Gotowi na zimę. 5 porad, jak zrobić domowe przetwory

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  Luiza Nowak

/ 6Zrób to sam

Obraz
© 123RF

Sezon na przygotowanie domowych przetworów trwa. Lepiej marynować, kisić czy pasteryzować? Jakie warzywa i owoce wybrać? Nie zostawiajmy tego na ostatnią chwilę. Przygotujmy się na zimę i zróbmy przetwory już dziś. Zajrzyjcie do naszej galerii i sprawdźcie, co warto wiedzieć o produkcji domowych specjałów.

/ 6Jak wybrać owoce i warzywa?

Obraz
© 123RF

Niezwykle istotną kwestią jest wybór produktów z których zrobimy domowe przetwory. Owoce i warzywa powinny być świeże i nieuszkodzone. Najpierw powinniśmy je dokładnie umyć. Warto pamiętać, że owoce, które mają twardą skórkę (np. agrest) można nakłuć wyparzoną wykałaczką przed włożeniem ich do słoika. Z kolei owoce, które łatwo się rozpadają (np. maliny), możemy zanurzyć na chwilę w wysokoprocentowym alkoholu. Co ciekawe, do marynowania i kiszenia świetnie sprawdzi się źródlana woda, która poprawi smak i aromat.

/ 6Kiszenie

Obraz
© 123RF

Kiszenie to wciąż jedna z najpopularniejszych metod konserwowania żywności. Kisić możemy owoce i warzywa, w szczególności: białą i czerwoną kapustę, ogórki, buraki, kalafiory, marchewki, fasolkę szparagową i brokuły, które wyśmienicie komponują się z przyprawami: gorczycą, cząbrem, goździkami, kolendrą, chrzanem czy lubczykiem. Warto też pamiętać, że warzywa najlepiej kisić w plastikowych, szklanych lub glinianych pojemnikach.

/ 6Marynowanie

Obraz
© 123RF

Marynowanie polega na wekowaniu warzyw lub owoców w occie lub w oleju. Niezwykle istotnym składnikiem marynaty są przyprawy. Dzięki nim warzywa mają wyjątkowy smak. Co więcej, przyprawy zapobiegają wytworzeniu się pleśni. Jakie są najpopularniejsze przyprawy używane do marynowania warzyw i owoców? Na pewno świetnie sprawdzą się gorczyca, bazylia, kolendra, ziele angielskie, cząber, kminek, estragon, a także czosnek i chrzan.

/ 6Pasteryzowanie

Obraz
© 123RF

Pasteryzacja polega na ogrzaniu słoików do wysokiej temperatury. Dzięki temu bakterie, które mogą pojawić się w przetworach giną, co daje nam gwarancję, że weki nie zepsują się. Istnieją dwa sposoby pasteryzowania przetworów. Pierwszy z nich polega na zanurzeniu w wodzie słoików (na wysokość 3 centymetrów) w brytfance i podgrzaniu ich w piekarniku przez ok. 20 minut. Jak zatem wykonać pasteryzację drugim sposobem? Słoiki układamy na lnianej ściereczce na dnie dużego garnka. Zalewamy je do połowy wodą i podgrzewamy od 5 do 20 minut.

/ 6Jak przygotować słoiki?

Obraz
© 123RF

Słoiki, które zamierzamy użyć do naszych weków nie mogą być uszkodzone. Pamiętajmy też, że pokrywki muszą być dopasowane do słoików. Nie powinny zawierać rdzy i wgnieceń. Jak prawidłowo je przygotować? Przede wszystkim należy je dokładnie umyć. Następnie wygotować i osuszyć. Z kolei przed zakręceniem słoika warto pamiętać o wytarciu jego krawędzi. Po prawidłowym zakręceniu, słoiki stawiamy do góry dnem, aż do momentu wystudzenia. Gotowe przetwory należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Dzięki temu będą świeże i wartościowe nawet przez 9 miesięcy.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji