Trwa ładowanie...
d21x3o7
28-12-2009 19:59

Gołąbki wigilijne z kaszy gryczanej z grzybami

Przepis

W Małopolsce i na Podkarpaciu na wigilijnych stołach goszczą gołąbki z kasza gryczaną i sosem grzybowym. Ta prosta i smaczna potrawa to doskonały pomysł na urozmaicenie świątecznego menu. Gołąbki w takim wydaniu są naprawdę wyśmienite. Warto spróbować!

d21x3o7
4.5
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
123
Źródło: 123
Składniki
  • 1 kapusta biała

Farsz:

  • ok.10 dkg grzybów suszonych lub ok.5 dkg grzybów suszonych i 30 dkg pieczarek
  • 2 duże cebule + masło do smażenia
  • 2 szklanki kaszy grycznej prażonej
  • 3 szklanki wody + 10 dkg masła
  • 2 kostki bulionu grzybowego
  • odrobina soli, pieprz czarny mielony
Przepis

Średnią główkę kapusty białej włożyć do dużego garnka z wrzącą osoloną wodą i gotować. Stopniowo odrywać przy pomocy noża wierzchnie, sparzone już liście .

Grzyby suszone,najlepiej dzień wcześniej wypłukać, namoczyć w czystej wodzie i zostawić na noc. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić, pokroić w paski. Cebulę pokroić drobno,usmażyć na złoty kolor na maśle, dodać grzyby. Jeżeli mamy mało grzybów suszonych, możemy częściowo zastąpić je podsmażonymi pieczarkami. Musimy mieć jednak świadomość, że to grzyby w połączeniu z kaszą dają ten niepowtarzalny aromat, więc w całości pieczarkami zastąpić ich nie można.

2 szklanki kaszy gryczanej prażonej, najlepiej kupionej na rynku na wagę, prosto z worków należy przebrać, odrzucając twarde, czarne ziarna. Wypłukać kaszę pod bieżącą wodą na sitku, odsączyć. 3 szklanki wody zagotować, dodać 2 kostki rosołowe Knorr masło; spróbować, jak trzeba, to jeszcze dosolić.

Na wrzącą wodę wsypać kaszę i na bardzo wolnym ogniu zagotować, delikatnie mieszając. Jak kasza wchłonie wodę, wsypać grzyby z cebulką i ewentualnie pieczarki. Doprawić do smaku, dodając np. troszeczkę wegety (uważać na sól) i grubo zmielony pieprz. Włożyć garnek do średnio nagrzanego piekarnika na dobre pół godziny. Zamiast tego można kaszę przykryć kocem czy kołdrą. Jak kasza trochę przestygnie, zawijamy gołąbki, układamy je dość ciasno, zalewamy wywarem z grzybów i do piekarnika na dobrą godzinę. Pod koniec zapiekania odkryć, aby się zrumieniły. Podawać z sosem grzybowym lub z cebulką zrumienioną na maśle.

Przepis dodał użytkownik kasia7rzegocka

Gołąbki wigilijne z kaszy gryczanej z grzybami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

8
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21x3o7
d21x3o7
d21x3o7
d21x3o7
Więcej tematów
d21x3o7

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj