Grasica cielęca z karmelizowanymi morelami
W starych książkach kucharskich, mnóstwo jest przepisów na przygotowanie grasicy, dziś jednak to bardzo mało popularny w naszym kraju produkt. Robert Sowa w swojej książce "Coś pysznego. 80 przepisów, które odmienią twoją kuchnię" dzieli się przepisem na cielęcą grasicę z karmelizowanymi morelami.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Okazja: |
Składniki
• 1 szalotka
• 2–3 suszone pomidory
• 6 ząbków czosnku w oleju
• 3 łyżki mąki pszennej
• 300 g oczyszczonej grasicy cielęcej
• masło klarowane do smażenia
• 150 g młodych listków szpinaku
Do smaku: Przyprawa do pieczeni i mięs duszonych
Karmelizowane owoce:
• 2 morele
• 1 zielona śliwka
• 1 fioletowa śliwka
• 1 łyżka masła klarowanego
• 1/3 szklanki orzechów włoskich
• 1 łyżka miodu wielokwiatowego
• 1 kieliszek nalewki pigwowej
Do smaku: Przyprawa do grzanego wina i piwa z nutą korzenną
- Szalotkę kroimy w drobną kostkę, a suszone pomidory w paski.
- Marynowany w oleju czosnek siekamy. Do mąki pszennej dosypujemy przyprawę do mięs duszonych, obtaczamy w niej mięso i krótko smażymy je z obydwu stron na maśle klarowanym. Dodajemy szalotkę, suszone pomidory i czosnek. Smażymy przez kilka minut i wrzucamy młode listki szpinaku. Krótko smażymy, by listki nie straciły koloru.
- Z owoców wyjmujemy pestki. Morele i śliwki dzielimy na ćwiartki. Do roztopionego masła klarowanego dodajemy śliwki, orzechy włoskie, miód wielokwiatowy i nalewkę. Gotujemy przez chwilę i wrzucamy morele. Całość doprawiamy przyprawą do grzanego wina i piwa i gotujemy do miękkości owoców.
- Na talerzu układamy szpinak z suszonymi pomidorami oraz kawałki grasicy. Dodajemy owoce i całość polewamy sosem z karmelizowanych owoców. Danie dekorujemy listkami mięty.
Przepis pochodzi z książki Roberta Sowy "Coś pysznego. 80 przepisów, które odmienią twoją kuchnię"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze