WAŻNE
TERAZ

Tusk po przegranej w Sejmie. Tak skomentował

Granat - skarb wśród owoców. Jak wykorzystać go w kuchni?

Granat to nie tylko smaczny owoc, ale również doskonały afrodyzjak i lek na wiele dolegliwości.

Obraz

/ 7Bogate źródło witamin i substancji odżywczych

Obraz
© 123RF.COM

Spożywanie granatów to doskonały pomysł dla osób dbających o zdrową i zbilansowaną dietę. Owoc o intensywnej ciemnoczerwonej barwie jest bogatym źródłem witamin A, C, E, B oraz magnezu, fosforu, potasu, wapnia, krzemu i jodu.

Można go spożywać bez ograniczeń, ponieważ granat jest niskokaloryczny - 100 gram owocu zawiera około 80 kilokalorii.

/ 7Skuteczny w walce z nowotworami i ze stresem

Obraz
© 123RF.COM

Jego pozytywnych cech nie sposób zliczyć. Ze względu na bardzo dużą ilość przeciwutleniaczy, regularne spożywanie granatu eliminuje szkodliwe dla organizmu wolne rodniki. Owoc ten hamuje rozwój komórek rakowych i wspomaga walkę z nowotworami płuc, piersi, prostaty czy wątroby.

Warto również wiedzieć, że w soku z granatów jest o trzykrotnie więcej przeciwutleniaczy niż w zielonej herbacie czy w czerwonym winie. Osoby narażone na stres w pracy powinny regularnie go spożywać, gdyż owoc skutecznie poprawia nastrój i wpływa na naszą psychikę.

/ 7Lek na zdrowe serce

Obraz
© 123RF.COM

Granat ma również zbawienny wpływ na prawidłowe działanie układu krwionośnego. Przede wszystkim poprawia przepływ krwi, obniża jej ciśnienie i redukuje złogi i zwapnienia.

Z badań wynika również, że granat przeciwdziała procesom zapalnym oraz zapobiega chorobom serca.

/ 7Eliksir młodości i afrodyzjak

Obraz
© 123RF.COM

Owoc doceniany jest również w przemyśle kosmetycznym. Granat przyspiesza gojenie się podrażnień oraz regeneruje skórę. Poprawia również jej ukrwienie i koloryt. Co więcej, stymuluje fibroblasty do syntezy elastyny i kolagenu, dzięki czemu wygładza zmarszczki i wpływa na gęstość skóry. Nie przez przypadek owoc ten został nazwany eliksirem młodości.

O granacie mówi się również jako o świetnym naturalnym afrodyzjaku, który polepsza jakość życia seksualnego. Chcesz się o tym przekonać? Możesz sięgnąć np. po sok z granatów, dostępny w wielu polskich sklepach.

/ 7Granat na słodko

Obraz
© 123RF.COM

Pestki granatu sprawdzają się doskonale w menu na słodko. Mogą być świetnym dodatkiem do ciast, kremowych deserów i jogurtów, a ich charakterystyczny smak zdecydowanie doda im wyrazistości. Owoc można potraktować jako zdrowy zamiennik dla wszelkiego rodzaju czekoladowych i lukrowych posypek. Przy bardzo słodkich deserach jego użycie może okazać się znacznie lepszym rozwiązaniem niż bakalie. Lekko kwaskowy i delikatnie cierpki smak sprawi, że dany deser nie będzie mdły.

/ 7Granat na słono

Obraz
Instagram/kamilamariaz

W niemal każdym połączeniu smaków granat broni się mistrzowsko. Jego czerwone pestki nie dość , że pięknie prezentują się na talerzu, to jeszcze dodają egzotycznego smaku wielu potrawom. Granat podany do pieczonych batatów i sosu tahini to sposób na pyszną potrawę, której przygotowanie nie wymaga ani wiele czasu, ani niesamowitych umiejętności kulinarnych. Upieczone słodkie ziemniaki doprawiamy solą i pieprzem, polewamy sezamowym sosem, posypujemy pysznymi pestkami i przepis na pyszną przekąskę gotowy.

/ 7Dodatek do sałatek

Obraz
© 123RF.COM

Podobno czerwony kolor jedzenia pobudza i wpływa na nasz apetyt. Dlaczego więc nie wykorzystać owoców granatu w formie dodatku do sałatek i od czasu do czasu zrezygnować z używanych często pomidorów? Ostra rukola, pożywna cieciorka, czerwona cebulka, słodkie winogrona, orzeszki i granaty to ciekawa mieszanka smaków.

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki