Grillowane... jajka. Tego jeszcze nie było, a przepis jest banalnie prosty

Jeśli chodzi o grilla, asortyment dań mamy bardzo uproszczony. Króluje na nim mięso, w kącie znajdzie się odrobina miejsca na pieczarki i warzywa. A gdyby tak urozmaicić menu, przygotowując grillowane jajka? Mogą być świetną opcją dla wegetarian i sprawdzić się jako dodatek do sałatki.

Jajko można ugrillować na twardo lub na miękko. Nabierze przy tym aromatu wędzenia
Źródło zdjęć: © Fotolia

Przygotowanie jajka nie nastręcza większych trudności. Dodatkowym atutem tak przygotowanego jajka na twardo lub na miekko jest jego dymny aromat, który nie dość, że odmienia smak tej powszechnie znanej potrawy, to jeszcze świetnie komponuje się z pozostałymi daniami wydawanymi przez mistrza grilla.

Grillowane jajka są przysmakiem w Wietnamie, gdzie przygotowuje się je w szczególny sposób. Serwowane są na liściu sałaty, a jako dressing podawany jest do nich sos, na który składa się sos rybny, sok z limonki, chilli, czosnek i cukier. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by jajka pieczonego na grillu użyć do sałatki w europejski sposób albo zjeść jak tylko nam się podoba.

ZOBACZ TEŻ: Test jajek. Jak sprawdzić które są świeże?

Jak zatem przygotować grillowane jajka? Położyć je na kratce w miejscu, gdzie nie jest za gorąco. Wietnamczycy radzą, by zrobić w nich niewielkie dziurki, mniejsze niż te od wydmuszki. Dzięki temu zmiana ciśnienia podczas ogrzewania nie doprowadzi do jego pęknięcia. Trzeba też delikatnie obracać je za pomocą szczypiec. Pieczenie może trwać do 10-12 minut, wtedy jajko będzie na pewno ścięte w środku, a skorupka zacznie się robić brązowa. Mniej więcej po sześciu minutach masz szansę na gotowe jajko z płynnym żółtkiem, ale oczywiście wszystko zależy od jajka.

Jeśli odważysz się na taki eksperyment, przygotowanie jajek z grilla może zmienić się nawet w imprezową ciekawostkę czy zabawę.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca