Gotowi na zimę. 5 porad, jak zrobić domowe przetwory

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  Luiza Nowak

/ 6Zrób to sam

Obraz
© 123RF

Sezon na przygotowanie domowych przetworów trwa. Lepiej marynować, kisić czy pasteryzować? Jakie warzywa i owoce wybrać? Nie zostawiajmy tego na ostatnią chwilę. Przygotujmy się na zimę i zróbmy przetwory już dziś. Zajrzyjcie do naszej galerii i sprawdźcie, co warto wiedzieć o produkcji domowych specjałów.

/ 6Jak wybrać owoce i warzywa?

Obraz
© 123RF

Niezwykle istotną kwestią jest wybór produktów z których zrobimy domowe przetwory. Owoce i warzywa powinny być świeże i nieuszkodzone. Najpierw powinniśmy je dokładnie umyć. Warto pamiętać, że owoce, które mają twardą skórkę (np. agrest) można nakłuć wyparzoną wykałaczką przed włożeniem ich do słoika. Z kolei owoce, które łatwo się rozpadają (np. maliny), możemy zanurzyć na chwilę w wysokoprocentowym alkoholu. Co ciekawe, do marynowania i kiszenia świetnie sprawdzi się źródlana woda, która poprawi smak i aromat.

/ 6Kiszenie

Obraz
© 123RF

Kiszenie to wciąż jedna z najpopularniejszych metod konserwowania żywności. Kisić możemy owoce i warzywa, w szczególności: białą i czerwoną kapustę, ogórki, buraki, kalafiory, marchewki, fasolkę szparagową i brokuły, które wyśmienicie komponują się z przyprawami: gorczycą, cząbrem, goździkami, kolendrą, chrzanem czy lubczykiem. Warto też pamiętać, że warzywa najlepiej kisić w plastikowych, szklanych lub glinianych pojemnikach.

/ 6Marynowanie

Obraz
© 123RF

Marynowanie polega na wekowaniu warzyw lub owoców w occie lub w oleju. Niezwykle istotnym składnikiem marynaty są przyprawy. Dzięki nim warzywa mają wyjątkowy smak. Co więcej, przyprawy zapobiegają wytworzeniu się pleśni. Jakie są najpopularniejsze przyprawy używane do marynowania warzyw i owoców? Na pewno świetnie sprawdzą się gorczyca, bazylia, kolendra, ziele angielskie, cząber, kminek, estragon, a także czosnek i chrzan.

/ 6Pasteryzowanie

Obraz
© 123RF

Pasteryzacja polega na ogrzaniu słoików do wysokiej temperatury. Dzięki temu bakterie, które mogą pojawić się w przetworach giną, co daje nam gwarancję, że weki nie zepsują się. Istnieją dwa sposoby pasteryzowania przetworów. Pierwszy z nich polega na zanurzeniu w wodzie słoików (na wysokość 3 centymetrów) w brytfance i podgrzaniu ich w piekarniku przez ok. 20 minut. Jak zatem wykonać pasteryzację drugim sposobem? Słoiki układamy na lnianej ściereczce na dnie dużego garnka. Zalewamy je do połowy wodą i podgrzewamy od 5 do 20 minut.

/ 6Jak przygotować słoiki?

Obraz
© 123RF

Słoiki, które zamierzamy użyć do naszych weków nie mogą być uszkodzone. Pamiętajmy też, że pokrywki muszą być dopasowane do słoików. Nie powinny zawierać rdzy i wgnieceń. Jak prawidłowo je przygotować? Przede wszystkim należy je dokładnie umyć. Następnie wygotować i osuszyć. Z kolei przed zakręceniem słoika warto pamiętać o wytarciu jego krawędzi. Po prawidłowym zakręceniu, słoiki stawiamy do góry dnem, aż do momentu wystudzenia. Gotowe przetwory należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Dzięki temu będą świeże i wartościowe nawet przez 9 miesięcy.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja