Gotowanie ryżu. 5 błędów, które popełniasz za każdym razem
Sprawdź, jak ich uniknąć
Jeśli myślisz, że gotowanie ryżu jest proste jak bułka z masłem, to jesteś w błędzie. Gotowanie ryżu w woreczku, nieodpowiedni czas, brak świadomości istnienia różnych rodzajów ryżu to tylko wierzchołek góry lodowej. Sprawdź, jakie błędy w gotowaniu ryżu popełniane są najczęściej.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Niewłaściwe proporcje wody i ryżu
Suchy i spalony ryż czy rozgotowana papka? No właśnie – proporcje to klucz do idealnie ugotowanego ryżu. Ziarenka powinny być w całości, nie rozpadać się i nie kleić. W tym celu zazwyczaj stosuje się proporcje 2:1 – dwie części wody na jedną część ryżu. Z kolei zmniejszenie ilości wody do 1,5:1 sprawia, że ryż lepiej będzie wchłaniał sos – np. tajskie curry.
Zapominanie o płukaniu ryżu
Ryż, podobnie jak kasze czy suche warzywa strączkowe, należy dokładnie opłukać przed gotowaniem. W ten sposób nie tylko pozbywamy się zanieczyszczeń i kurzu, ale też nadmiaru skrobi, która odpowiedzialna jest za kleistość ryżu. Opłukany na sitku ryż nie będzie się sklejał ani przypalał – po ugotowaniu pozostanie sypki i jędrny.
Mieszanie ryżu podczas gotowania
Gotowanie ryżu nie wymaga, w przeciwieństwie do gotowania makaronu, mieszania. Bardzo istotne jest, by zamieszać ryż od razu po wrzuceniu go na wrzątek. Teraz na kilkanaście minut lepiej zapomnieć o nim, by oprzeć się pokusie mieszania. W przeciwnym wypadku nadmiar uwolnionej podczas mieszania skrobi sprawi, że ryż będzie kleistą breją, a w dodatku – każdy dodatkowy ruch łyżką powoduje uszkadzanie się ziarenek ryżu.
Nakładanie ryżu od razu po ugotowaniu
Po ugotowaniu warto zostawić ryż pod przykryciem – najlepiej w ciepłym piekarniku. Para wodna, która kumuluje się pod pokrywką, nadaje ziarenkom ryżu puszystości. Wystarczy 5 minut, a następnie można chwycić za dwa widelce i delikatnie spulchnić ryż w garnku. I gotowe – ryż jeszcze nigdy nie był tak puszysty!
Gotowanie zbyt dużych porcji ryżu
Choć wciąż nie każdy o tym wie, to ryż należy do produktów, w których bardzo szybko namnażają się szkodliwe patogeny. To dlatego lepiej nie gotować większych porcji ryżu i nie jeść go następnego dnia. Jeśli jednak jest to niemożliwe, trzeba pamiętać, by niezjedzoną porcję ryżu jak najszybciej schować do lodówki – najlepiej niedługo po ugotowaniu.