Grasica cielęca z karmelizowanymi morelami

W starych książkach kucharskich, mnóstwo jest przepisów na przygotowanie grasicy, dziś jednak to bardzo mało popularny w naszym kraju produkt. Robert Sowa w swojej książce "Coś pysznego. 80 przepisów, które odmienią twoją kuchnię" dzieli się przepisem na cielęcą grasicę z karmelizowanymi morelami.

Grasica cielęca z karmelizowanymi morelamiGrasica cielęca z karmelizowanymi morelami
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

Składniki
• 1 szalotka
• 2–3 suszone pomidory
• 6 ząbków czosnku w oleju
• 3 łyżki mąki pszennej
• 300 g oczyszczonej grasicy cielęcej
• masło klarowane do smażenia
• 150 g młodych listków szpinaku
Do smaku: Przyprawa do pieczeni i mięs duszonych

Składniki

Karmelizowane owoce:
• 2 morele
• 1 zielona śliwka
• 1 fioletowa śliwka
• 1 łyżka masła klarowanego
• 1/3 szklanki orzechów włoskich
• 1 łyżka miodu wielokwiatowego
• 1 kieliszek nalewki pigwowej
Do smaku: Przyprawa do grzanego wina i piwa z nutą korzenną

Przepis

  • Szalotkę kroimy w drobną kostkę, a suszone pomidory w paski.
  • Marynowany w oleju czosnek siekamy. Do mąki pszennej dosypujemy przyprawę do mięs duszonych, obtaczamy w niej mięso i krótko smażymy je z obydwu stron na maśle klarowanym. Dodajemy szalotkę, suszone pomidory i czosnek. Smażymy przez kilka minut i wrzucamy młode listki szpinaku. Krótko smażymy, by listki nie straciły koloru.
  • Z owoców wyjmujemy pestki. Morele i śliwki dzielimy na ćwiartki. Do roztopionego masła klarowanego dodajemy śliwki, orzechy włoskie, miód wielokwiatowy i nalewkę. Gotujemy przez chwilę i wrzucamy morele. Całość doprawiamy przyprawą do grzanego wina i piwa i gotujemy do miękkości owoców.
  • Na talerzu układamy szpinak z suszonymi pomidorami oraz kawałki grasicy. Dodajemy owoce i całość polewamy sosem z karmelizowanych owoców. Danie dekorujemy listkami mięty.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast