Gotowanie na ekranie: sałatka z awokado i grejpfruta oraz penne z kurczakiem
Na śniadanie pijesz kawę i zajadasz słodką drożdżówkę, a zamiast porządnego obiadu jesz kanapkę kupioną po drodze do pracy. W ferworze obowiązków często nie mamy czasu na zjedzenie, a tym bardziej przygotowanie domowych posiłków.Taka dieta nie skończy się jednak dobrze ani dla naszego zdrowia ani figury.
Na śniadanie pijesz kawę i zajadasz słodką drożdżówkę, a porządny obiad zamieniasz na kanapkę kupioną po drodze do pracy. W ferworze obowiązków często nie mamy czasu na zjedzenie, a tym bardziej przygotowanie domowych posiłków.Taka dieta nie skończy się jednak dobrze ani dla naszego zdrowia ani figury.
Klaudia Budny, finalistka programu "MasterChef", zdradziła swoje przepisy na dania, których przygotowanie nie wymaga wiele czasu. Jej propozycje stanowią zbilansowany i pełnowartościowy posiłek. W jej menu pojawiły się m.in. łosoś z sosem porowym i puree ziemniaczanym, sałatka z awokado i grejpfruta oraz penne z kurczakiem i pomidorami. Zobaczcie przepis na wytrawną sałatkę z owocami.
Składniki:
opakowanie mixu sałat grapefruit ananas świeży awokado 3 pomarańcze 2 łyżeczki cukru lub miodu 80 ml oleju
Przygotowanie:
Na początku należy wlać 200 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy do garnka, dodać cukier i gotując zredukować o 2/3 objętości. W tym czasie sałatę umyć i włożyć do miski. Grapefruita obrać ze skórki i wyfiletować, aby pozbyć się białej skórki. Następnie 2 grube plastry ananasa trzeba obrać ze skóry, wydrążyć twardą część ze środka i pokroić w dużą kostkę. Z awokado wydrążyć miąższ nie uszkadzając go i pokroić w kostkę. Jak sok z pomarańczy się zredukuje ostudzić go, a potem powoli wlewać olej energicznie mieszając rózgą (trzepaczką). Gotowym sosem polać sałatkę i wymieszać.