Domowy keczup
Trudno sobie wyobrazić grillowaną kiełbaskę, pizzę czy tosty z serem bez keczupu. Jednak w sklepowych produktach czasem na próżno szukać pomidorów. Warto zatem wykorzystać czas, kiedy te warzywa są najsmaczniejsze i przygotować domową wersję. Możemy dobrać ulubione dodatki. Taki keczup będzie dużo smaczniejszy i zdrowszy od gotowego.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- 4 kg mięsistych, dojrzałych pomidorów,
- 4 cebule cukrowe,
- 6 ząbków czosnku,
- 5 łyżeczek soli
- 5 łyżeczek cukru,
- 1 łyżeczka chili,
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
- 2 łyżki oleju,
- sól, pieprz.
Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój na ćwiartki, usuń zdrewniałe środki i gniazda nasienne. Cebule pokrój w kostkę i zeszklij na oleju w garnku o grubym dnie. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze przez chwilę. Dodaj pomidory i duś pod przykryciem ok. godziny. Dopraw solą, pieprzem, chili, cukrem i ziołami prowansalskimi. Zblednij i gotuj jeszcze przez godzinę, często mieszając, aż masa zgęstnieje. Gorący keczup wlej do wyparzonych słoiczków. Pasteryzuj przez 15 minut. Następnie postaw je na blacie do góry dnem.
Zobacz też: Jak myć warzywa i owoce
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze