Zrób to sam
Sezon na przygotowanie domowych przetworów trwa. Lepiej marynować, kisić czy pasteryzować? Jakie warzywa i owoce wybrać? Nie zostawiajmy tego na ostatnią chwilę. Przygotujmy się na zimę i zróbmy przetwory już dziś. Zajrzyjcie do naszej galerii i sprawdźcie, co warto wiedzieć o produkcji domowych specjałów.
Jak wybrać owoce i warzywa?
Niezwykle istotną kwestią jest wybór produktów z których zrobimy domowe przetwory. Owoce i warzywa powinny być świeże i nieuszkodzone. Najpierw powinniśmy je dokładnie umyć. Warto pamiętać, że owoce, które mają twardą skórkę (np. agrest) można nakłuć wyparzoną wykałaczką przed włożeniem ich do słoika. Z kolei owoce, które łatwo się rozpadają (np. maliny), możemy zanurzyć na chwilę w wysokoprocentowym alkoholu. Co ciekawe, do marynowania i kiszenia świetnie sprawdzi się źródlana woda, która poprawi smak i aromat.
Kiszenie
Kiszenie to wciąż jedna z najpopularniejszych metod konserwowania żywności. Kisić możemy owoce i warzywa, w szczególności: białą i czerwoną kapustę, ogórki, buraki, kalafiory, marchewki, fasolkę szparagową i brokuły, które wyśmienicie komponują się z przyprawami: gorczycą, cząbrem, goździkami, kolendrą, chrzanem czy lubczykiem. Warto też pamiętać, że warzywa najlepiej kisić w plastikowych, szklanych lub glinianych pojemnikach.
Marynowanie
Marynowanie polega na wekowaniu warzyw lub owoców w occie lub w oleju. Niezwykle istotnym składnikiem marynaty są przyprawy. Dzięki nim warzywa mają wyjątkowy smak. Co więcej, przyprawy zapobiegają wytworzeniu się pleśni. Jakie są najpopularniejsze przyprawy używane do marynowania warzyw i owoców? Na pewno świetnie sprawdzą się gorczyca, bazylia, kolendra, ziele angielskie, cząber, kminek, estragon, a także czosnek i chrzan.
Pasteryzowanie
Pasteryzacja polega na ogrzaniu słoików do wysokiej temperatury. Dzięki temu bakterie, które mogą pojawić się w przetworach giną, co daje nam gwarancję, że weki nie zepsują się. Istnieją dwa sposoby pasteryzowania przetworów. Pierwszy z nich polega na zanurzeniu w wodzie słoików (na wysokość 3 centymetrów) w brytfance i podgrzaniu ich w piekarniku przez ok. 20 minut. Jak zatem wykonać pasteryzację drugim sposobem? Słoiki układamy na lnianej ściereczce na dnie dużego garnka. Zalewamy je do połowy wodą i podgrzewamy od 5 do 20 minut.
Jak przygotować słoiki?
Słoiki, które zamierzamy użyć do naszych weków nie mogą być uszkodzone. Pamiętajmy też, że pokrywki muszą być dopasowane do słoików. Nie powinny zawierać rdzy i wgnieceń. Jak prawidłowo je przygotować? Przede wszystkim należy je dokładnie umyć. Następnie wygotować i osuszyć. Z kolei przed zakręceniem słoika warto pamiętać o wytarciu jego krawędzi. Po prawidłowym zakręceniu, słoiki stawiamy do góry dnem, aż do momentu wystudzenia. Gotowe przetwory należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Dzięki temu będą świeże i wartościowe nawet przez 9 miesięcy.