Gołąbki wigilijne z kaszy gryczanej z grzybami

W Małopolsce i na Podkarpaciu na wigilijnych stołach goszczą gołąbki z kasza gryczaną i sosem grzybowym. Ta prosta i smaczna potrawa to doskonały pomysł na urozmaicenie świątecznego menu. Gołąbki w takim wydaniu są naprawdę wyśmienite. Warto spróbować!

Gołąbki wigilijne z kaszy gryczanej z grzybamiGołąbki wigilijne z kaszy gryczanej z grzybami

Składniki

  • 1 kapusta biała

Farsz:

  • ok.10 dkg grzybów suszonych lub ok.5 dkg grzybów suszonych i 30 dkg pieczarek
  • 2 duże cebule + masło do smażenia
  • 2 szklanki kaszy grycznej prażonej
  • 3 szklanki wody + 10 dkg masła
  • 2 kostki bulionu grzybowego
  • odrobina soli, pieprz czarny mielony

Przepis

Średnią główkę kapusty białej włożyć do dużego garnka z wrzącą osoloną wodą i gotować. Stopniowo odrywać przy pomocy noża wierzchnie, sparzone już liście .

Przepis

Grzyby suszone,najlepiej dzień wcześniej wypłukać, namoczyć w czystej wodzie i zostawić na noc. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić, pokroić w paski. Cebulę pokroić drobno,usmażyć na złoty kolor na maśle, dodać grzyby. Jeżeli mamy mało grzybów suszonych, możemy częściowo zastąpić je podsmażonymi pieczarkami. Musimy mieć jednak świadomość, że to grzyby w połączeniu z kaszą dają ten niepowtarzalny aromat, więc w całości pieczarkami zastąpić ich nie można.

Przepis

2 szklanki kaszy gryczanej prażonej, najlepiej kupionej na rynku na wagę, prosto z worków należy przebrać, odrzucając twarde, czarne ziarna. Wypłukać kaszę pod bieżącą wodą na sitku, odsączyć. 3 szklanki wody zagotować, dodać 2 kostki rosołowe Knorr masło; spróbować, jak trzeba, to jeszcze dosolić.

Przepis

Na wrzącą wodę wsypać kaszę i na bardzo wolnym ogniu zagotować, delikatnie mieszając. Jak kasza wchłonie wodę, wsypać grzyby z cebulką i ewentualnie pieczarki. Doprawić do smaku, dodając np. troszeczkę wegety (uważać na sól) i grubo zmielony pieprz. Włożyć garnek do średnio nagrzanego piekarnika na dobre pół godziny. Zamiast tego można kaszę przykryć kocem czy kołdrą. Jak kasza trochę przestygnie, zawijamy gołąbki, układamy je dość ciasno, zalewamy wywarem z grzybów i do piekarnika na dobrą godzinę. Pod koniec zapiekania odkryć, aby się zrumieniły. Podawać z sosem grzybowym lub z cebulką zrumienioną na maśle.

Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥