Grillowane kotlety z piersi kurczaka
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka z dodatkiem słodkiej czerwonej papryki, czerwonej cebuli i szczypiorku, to danie które z powodzeniem możemy jeść na diecie. Doskonałe jako danie obiadowe, ale można je również zajadać na zimno np. jako drugie śniadanie do pracy. Przepis z bloga "Krylowa kuchnia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- 500 g piersi z kurczaka
- 1/2 dużej czerwonej papryki
- 1 mała czerstwa kajzerka
- 1 mała czerwona cebula
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 jajko
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
- 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- olej w sprayu (lub łyżka zwykłego rzepakowego)
Pierś z kurczaka umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Następnie zmielić piersi na drobnym sitku maszynki do mielenia mięsa. Kajzerkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Cebulę obrać i drobno posiekać. Paprykę umyć i drobno pokroić. Do mięsa dodać odciśniętą kajzerkę, pokrojoną paprykę, cebulę, szczypiorek, tymianek, jajko oraz przyprawy. Wyrobić na jednolitą masę. Patelnię grillową spryskać tłuszczem w sprayu, lub posmarować za pomocą ręcznika papierowego niewielką ilością oleju. Formować kotleciki i kłaść na rozgrzaną patelnię. Smażyć z obu stron na złoto.
Zobacz także przepis na ciasto ryżowe bez pieczenia
src="https://d.wpimg.pl/798881416-192184521/ciasto.JPG"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze