Grillowanie bez względu na pogodę. Zobacz, jaki sprzęt wybrać i jak go używać

Potrawy z grilla kuszą nas swoim aromatem i wręcz uzależniającym smakiem. Do tradycyjnego grilla potrzeba jednak pogody, dużo czasu i świeżego powietrza. Na szczęście istnieje sposób, dzięki któremu możesz cieszyć się ulubionymi daniami przez cały rok, bez względu na pogodę.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Smakowite potrawy z grilla możesz przyrządzić nawet podczas deszczu
Smakowite potrawy z grilla możesz przyrządzić nawet podczas deszczu (Fotolia)
WP

Łatwo, szybko i smacznie
Grillowanie to jedna z przyjemniejszych czynności, na którą czekamy przez cały rok. Apetyczny zapach produktów przygotowywanych na grillu potrafi pobudzić nasz głód. Niestety, aby móc spokojnie rozpalić grilla i przyrządzić na nim doskonałe dania, potrzebujesz nie tylko łaskawych warunków atmosferycznych, ale i miejsca na świeżym powietrzu. Owszem, balkon lub ogródek również się nadają, jednak nie sądzimy, by twoi sąsiedzi podzielili ten entuzjazm. Zamiast wyjeżdżać z miasta i walczyć z humorami węgla i wszelkiego rodzaju rozpałek, postaw na prostszy, ale równie dobry sposób. Grill elektryczny różni się od tradycyjnego tym, że wykonuje obróbkę cieplną składników nie za pomocą ognia, a ciepła płyty grzewczej. Bez dymu i węgla dania będą smakować równie dobrze.

WP

Jaki grill wybrać?
Szeroka oferta sklepów proponuje różne rodzaje grillów elektrycznych. Do wyboru masz niewielkie, bardzo minimalistyczne płyty grzewcze, które zajmują niewiele miejsca. Ich płyta grzewcza często jest wyjmowana, co ułatwia czyszczenie oraz serwowanie gotowych produktów. Głodni domownicy nie będą mogli się doczekać, kiedy przyniesiesz skwierczące warzywa i mięso na rozgrzanej płycie. Kolejną opcją są większe grille z rusztem, które wyglądem przypominają te tradycyjne. Zmieszczą więcej składników, więc jeśli masz do wykarmienia sporą gromadkę głodomorów, ten sprzęt może być dla ciebie idealny. Ciekawą propozycją są też grille zamykane, które ściskają składniki pomiędzy dwoma grillowymi płytami. Jednoczesne ogrzewanie gwarantuje szybkie przygotowanie posiłków. Taki rodzaj grilla świetnie sprawdzi się także przy grillowaniu kanapek i tostów, co może urozmaicić twoje śniadania. Najbardziej przypominającym grill tradycyjny jest sprzęt stojący. Posiada on nóżki, dzięki którym stabilnie możesz postawić go nawet na trawie. Taki rodzaj grilla będzie idealny na balkon czy taras, kiedy pogoda za oknem rozczarowuje.

WP
Shutterstock.com
Podziel się
WP

Grillowy jadłospis
Grillowanie wymaga opracowania perfekcyjnego menu jeszcze przed tym, jak zaczniesz rozgrzewać sprzęt. Każdy wie, że kiełbasa czy karkówka w grillowym stylu smakuje niemal każdemu. Równie smakowicie będzie wyglądać i smakować przygotowana na nim ryba czy krewetki. Myśląc o swoim kolejnym grillowaniu w gronie rodziny lub przyjaciół, weź pod uwagę także warzywa. Papryka, cukinia, cebula czy bakłażan pięknie podpieką się na grillu, zyskując cudowny smak i urozmaicające teksturę paski od płyty. W towarzystwie sosów będą nie tylko świetnym dodatkiem do mięsa, ale i oddzielną przekąską. Zaskakujący smak uzyskasz także kładąc na grillla owoce. To niestety jeszcze mało popularne, jednak grillowany ananas, arbuz czy jabłka z lodami to szybki sposób na zdrowy i sycący deser dla miłośników słodkości.

WP
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP