Grillowanie w mieszkaniu. Jak wyczarować potrawy z grilla na patelni?
Od kilku tygodni wielu z nas spędza czas głównie w domu. Teraz, kiedy nastaną cieplejsze dni, stanie się to bardziej uciążliwe, tym bardziej, że na początku maja w Polsce zaczyna się także sezon grillowy. W tym roku wielu z nas będzie musiało zrezygnować z tradycyjnych spotkań przy grillu, nie znaczy to jednak, że nie możemy się cieszyć smakiem przygotowywanych na ruszcie smakołyków.
Pyszne potrawy z grilla możemy bowiem wyczarować we własnej kuchni. Wystarczy odpowiedni sprzęt i ciekawe przepisy. Przede wszystkim powinniśmy zaopatrzyć się w dobrą patelnię grillową. Te najlepsze zrobione są z żeliwa, które szybko się nagrzewa i długo trzyma temperaturę. Na dnie takiej patelni znajdują się poprzeczne wypustki, dzięki czemu usmażone potrawy mają po usmażeniu charakterystyczne paseczki. Do grillowania nie używamy praktycznie tłuszczu - wystarczy odpowiednio zamarynować mięso, ryby czy warzywa w mieszance przypraw i oleju. Oto kilka naszych propozycji na grillowane potrawy z patelni.
Karkówka z patelni
Nie ma grilla bez karkówki. To smaczne mięso jest jednocześnie soczyste i odpowiednio tłuste. W dodatku karkówka bardzo szybko przechodzi smakiem marynaty, więc jest uwielbiana przez miłośników smażenia.
Potrzebujemy: kilka plastrów karkówki, olej rzepakowy, ocet balsamiczny, paprykę ostrą mieloną, paprykę słodką mieloną, suszony tymianek, suszone oregano, sól i pieprz. Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszamy i smarujemy nią dokładnie każdy kawałek mięsa. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyjmujemy, pozostawiamy na pół godziny, rozgrzewamy mocno patelnię i smażymy mięso pięć minut z każdej strony.
Zobacz też: Tzatziki – grecki sos do grillowanych mięs
Kiełbaski z jabłkami
Innym klasycznym daniem grillowym są kiełbaski. Kupując, wybierajmy te, które zawierają 100 procent mięsa. Są nie tylko zdrowsze, ale również o wiele lepiej się smażą, bo nie puszczają wody. Składniki: kilka kiełbasek, dwa jabłka, ząbek czosnku, majeranek, olej, sól i pieprz.
Jabłek nie obieramy, kroimy je tylko na grube plasterki. Kiełbaski nacinamy z dwóch stron w kratkę. Na patelnię wylewamy trochę oleju, układamy kiełbaski i plasterki jabłka. Smażymy trzy minuty, przewracamy. Jabłka posypujemy majerankiem, posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Smażymy jeszcze kilka minut i podajemy.
Kaszanka z kiszoną kapustą
Nie wszyscy przepadają za kaszanką, a jednak na grillowych imprezach praktycznie wszyscy się nią zajadają. Do przygotowania naszego dania potrzebujemy: kilka cienkich kaszanek, trochę kiszonej kapusty, majeranek, cebulę, pieprz.
Przygotowujemy arkusze folii aluminiowej. Na każdym układamy trochę kapusty, na to kaszankę, pokrojoną i piórka cebulę, doprawiamy pieprzem i majerankiem. Folie zwijamy bardzo ściśle i układamy na patelni. Przykrywamy i pieczemy 15 minut.
Grillowana makrela
Jeśli nie jemy mięsa, usmażmy rybę. Na grilla najlepiej nadają się tłuste, morskie ryby, takie jak makrela. Składniki: dwie makrele, olej, cytryna, koperek, ostra papryka, sól i pieprz. Rybę sprawiamy i delikatnie nacinamy jej boki. Z cytryny wyciskamy sok, dodajemy do niego olej i przyprawy. Marynatą nacieramy rybę. Rozgrzewamy patelnię i grillujemy makrelę sześć minut z każdej strony. Gotową polewamy pozostałą marynatą.
Cukinia z serem
Grillując nie możemy zapomnieć o warzywach. Cukinia jest idealna, bo nie rozpada się, a po upieczeniu nie tylko ładnie wygląda, ale też dobrze smakuje. Potrzebujemy: dwie cukinie, olej, ser kozi, pieprz, sól.
Cukinie kroimy wzdłuż na półcentymetrowe plasterki. Posypujemy solą i pieprzem, smarujemy olejem. Smażymy na patelni dwie minuty z każdej strony. Gotową smarujemy kozim serem i podajemy.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl