Zupa grochowa na wędzonce. Zawiesista i aromatyczna
Zupa grochowa to jedna z klasycznych polskich zup. Kojarzy się przede wszystkim z kuchnią wojskową. Nic dziwnego, nic tak nie krzepi i rozgrzewa, jak talerz gęstej i aromatycznej grochówki na solidnym kawałku wędzonki.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
- włoszczyzna - 1 pęczek
- ziemniaki - 5 szt.
- kości (najlepiej wędzone lub boczek wędzony)- 300 g
- wegeta - 4 łyżki
- groch łuskany połówki - 2 szklanki
- kiełbasa zwyczajna lub śląska - 4 szt.
- czosnek - 2 ząbki
- cebula - 2 szt.
- majeranek, pieprz mielony, papryka słodka - po szczypcie
- ziele angielskie - 8 kulek
- liść laurowy - 4 listki
- Do garnka 10 litrowego wlewamy wodę do 3/4 objętości, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, kości (lub boczek wędzony), obrany i posiekany czosnek i ustawiamy średni ogień.
- Włoszczyznę myjemy i obieramy, a następnie kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do zupy.
- Cebulę obieramy, kroimy w kostkę smażymy na patelni na złoty kolor i wrzucamy do wywaru.
- Podczas gotowania wywaru powstanie osad, szara piana jest to ścinające się białko z kości, należy je delikatnie zebrać.
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy zimną wodą. Kiełbasę kroimy w półksiężyce, odkładamy na talerz.
- Gdy warzywa będą miękkie, wyciągamy je na talerz, kości też wyciągamy (kości możemy obrać z mięsa za pomocą łyżeczki, mięso dodajemy do wywaru).
- Groch wsypujemy do sitka i płuczemy, aby usunąć z niego ewentualne zabrudzenia. Umyty groch wsypujemy do garnka i gotujemy do miękkości.
- Kiełbasę wrzucamy również do garnka. Do całości dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości.
- Marchew, seler, pietruszkę kroimy w kostkę i przekładamy do miski (warzywa te dodajemy na samym końcu, by się nie rozgotowały).
- Gdy groch i ziemniaki będą miękkie, dodajemy pozostałe warzywa.
- Doprawiamy zupę wegetą (jak jest mało słona) i papryką słodką (papryka nadaje kolor zupie i polepsza jej smak). Podajemy ze świeżymi bułeczkami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze