Gotowanie ryżu. 5 błędów, które popełniasz za każdym razem

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

/ 6Sprawdź, jak ich uniknąć

Obraz
© 123RF

Jeśli myślisz, że gotowanie ryżu jest proste jak bułka z masłem, to jesteś w błędzie. Gotowanie ryżu w woreczku, nieodpowiedni czas, brak świadomości istnienia różnych rodzajów ryżu to tylko wierzchołek góry lodowej. Sprawdź, jakie błędy w gotowaniu ryżu popełniane są najczęściej.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Niewłaściwe proporcje wody i ryżu

Obraz
© 123RF

Suchy i spalony ryż czy rozgotowana papka? No właśnie – proporcje to klucz do idealnie ugotowanego ryżu. Ziarenka powinny być w całości, nie rozpadać się i nie kleić. W tym celu zazwyczaj stosuje się proporcje 2:1 – dwie części wody na jedną część ryżu. Z kolei zmniejszenie ilości wody do 1,5:1 sprawia, że ryż lepiej będzie wchłaniał sos – np. tajskie curry.

/ 6Zapominanie o płukaniu ryżu

Obraz
© 123RF

Ryż, podobnie jak kasze czy suche warzywa strączkowe, należy dokładnie opłukać przed gotowaniem. W ten sposób nie tylko pozbywamy się zanieczyszczeń i kurzu, ale też nadmiaru skrobi, która odpowiedzialna jest za kleistość ryżu. Opłukany na sitku ryż nie będzie się sklejał ani przypalał – po ugotowaniu pozostanie sypki i jędrny.

/ 6Mieszanie ryżu podczas gotowania

Obraz
© 123RF

Gotowanie ryżu nie wymaga, w przeciwieństwie do gotowania makaronu, mieszania. Bardzo istotne jest, by zamieszać ryż od razu po wrzuceniu go na wrzątek. Teraz na kilkanaście minut lepiej zapomnieć o nim, by oprzeć się pokusie mieszania. W przeciwnym wypadku nadmiar uwolnionej podczas mieszania skrobi sprawi, że ryż będzie kleistą breją, a w dodatku – każdy dodatkowy ruch łyżką powoduje uszkadzanie się ziarenek ryżu.

/ 6Nakładanie ryżu od razu po ugotowaniu

Obraz
© 123RF

Po ugotowaniu warto zostawić ryż pod przykryciem – najlepiej w ciepłym piekarniku. Para wodna, która kumuluje się pod pokrywką, nadaje ziarenkom ryżu puszystości. Wystarczy 5 minut, a następnie można chwycić za dwa widelce i delikatnie spulchnić ryż w garnku. I gotowe – ryż jeszcze nigdy nie był tak puszysty!

/ 6Gotowanie zbyt dużych porcji ryżu

Obraz
© 123RF

Choć wciąż nie każdy o tym wie, to ryż należy do produktów, w których bardzo szybko namnażają się szkodliwe patogeny. To dlatego lepiej nie gotować większych porcji ryżu i nie jeść go następnego dnia. Jeśli jednak jest to niemożliwe, trzeba pamiętać, by niezjedzoną porcję ryżu jak najszybciej schować do lodówki – najlepiej niedługo po ugotowaniu.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie