Grillowane... jajka. Tego jeszcze nie było, a przepis jest banalnie prosty

Jeśli chodzi o grilla, asortyment dań mamy bardzo uproszczony. Króluje na nim mięso, w kącie znajdzie się odrobina miejsca na pieczarki i warzywa. A gdyby tak urozmaicić menu, przygotowując grillowane jajka? Mogą być świetną opcją dla wegetarian i sprawdzić się jako dodatek do sałatki.

Jajko można ugrillować na twardo lub na miękko. Nabierze przy tym aromatu wędzenia
Źródło zdjęć: © Fotolia

Przygotowanie jajka nie nastręcza większych trudności. Dodatkowym atutem tak przygotowanego jajka na twardo lub na miekko jest jego dymny aromat, który nie dość, że odmienia smak tej powszechnie znanej potrawy, to jeszcze świetnie komponuje się z pozostałymi daniami wydawanymi przez mistrza grilla.

Grillowane jajka są przysmakiem w Wietnamie, gdzie przygotowuje się je w szczególny sposób. Serwowane są na liściu sałaty, a jako dressing podawany jest do nich sos, na który składa się sos rybny, sok z limonki, chilli, czosnek i cukier. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by jajka pieczonego na grillu użyć do sałatki w europejski sposób albo zjeść jak tylko nam się podoba.

ZOBACZ TEŻ: Test jajek. Jak sprawdzić które są świeże?

Jak zatem przygotować grillowane jajka? Położyć je na kratce w miejscu, gdzie nie jest za gorąco. Wietnamczycy radzą, by zrobić w nich niewielkie dziurki, mniejsze niż te od wydmuszki. Dzięki temu zmiana ciśnienia podczas ogrzewania nie doprowadzi do jego pęknięcia. Trzeba też delikatnie obracać je za pomocą szczypiec. Pieczenie może trwać do 10-12 minut, wtedy jajko będzie na pewno ścięte w środku, a skorupka zacznie się robić brązowa. Mniej więcej po sześciu minutach masz szansę na gotowe jajko z płynnym żółtkiem, ale oczywiście wszystko zależy od jajka.

Jeśli odważysz się na taki eksperyment, przygotowanie jajek z grilla może zmienić się nawet w imprezową ciekawostkę czy zabawę.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy