Zupa grochowa na wędzonce. Zawiesista i aromatyczna

Zupa grochowa to jedna z klasycznych polskich zup. Kojarzy się przede wszystkim z kuchnią wojskową. Nic dziwnego, nic tak nie krzepi i rozgrzewa, jak talerz gęstej i aromatycznej grochówki na solidnym kawałku wędzonki.

Zupa grochowa na wędzonce. Zawiesista i aromatycznaZupa grochowa na wędzonce. Zawiesista i aromatyczna
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • włoszczyzna - 1 pęczek
  • ziemniaki - 5 szt.
  • kości (najlepiej wędzone lub boczek wędzony)- 300 g
  • wegeta - 4 łyżki
  • groch łuskany połówki - 2 szklanki
  • kiełbasa zwyczajna lub śląska - 4 szt.
  • czosnek - 2 ząbki
  • cebula - 2 szt.
  • majeranek, pieprz mielony, papryka słodka - po szczypcie
  • ziele angielskie - 8 kulek
  • liść laurowy - 4 listki

Przepis

  • Do garnka 10 litrowego wlewamy wodę do 3/4 objętości, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, kości (lub boczek wędzony), obrany i posiekany czosnek i ustawiamy średni ogień.
  • Włoszczyznę myjemy i obieramy, a następnie kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do zupy.
  • Cebulę obieramy, kroimy w kostkę smażymy na patelni na złoty kolor i wrzucamy do wywaru.
  • Podczas gotowania wywaru powstanie osad, szara piana jest to ścinające się białko z kości, należy je delikatnie zebrać.
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy zimną wodą. Kiełbasę kroimy w półksiężyce, odkładamy na talerz.
  • Gdy warzywa będą miękkie, wyciągamy je na talerz, kości też wyciągamy (kości możemy obrać z mięsa za pomocą łyżeczki, mięso dodajemy do wywaru).
  • Groch wsypujemy do sitka i płuczemy, aby usunąć z niego ewentualne zabrudzenia. Umyty groch wsypujemy do garnka i gotujemy do miękkości.
  • Kiełbasę wrzucamy również do garnka. Do całości dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości.
  • Marchew, seler, pietruszkę kroimy w kostkę i przekładamy do miski (warzywa te dodajemy na samym końcu, by się nie rozgotowały).
  • Gdy groch i ziemniaki będą miękkie, dodajemy pozostałe warzywa.
  • Doprawiamy zupę wegetą (jak jest mało słona) i papryką słodką (papryka nadaje kolor zupie i polepsza jej smak). Podajemy ze świeżymi bułeczkami.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru