Gotowanie ryżu. 5 błędów, które popełniasz za każdym razem

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

/ 6Sprawdź, jak ich uniknąć

Obraz
© 123RF

Jeśli myślisz, że gotowanie ryżu jest proste jak bułka z masłem, to jesteś w błędzie. Gotowanie ryżu w woreczku, nieodpowiedni czas, brak świadomości istnienia różnych rodzajów ryżu to tylko wierzchołek góry lodowej. Sprawdź, jakie błędy w gotowaniu ryżu popełniane są najczęściej.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Niewłaściwe proporcje wody i ryżu

Obraz
© 123RF

Suchy i spalony ryż czy rozgotowana papka? No właśnie – proporcje to klucz do idealnie ugotowanego ryżu. Ziarenka powinny być w całości, nie rozpadać się i nie kleić. W tym celu zazwyczaj stosuje się proporcje 2:1 – dwie części wody na jedną część ryżu. Z kolei zmniejszenie ilości wody do 1,5:1 sprawia, że ryż lepiej będzie wchłaniał sos – np. tajskie curry.

/ 6Zapominanie o płukaniu ryżu

Obraz
© 123RF

Ryż, podobnie jak kasze czy suche warzywa strączkowe, należy dokładnie opłukać przed gotowaniem. W ten sposób nie tylko pozbywamy się zanieczyszczeń i kurzu, ale też nadmiaru skrobi, która odpowiedzialna jest za kleistość ryżu. Opłukany na sitku ryż nie będzie się sklejał ani przypalał – po ugotowaniu pozostanie sypki i jędrny.

/ 6Mieszanie ryżu podczas gotowania

Obraz
© 123RF

Gotowanie ryżu nie wymaga, w przeciwieństwie do gotowania makaronu, mieszania. Bardzo istotne jest, by zamieszać ryż od razu po wrzuceniu go na wrzątek. Teraz na kilkanaście minut lepiej zapomnieć o nim, by oprzeć się pokusie mieszania. W przeciwnym wypadku nadmiar uwolnionej podczas mieszania skrobi sprawi, że ryż będzie kleistą breją, a w dodatku – każdy dodatkowy ruch łyżką powoduje uszkadzanie się ziarenek ryżu.

/ 6Nakładanie ryżu od razu po ugotowaniu

Obraz
© 123RF

Po ugotowaniu warto zostawić ryż pod przykryciem – najlepiej w ciepłym piekarniku. Para wodna, która kumuluje się pod pokrywką, nadaje ziarenkom ryżu puszystości. Wystarczy 5 minut, a następnie można chwycić za dwa widelce i delikatnie spulchnić ryż w garnku. I gotowe – ryż jeszcze nigdy nie był tak puszysty!

/ 6Gotowanie zbyt dużych porcji ryżu

Obraz
© 123RF

Choć wciąż nie każdy o tym wie, to ryż należy do produktów, w których bardzo szybko namnażają się szkodliwe patogeny. To dlatego lepiej nie gotować większych porcji ryżu i nie jeść go następnego dnia. Jeśli jednak jest to niemożliwe, trzeba pamiętać, by niezjedzoną porcję ryżu jak najszybciej schować do lodówki – najlepiej niedługo po ugotowaniu.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru