Trwa ładowanie...
d2yd7nn
d2yd7nn

Domowy keczup

Przepis

Trudno sobie wyobrazić grillowaną kiełbaskę, pizzę czy tosty z serem bez keczupu. Jednak w sklepowych produktach czasem na próżno szukać pomidorów. Warto zatem wykorzystać czas, kiedy te warzywa są najsmaczniejsze i przygotować domową wersję. Możemy dobrać ulubione dodatki. Taki keczup będzie dużo smaczniejszy i zdrowszy od gotowego.

4.8
(4 głosy)
Oceń:
d2yd7nn
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Domowy keczup
123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Domowy keczup
Składniki
  • 4 kg mięsistych, dojrzałych pomidorów,
  • 4 cebule cukrowe,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 5 łyżeczek soli
  • 5 łyżeczek cukru,
  • 1 łyżeczka chili,
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól, pieprz.
Przepis

Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój na ćwiartki, usuń zdrewniałe środki i gniazda nasienne. Cebule pokrój w kostkę i zeszklij na oleju w garnku o grubym dnie. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze przez chwilę. Dodaj pomidory i duś pod przykryciem ok. godziny. Dopraw solą, pieprzem, chili, cukrem i ziołami prowansalskimi. Zblednij i gotuj jeszcze przez godzinę, często mieszając, aż masa zgęstnieje. Gorący keczup wlej do wyparzonych słoiczków. Pasteryzuj przez 15 minut. Następnie postaw je na blacie do góry dnem.

Zobacz też: Jak myć warzywa i owoce

Domowy keczup
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

12
1
Share
d2yd7nn
d2yd7nn
d2yd7nn

d2yd7nn
d2yd7nn
d2yd7nn