Trwa ładowanie...
d41ascx
19-11-2021 10:42

Grasica cielęca z karmelizowanymi morelami

Przepis

W starych książkach kucharskich, mnóstwo jest przepisów na przygotowanie grasicy, dziś jednak to bardzo mało popularny w naszym kraju produkt. Robert Sowa w swojej książce "Coś pysznego. 80 przepisów, które odmienią twoją kuchnię" dzieli się przepisem na cielęcą grasicę z karmelizowanymi morelami.

d41ascx
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Okazja:
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe, fot:
Składniki

Składniki
• 1 szalotka
• 2–3 suszone pomidory
• 6 ząbków czosnku w oleju
• 3 łyżki mąki pszennej
• 300 g oczyszczonej grasicy cielęcej
• masło klarowane do smażenia
• 150 g młodych listków szpinaku
Do smaku: Przyprawa do pieczeni i mięs duszonych

Karmelizowane owoce:
• 2 morele
• 1 zielona śliwka
• 1 fioletowa śliwka
• 1 łyżka masła klarowanego
• 1/3 szklanki orzechów włoskich
• 1 łyżka miodu wielokwiatowego
• 1 kieliszek nalewki pigwowej
Do smaku: Przyprawa do grzanego wina i piwa z nutą korzenną

Przepis
  • Szalotkę kroimy w drobną kostkę, a suszone pomidory w paski.
  • Marynowany w oleju czosnek siekamy. Do mąki pszennej dosypujemy przyprawę do mięs duszonych, obtaczamy w niej mięso i krótko smażymy je z obydwu stron na maśle klarowanym. Dodajemy szalotkę, suszone pomidory i czosnek. Smażymy przez kilka minut i wrzucamy młode listki szpinaku. Krótko smażymy, by listki nie straciły koloru.
  • Z owoców wyjmujemy pestki. Morele i śliwki dzielimy na ćwiartki. Do roztopionego masła klarowanego dodajemy śliwki, orzechy włoskie, miód wielokwiatowy i nalewkę. Gotujemy przez chwilę i wrzucamy morele. Całość doprawiamy przyprawą do grzanego wina i piwa i gotujemy do miękkości owoców.
  • Na talerzu układamy szpinak z suszonymi pomidorami oraz kawałki grasicy. Dodajemy owoce i całość polewamy sosem z karmelizowanych owoców. Danie dekorujemy listkami mięty.

Przepis pochodzi z książki Roberta Sowy "Coś pysznego. 80 przepisów, które odmienią twoją kuchnię"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Grasica cielęca z karmelizowanymi morelami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d41ascx
d41ascx
d41ascx
d41ascx
Więcej tematów
d41ascx

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj