Gotowanie na wakacjach. Jakie akcesoria będą przydatne?
Podczas tegorocznego lata jesteśmy atakowani przez paragony grozy, które pojawiają się dosłownie wszędzie. Dlatego niektórzy próbują zaoszczędzić, kupując jedzenie w marketach i samodzielnie przyrządzając posiłki. Dlatego postanowiliśmy sprawdzić, jaki sprzęt może być przydatny, jeśli chcecie uniknąć wysokich kosztów jedzenia, nawet biorąc pod uwagę fakt, że oczywiście prezentowane gadżety nie spadną wam z nieba i trzeba za nie zapłacić.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Niezależnie od tego, czy wybieracie nocleg w hotelu, prywatnej kwaterze, na polu namiotowym czy w przyczepie kempingowej co najmniej trzy razy dziennie przyjdzie moment, w którym trzeba będzie coś zjeść. Ceny gotowych posiłków w restauracjach nie należą do najtańszych, więc wiele osób zwróciło się w stronę samodzielnego gotowania. Jaki sprzęt będzie potrzebny, żeby zorganizować mobilną kuchnię? Spieszymy z odpowiedziami.
Przechowywanie jedzenia
Punkt pierwszy to przechowywanie żywności, a skoro mówimy o przechowywaniu, to oczywiście mamy na myśli lodówkę, a w tym przypadku – lodówki turystyczne. Oczywiście może się zdarzyć, że w pokoju hotelowym będzie dostępna klasyczna lodówka, ale w pozostałych przypadkach trzeba sobie pomóc. Z automatu odrzucamy lodówki na wkłady, więc zostają nam modele termoelektryczne, absorpcyjne i kompresorowe.
Te pierwsze mogą być zasilane z instalacji samochodowej, sieci elektrycznej lub przenośnej stacji zasilania. Są lekkie i mają niewielkie rozmiary. W przypadku kamperów i przyczep kempingowych można pokusić się o zakup lodówki absorpcyjnej, która dzięki obecności amoniaku może nawet posłużyć do zamrażania produktów. Lodówki kompresorowe rozmiarowo znajdują się pomiędzy opisanymi wcześniej absorpcyjnymi i termoelektrycznymi, natomiast mogą schłodzić żywność nawet do temperatury -22 stopni Celsjusza.
Gotowanie w terenie
Żeby coś ugotować, to oczywiście trzeba mieć kuchenkę i tu z pomocą przychodzą kuchenki nastawne, które mogą być zasilane elektrycznie lub gazem. W przypadku tych elektrycznych są też dostępne wersje ceramiczne oraz indukcyjne, ale do tych drugich trzeba mieć na uwadze fakt, że kuchenki indukcyjne wymagają użycia odpowiednich naczyń. Przy zakupie warto zwrócić uwagę na parametr mocy przyłączeniowej i paradoksalnie im będzie ona mniejsza, tym lepiej i bezpieczniej. Liczba pól grzewczych zależy od waszych potrzeb.
Jeżeli macie stały dostęp do zasilania i charakter miejsca noclegowego na to pozwala, to możecie też wypróbować grill elektryczny, który jest szybki i łatwy w obsłudze. Dodatkowo nie uprzykrzy on życia sąsiadom z kempingu, ponieważ nie wymaga użycia węgla ani gazu, więc jest przyjazny i bezpieczny. Tu istotne są powierzchnia oraz maksymalna moc, od których zależy, ile jedzenia przyrządzicie oraz jak szybko i mocno urządzenie się nagrzeje. Są też grille elektryczne z dedykowanymi aplikacjami pełnymi przepisów, a nawet z predefiniowanymi programami dla określonych potraw.
Zasilanie kuchenki i lodówki
Ostatni punkt to dostarczenie prądu powyższym urządzeniom, jeżeli będziecie akurat pod namiotem i bez łatwego dostępu do sieci elektrycznej. Agregat prądotwórczy będzie zbyt ekstremalnym rozwiązaniem, bo jest głośny i mało przyjazny dla środowiska. Na szczęście są jeszcze stacje zasilania, które w dużym uproszczeniu są większymi siostrami powerbanków.
Stacja ma wbudowany akumulator o dużej pojemności oraz wtyczki, do których można podłączyć urządzenia elektryczne, a więc oprócz gotowania można ją także wykorzystać do ładowania telefonu lub komputera. Akumulatory stacji zasilania można uzupełnić, korzystając z akcesoryjnych paneli słonecznych. Przy wyborze odpowiedniego sprzętu należy zwrócić uwagę na pojemność akumulatora oraz maksymalną moc jednocześnie podłączonych urządzeń. Przy użytku zewnętrznym warto zwrócić uwagę na to, by stacja była odporna na działanie warunków atmosferycznych.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
WP Kuchnia na:
Wyłączono komentarze
Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.
Redakcja Wirtualnej Polski