Trwa ładowanie...
d2g076j

Grillowanie w mieszkaniu. Jak wyczarować potrawy z grilla na patelni?

Od kilku tygodni wielu z nas spędza czas głównie w domu. Teraz, kiedy nastaną cieplejsze dni, stanie się to bardziej uciążliwe, tym bardziej, że na początku maja w Polsce zaczyna się także sezon grillowy. W tym roku wielu z nas będzie musiało zrezygnować z tradycyjnych spotkań przy grillu, nie znaczy to jednak, że nie możemy się cieszyć smakiem przygotowywanych na ruszcie smakołyków.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Grillowanie na patelni (Getty Images)
d2g076j

Pyszne potrawy z grilla możemy bowiem wyczarować we własnej kuchni. Wystarczy odpowiedni sprzęt i ciekawe przepisy. Przede wszystkim powinniśmy zaopatrzyć się w dobrą patelnię grillową. Te najlepsze zrobione są z żeliwa, które szybko się nagrzewa i długo trzyma temperaturę. Na dnie takiej patelni znajdują się poprzeczne wypustki, dzięki czemu usmażone potrawy mają po usmażeniu charakterystyczne paseczki. Do grillowania nie używamy praktycznie tłuszczu - wystarczy odpowiednio zamarynować mięso, ryby czy warzywa w mieszance przypraw i oleju. Oto kilka naszych propozycji na grillowane potrawy z patelni.

Karkówka z patelni

Nie ma grilla bez karkówki. To smaczne mięso jest jednocześnie soczyste i odpowiednio tłuste. W dodatku karkówka bardzo szybko przechodzi smakiem marynaty, więc jest uwielbiana przez miłośników smażenia.

d2g076j

Potrzebujemy: kilka plastrów karkówki, olej rzepakowy, ocet balsamiczny, paprykę ostrą mieloną, paprykę słodką mieloną, suszony tymianek, suszone oregano, sól i pieprz. Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszamy i smarujemy nią dokładnie każdy kawałek mięsa. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyjmujemy, pozostawiamy na pół godziny, rozgrzewamy mocno patelnię i smażymy mięso pięć minut z każdej strony.

Zobacz też: Tzatziki – grecki sos do grillowanych mięs

Kiełbaski z jabłkami

Innym klasycznym daniem grillowym są kiełbaski. Kupując, wybierajmy te, które zawierają 100 procent mięsa. Są nie tylko zdrowsze, ale również o wiele lepiej się smażą, bo nie puszczają wody. Składniki: kilka kiełbasek, dwa jabłka, ząbek czosnku, majeranek, olej, sól i pieprz.

d2g076j

Jabłek nie obieramy, kroimy je tylko na grube plasterki. Kiełbaski nacinamy z dwóch stron w kratkę. Na patelnię wylewamy trochę oleju, układamy kiełbaski i plasterki jabłka. Smażymy trzy minuty, przewracamy. Jabłka posypujemy majerankiem, posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Smażymy jeszcze kilka minut i podajemy.

Kaszanka z kiszoną kapustą

Nie wszyscy przepadają za kaszanką, a jednak na grillowych imprezach praktycznie wszyscy się nią zajadają. Do przygotowania naszego dania potrzebujemy: kilka cienkich kaszanek, trochę kiszonej kapusty, majeranek, cebulę, pieprz.

Przygotowujemy arkusze folii aluminiowej. Na każdym układamy trochę kapusty, na to kaszankę, pokrojoną i piórka cebulę, doprawiamy pieprzem i majerankiem. Folie zwijamy bardzo ściśle i układamy na patelni. Przykrywamy i pieczemy 15 minut.

d2g076j

Grillowana makrela

Jeśli nie jemy mięsa, usmażmy rybę. Na grilla najlepiej nadają się tłuste, morskie ryby, takie jak makrela. Składniki: dwie makrele, olej, cytryna, koperek, ostra papryka, sól i pieprz. Rybę sprawiamy i delikatnie nacinamy jej boki. Z cytryny wyciskamy sok, dodajemy do niego olej i przyprawy. Marynatą nacieramy rybę. Rozgrzewamy patelnię i grillujemy makrelę sześć minut z każdej strony. Gotową polewamy pozostałą marynatą.

Cukinia z serem

Grillując nie możemy zapomnieć o warzywach. Cukinia jest idealna, bo nie rozpada się, a po upieczeniu nie tylko ładnie wygląda, ale też dobrze smakuje. Potrzebujemy: dwie cukinie, olej, ser kozi, pieprz, sól.

d2g076j

Cukinie kroimy wzdłuż na półcentymetrowe plasterki. Posypujemy solą i pieprzem, smarujemy olejem. Smażymy na patelni dwie minuty z każdej strony. Gotową smarujemy kozim serem i podajemy.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2g076j

Podziel się opinią

Share

d2g076j

d2g076j