Granat - skarb wśród owoców. Jak wykorzystać go w kuchni?
Granat to nie tylko smaczny owoc, ale również doskonały afrodyzjak i lek na wiele dolegliwości.
Bogate źródło witamin i substancji odżywczych
Spożywanie granatów to doskonały pomysł dla osób dbających o zdrową i zbilansowaną dietę. Owoc o intensywnej ciemnoczerwonej barwie jest bogatym źródłem witamin A, C, E, B oraz magnezu, fosforu, potasu, wapnia, krzemu i jodu.
Można go spożywać bez ograniczeń, ponieważ granat jest niskokaloryczny - 100 gram owocu zawiera około 80 kilokalorii.
Skuteczny w walce z nowotworami i ze stresem
Jego pozytywnych cech nie sposób zliczyć. Ze względu na bardzo dużą ilość przeciwutleniaczy, regularne spożywanie granatu eliminuje szkodliwe dla organizmu wolne rodniki. Owoc ten hamuje rozwój komórek rakowych i wspomaga walkę z nowotworami płuc, piersi, prostaty czy wątroby.
Warto również wiedzieć, że w soku z granatów jest o trzykrotnie więcej przeciwutleniaczy niż w zielonej herbacie czy w czerwonym winie. Osoby narażone na stres w pracy powinny regularnie go spożywać, gdyż owoc skutecznie poprawia nastrój i wpływa na naszą psychikę.
Lek na zdrowe serce
Granat ma również zbawienny wpływ na prawidłowe działanie układu krwionośnego. Przede wszystkim poprawia przepływ krwi, obniża jej ciśnienie i redukuje złogi i zwapnienia.
Z badań wynika również, że granat przeciwdziała procesom zapalnym oraz zapobiega chorobom serca.
Eliksir młodości i afrodyzjak
Owoc doceniany jest również w przemyśle kosmetycznym. Granat przyspiesza gojenie się podrażnień oraz regeneruje skórę. Poprawia również jej ukrwienie i koloryt. Co więcej, stymuluje fibroblasty do syntezy elastyny i kolagenu, dzięki czemu wygładza zmarszczki i wpływa na gęstość skóry. Nie przez przypadek owoc ten został nazwany eliksirem młodości.
O granacie mówi się również jako o świetnym naturalnym afrodyzjaku, który polepsza jakość życia seksualnego. Chcesz się o tym przekonać? Możesz sięgnąć np. po sok z granatów, dostępny w wielu polskich sklepach.
Granat na słodko
Pestki granatu sprawdzają się doskonale w menu na słodko. Mogą być świetnym dodatkiem do ciast, kremowych deserów i jogurtów, a ich charakterystyczny smak zdecydowanie doda im wyrazistości. Owoc można potraktować jako zdrowy zamiennik dla wszelkiego rodzaju czekoladowych i lukrowych posypek. Przy bardzo słodkich deserach jego użycie może okazać się znacznie lepszym rozwiązaniem niż bakalie. Lekko kwaskowy i delikatnie cierpki smak sprawi, że dany deser nie będzie mdły.
Granat na słono
W niemal każdym połączeniu smaków granat broni się mistrzowsko. Jego czerwone pestki nie dość , że pięknie prezentują się na talerzu, to jeszcze dodają egzotycznego smaku wielu potrawom. Granat podany do pieczonych batatów i sosu tahini to sposób na pyszną potrawę, której przygotowanie nie wymaga ani wiele czasu, ani niesamowitych umiejętności kulinarnych. Upieczone słodkie ziemniaki doprawiamy solą i pieprzem, polewamy sezamowym sosem, posypujemy pysznymi pestkami i przepis na pyszną przekąskę gotowy.
Dodatek do sałatek
Podobno czerwony kolor jedzenia pobudza i wpływa na nasz apetyt. Dlaczego więc nie wykorzystać owoców granatu w formie dodatku do sałatek i od czasu do czasu zrezygnować z używanych często pomidorów? Ostra rukola, pożywna cieciorka, czerwona cebulka, słodkie winogrona, orzeszki i granaty to ciekawa mieszanka smaków.