Gołąbki wigilijne z kaszy gryczanej z grzybami

W Małopolsce i na Podkarpaciu na wigilijnych stołach goszczą gołąbki z kasza gryczaną i sosem grzybowym. Ta prosta i smaczna potrawa to doskonały pomysł na urozmaicenie świątecznego menu. Gołąbki w takim wydaniu są naprawdę wyśmienite. Warto spróbować!

Gołąbki wigilijne z kaszy gryczanej z grzybamiGołąbki wigilijne z kaszy gryczanej z grzybami

Składniki

  • 1 kapusta biała

Farsz:

  • ok.10 dkg grzybów suszonych lub ok.5 dkg grzybów suszonych i 30 dkg pieczarek
  • 2 duże cebule + masło do smażenia
  • 2 szklanki kaszy grycznej prażonej
  • 3 szklanki wody + 10 dkg masła
  • 2 kostki bulionu grzybowego
  • odrobina soli, pieprz czarny mielony

Przepis

Średnią główkę kapusty białej włożyć do dużego garnka z wrzącą osoloną wodą i gotować. Stopniowo odrywać przy pomocy noża wierzchnie, sparzone już liście .

Przepis

Grzyby suszone,najlepiej dzień wcześniej wypłukać, namoczyć w czystej wodzie i zostawić na noc. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić, pokroić w paski. Cebulę pokroić drobno,usmażyć na złoty kolor na maśle, dodać grzyby. Jeżeli mamy mało grzybów suszonych, możemy częściowo zastąpić je podsmażonymi pieczarkami. Musimy mieć jednak świadomość, że to grzyby w połączeniu z kaszą dają ten niepowtarzalny aromat, więc w całości pieczarkami zastąpić ich nie można.

Przepis

2 szklanki kaszy gryczanej prażonej, najlepiej kupionej na rynku na wagę, prosto z worków należy przebrać, odrzucając twarde, czarne ziarna. Wypłukać kaszę pod bieżącą wodą na sitku, odsączyć. 3 szklanki wody zagotować, dodać 2 kostki rosołowe Knorr masło; spróbować, jak trzeba, to jeszcze dosolić.

Przepis

Na wrzącą wodę wsypać kaszę i na bardzo wolnym ogniu zagotować, delikatnie mieszając. Jak kasza wchłonie wodę, wsypać grzyby z cebulką i ewentualnie pieczarki. Doprawić do smaku, dodając np. troszeczkę wegety (uważać na sól) i grubo zmielony pieprz. Włożyć garnek do średnio nagrzanego piekarnika na dobre pół godziny. Zamiast tego można kaszę przykryć kocem czy kołdrą. Jak kasza trochę przestygnie, zawijamy gołąbki, układamy je dość ciasno, zalewamy wywarem z grzybów i do piekarnika na dobrą godzinę. Pod koniec zapiekania odkryć, aby się zrumieniły. Podawać z sosem grzybowym lub z cebulką zrumienioną na maśle.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja