Gotowanie ryżu. 5 błędów, które popełniasz za każdym razem

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

/ 6Sprawdź, jak ich uniknąć

Obraz
© 123RF

Jeśli myślisz, że gotowanie ryżu jest proste jak bułka z masłem, to jesteś w błędzie. Gotowanie ryżu w woreczku, nieodpowiedni czas, brak świadomości istnienia różnych rodzajów ryżu to tylko wierzchołek góry lodowej. Sprawdź, jakie błędy w gotowaniu ryżu popełniane są najczęściej.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Niewłaściwe proporcje wody i ryżu

Obraz
© 123RF

Suchy i spalony ryż czy rozgotowana papka? No właśnie – proporcje to klucz do idealnie ugotowanego ryżu. Ziarenka powinny być w całości, nie rozpadać się i nie kleić. W tym celu zazwyczaj stosuje się proporcje 2:1 – dwie części wody na jedną część ryżu. Z kolei zmniejszenie ilości wody do 1,5:1 sprawia, że ryż lepiej będzie wchłaniał sos – np. tajskie curry.

/ 6Zapominanie o płukaniu ryżu

Obraz
© 123RF

Ryż, podobnie jak kasze czy suche warzywa strączkowe, należy dokładnie opłukać przed gotowaniem. W ten sposób nie tylko pozbywamy się zanieczyszczeń i kurzu, ale też nadmiaru skrobi, która odpowiedzialna jest za kleistość ryżu. Opłukany na sitku ryż nie będzie się sklejał ani przypalał – po ugotowaniu pozostanie sypki i jędrny.

/ 6Mieszanie ryżu podczas gotowania

Obraz
© 123RF

Gotowanie ryżu nie wymaga, w przeciwieństwie do gotowania makaronu, mieszania. Bardzo istotne jest, by zamieszać ryż od razu po wrzuceniu go na wrzątek. Teraz na kilkanaście minut lepiej zapomnieć o nim, by oprzeć się pokusie mieszania. W przeciwnym wypadku nadmiar uwolnionej podczas mieszania skrobi sprawi, że ryż będzie kleistą breją, a w dodatku – każdy dodatkowy ruch łyżką powoduje uszkadzanie się ziarenek ryżu.

/ 6Nakładanie ryżu od razu po ugotowaniu

Obraz
© 123RF

Po ugotowaniu warto zostawić ryż pod przykryciem – najlepiej w ciepłym piekarniku. Para wodna, która kumuluje się pod pokrywką, nadaje ziarenkom ryżu puszystości. Wystarczy 5 minut, a następnie można chwycić za dwa widelce i delikatnie spulchnić ryż w garnku. I gotowe – ryż jeszcze nigdy nie był tak puszysty!

/ 6Gotowanie zbyt dużych porcji ryżu

Obraz
© 123RF

Choć wciąż nie każdy o tym wie, to ryż należy do produktów, w których bardzo szybko namnażają się szkodliwe patogeny. To dlatego lepiej nie gotować większych porcji ryżu i nie jeść go następnego dnia. Jeśli jednak jest to niemożliwe, trzeba pamiętać, by niezjedzoną porcję ryżu jak najszybciej schować do lodówki – najlepiej niedługo po ugotowaniu.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce