Gotowanie ryżu. 5 błędów, które popełniasz za każdym razem

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

/ 6Sprawdź, jak ich uniknąć

Obraz
© 123RF

Jeśli myślisz, że gotowanie ryżu jest proste jak bułka z masłem, to jesteś w błędzie. Gotowanie ryżu w woreczku, nieodpowiedni czas, brak świadomości istnienia różnych rodzajów ryżu to tylko wierzchołek góry lodowej. Sprawdź, jakie błędy w gotowaniu ryżu popełniane są najczęściej.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Niewłaściwe proporcje wody i ryżu

Obraz
© 123RF

Suchy i spalony ryż czy rozgotowana papka? No właśnie – proporcje to klucz do idealnie ugotowanego ryżu. Ziarenka powinny być w całości, nie rozpadać się i nie kleić. W tym celu zazwyczaj stosuje się proporcje 2:1 – dwie części wody na jedną część ryżu. Z kolei zmniejszenie ilości wody do 1,5:1 sprawia, że ryż lepiej będzie wchłaniał sos – np. tajskie curry.

/ 6Zapominanie o płukaniu ryżu

Obraz
© 123RF

Ryż, podobnie jak kasze czy suche warzywa strączkowe, należy dokładnie opłukać przed gotowaniem. W ten sposób nie tylko pozbywamy się zanieczyszczeń i kurzu, ale też nadmiaru skrobi, która odpowiedzialna jest za kleistość ryżu. Opłukany na sitku ryż nie będzie się sklejał ani przypalał – po ugotowaniu pozostanie sypki i jędrny.

/ 6Mieszanie ryżu podczas gotowania

Obraz
© 123RF

Gotowanie ryżu nie wymaga, w przeciwieństwie do gotowania makaronu, mieszania. Bardzo istotne jest, by zamieszać ryż od razu po wrzuceniu go na wrzątek. Teraz na kilkanaście minut lepiej zapomnieć o nim, by oprzeć się pokusie mieszania. W przeciwnym wypadku nadmiar uwolnionej podczas mieszania skrobi sprawi, że ryż będzie kleistą breją, a w dodatku – każdy dodatkowy ruch łyżką powoduje uszkadzanie się ziarenek ryżu.

/ 6Nakładanie ryżu od razu po ugotowaniu

Obraz
© 123RF

Po ugotowaniu warto zostawić ryż pod przykryciem – najlepiej w ciepłym piekarniku. Para wodna, która kumuluje się pod pokrywką, nadaje ziarenkom ryżu puszystości. Wystarczy 5 minut, a następnie można chwycić za dwa widelce i delikatnie spulchnić ryż w garnku. I gotowe – ryż jeszcze nigdy nie był tak puszysty!

/ 6Gotowanie zbyt dużych porcji ryżu

Obraz
© 123RF

Choć wciąż nie każdy o tym wie, to ryż należy do produktów, w których bardzo szybko namnażają się szkodliwe patogeny. To dlatego lepiej nie gotować większych porcji ryżu i nie jeść go następnego dnia. Jeśli jednak jest to niemożliwe, trzeba pamiętać, by niezjedzoną porcję ryżu jak najszybciej schować do lodówki – najlepiej niedługo po ugotowaniu.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami