Trwa ładowanie...
d4ddxzm
Gotowanie na ekranie: frytki z selera, bananowe babeczki i kokosowe jaglane kuleczki

Gotowanie na ekranie: frytki z selera, bananowe babeczki i kokosowe jaglane kuleczki

Baby-led weaning to brytyjska metoda zakładająca, że dziecko może wybierać, co chce zjeść. W tej metodzie dziecko je obiad wraz z dorosłymi. Pedagog, doradczyni zawodowa i przedszkolanka Joanna Anger zaproponowała przepisy, które z przyjemnością zjedzą nie tylko dzieci, ale dorośli. W jej menu znalazły się pomysły na warzywne kostki kukurydziane, kokosowe jaglane kuleczki, batony musli, pietruszkowe placki, bananowe babeczki oraz frytki z selera z domowym keczupem.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
d4ddxzm

Baby-led weaning jest brytyjską metodą zakładającą wprowadzenie stałych pokarmów do diety dziecka poprzez pozwolenie mu na samodzielne jedzenie. Joanna Anger, pedagog, doradczyni zawodowa i przedszkolanka zaproponowała przepisy, które z przyjemnością zjedzą nie tylko dzieci, ale dorośli. W jej menu znalazły się pomysły na warzywne kostki kukurydziane, kokosowe jaglane kuleczki, batony musli, pietruszkowe placki, bananowe babeczki oraz frytki z selera z domowym keczupem.

Zobaczcie przepis na kokosowe jaglane kuleczki a’la rafaello.

d4ddxzm

Składniki:

1/2 szklanki kaszy jaglanej na 1 szklankę wody, 1 łyżka zmielonych płatków migdałowych, 1/2 łyżeczki oleju kokosowego, 3 łyżki wiórków kokosowych, 1 łyżeczka miodu/ syropu daktylowego. Przygotowanie:

Kaszę wypłucz dwukrotnie gorącą wodą. W garnku zagotuj wodę, a następnie wsyp kaszę i przykryj pokrywką. Gotuj kaszę przez ok. 18 minut na najmniejszym ogniu (nie podnoś pokrywki i nie mieszaj kaszy podczas gotowania), a następnie zdejmij garnek z ognia i dodaj olej, zmielone płatki, słodzik. Delikatnie wymieszaj. Z gorącej kaszy wydzielaj łyżką porcję i za pomocą zwilżonych wodą dłoni formuj małe kuleczki wielkości orzeszka, a następnie obtaczaj je we wiórkach kokosowych. Podawaj na ciepło lub na zimno. Dopasuj wielkość kulek do małych rączek dziecka. Smak kulek możesz dowolnie modyfikować np. dodając ugotowaną, startą marchewkę, buraka, pietruszkę; amarantus ekspandowany; zmielone pestki dyni; bardzo drobno posiekane suszone owoce, lub obtaczając kulki w zmielonych ziarnach słonecznika czy wiórkach kokosowych.

Słodki deser z kaszy jaglanej

d4ddxzm

8 sposobów na wykorzystanie bananów w kuchni

Czy istnieją zdrowe batoniki?

d4ddxzm

Podziel się opinią

Share

d4ddxzm

d4ddxzm