wzmacniają odporność, dodają energii, pomagają odzyskać wigor. Zwolennicy niekonwencjonalnych metod leczenia zalecają ich spożywanie w profilaktyce chorób i dla zachowania długiego życia w zdrowiu - m.in. w przypadku stwardnieniu tętnic. Naukowo potwierdzono również, że produkty te działają jak naturalny antybiotyk.

W grzybach shiitake bardzo cenne są: łatwo przyswajalne białko, błonnik, witaminy (m.in. A, z grupy B, D, E, C, K) i minerały (m.in. potas, cynk, magnez, fosfor, sód, żelazo). Odznaczają się niezwykłą strukturą węglowodanową, która - jak dowodzą badania - może hamować rozwój komórek nowotworowych. W twardniku japońskim znajdują się związki, które wykazują działanie przeciwzakrzepowe i antywirusowe. Bardzo cennym składnikiem jest w nich eritadenina, która obniża poziom "złego" cholesterolu (LDL). Naukowcy i specjaliści ds. żywienia podkreślają, że korzystny wpływ eritadeniny na zbijanie cholesterolu pozostawał nawet po wyeliminowaniu grzybów shiitake z jadłospisu.

Skuteczna pomoc w walce z rakiem

Jeśli chodzi o działanie antynowotworowe to bezcenny w grzybach shiitake jest lentinan - organiczny związek chemiczny, polisacharyd i betaglukan. Wykazuje on działanie antyrakowe - uczeni pisali o tym już w latach 60. ubiegłego wieku. Działa na organizm w ten sposób, że wzmacnia układ odpornościowy i ma wpływ na produkcję obronnych komórek walczących z nowotworem. Działa również przeciwzakrzepowo, zwalcza infekcje bakteryjne, pasożytnicze i grzybiczne, może też zapobiegać rozwojowi cukrzycy. Antyrakowe działanie lentinanu potwierdza Amerykańskie Towarzystwo Onkologiczne.
W Japonii twardnik stosowany jest od kilkuset lat do leczenia m.in. przeziębienia i grypy, chorób serca, otyłości, wysokiego ciśnienia, guzów, problemów seksualnych i problemów powodowanych starzeniem się. Regularne spożywanie tych grzybów poprawia sprawność seksualną i wpływa dobroczynnie na układ nerwowy. Ich zagorzali fani przekonują, że mogą pomóc także w przypadku kamicy i wrzodów oraz w awitaminozie i anemii.

Shiitake w kuchni

Grzyby shiitake mają biały miąższ i intensywny aromat. Są smaczne, ponieważ zawierają dużo smaku umami (piąty smak definiowany jako pełny, mięsisty, głęboki). Grzyby te są szeroko rozpowszechnione w kuchni azjatyckiej. Stanowią jeden z głównych składników diety Genmai-Saishoku. To odmiana diety wegańskiej, która opiera się na brązowym ryżu, warzywach, glonach i właśnie grzybach. Taki sposób żywienia zapewnia odpowiednią dawkę witaminy B12, której zwykle brakuje w jadłospisie wegan.

W Polsce najczęściej można się spotkać z shiitake suszonymi. Należy odciąć z nich twarde ogonki, a kapelusze moczyć w zimnej wodzie przez około godzinę (niektórzy zalecają, by moczyć je przez całą noc). Następnie trzeba dokładnie wymyć je pod bieżącą wodą i gotować przez 10-15 minut. Nie należy jednak gotować ich za długo, bo stwardnieją.
Wskazówka: przecedzony przez płótno płyn, w którym namaczaliśmy suszone grzyby, można wlać do zupy, sosu albo duszonej potrawki, by dodać im wyrazistości.

W sklepach z produktami z różnych stron świata można dostać też marynowane grzyby shiitake. Zwykle są wtedy pokrojone w plasterki i zamarynowane w zalewie, najczęściej słodko-kwaśnej. Tak przygotowane grzyby shiitake pasują do sushi, a także jako dodatek do drugiego dania.

Własna uprawa

Grzyby te można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, a także w supermarketach, w dziale z żywnością orientalną. Suszone kosztują ok. 7-10 zł za 50 g. Puszka grzybów shiitake w zalewie to wydatek rzędu do 10 zł. Pasują do wszelkich dań kuchni chińskiej, japońskiej, koreańskiej, tajskiej. Doskonale łączą się z ryżem i makaronem. Można wrzucić je do sosu albo przygotować z nich bulion. To świetny dodatek do sałatek, zup, dań warzywnych. Idealny składnik do dań typu stir-fry. Kapelusze shiitake można przyrządzić jak kanie - przyprawić, obtoczyć w jajku, bułce tartej i usmażyć na złoty kolor.

W sprzedaży dostępne są też shiitake świeże (na tacce, przeznaczone do obróbki spożywczej) albo zestaw do uprawy tych grzybów w domu, garażu bądź piwnicy - w postaci substratu (podłoża). Domowa uprawa shiitake nie jest trudna, a substrat kosztuje ok. 20-30 zł. Tak wyhodowane można jeść w stanie świeżym, suszyć je i marynować.

W sklepach ekologicznych znajdziemy pasztet z shiitake, który w składzie, oprócz twardników, ma m.in. skrobię ziemniaczaną, drożdże, tłuszcz, sól morską, koncentrat pomidorowy, przyprawy. Kosztuje ok. 8-10 zł za ok. 125 g.

Uwaga! Nie należy jeść więcej niż kilka twardników dziennie, ponieważ obniżają one ciepłotę ciała.

Ewa Podsiadły-Natorska/mp/WP Kuchnia

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne