Gołąbki wigilijne z kaszy gryczanej z grzybami

W Małopolsce i na Podkarpaciu na wigilijnych stołach goszczą gołąbki z kasza gryczaną i sosem grzybowym. Ta prosta i smaczna potrawa to doskonały pomysł na urozmaicenie świątecznego menu. Gołąbki w takim wydaniu są naprawdę wyśmienite. Warto spróbować!

Gołąbki wigilijne z kaszy gryczanej z grzybamiGołąbki wigilijne z kaszy gryczanej z grzybami

Składniki

  • 1 kapusta biała

Farsz:

  • ok.10 dkg grzybów suszonych lub ok.5 dkg grzybów suszonych i 30 dkg pieczarek
  • 2 duże cebule + masło do smażenia
  • 2 szklanki kaszy grycznej prażonej
  • 3 szklanki wody + 10 dkg masła
  • 2 kostki bulionu grzybowego
  • odrobina soli, pieprz czarny mielony

Przepis

Średnią główkę kapusty białej włożyć do dużego garnka z wrzącą osoloną wodą i gotować. Stopniowo odrywać przy pomocy noża wierzchnie, sparzone już liście .

Przepis

Grzyby suszone,najlepiej dzień wcześniej wypłukać, namoczyć w czystej wodzie i zostawić na noc. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić, pokroić w paski. Cebulę pokroić drobno,usmażyć na złoty kolor na maśle, dodać grzyby. Jeżeli mamy mało grzybów suszonych, możemy częściowo zastąpić je podsmażonymi pieczarkami. Musimy mieć jednak świadomość, że to grzyby w połączeniu z kaszą dają ten niepowtarzalny aromat, więc w całości pieczarkami zastąpić ich nie można.

Przepis

2 szklanki kaszy gryczanej prażonej, najlepiej kupionej na rynku na wagę, prosto z worków należy przebrać, odrzucając twarde, czarne ziarna. Wypłukać kaszę pod bieżącą wodą na sitku, odsączyć. 3 szklanki wody zagotować, dodać 2 kostki rosołowe Knorr masło; spróbować, jak trzeba, to jeszcze dosolić.

Przepis

Na wrzącą wodę wsypać kaszę i na bardzo wolnym ogniu zagotować, delikatnie mieszając. Jak kasza wchłonie wodę, wsypać grzyby z cebulką i ewentualnie pieczarki. Doprawić do smaku, dodając np. troszeczkę wegety (uważać na sól) i grubo zmielony pieprz. Włożyć garnek do średnio nagrzanego piekarnika na dobre pół godziny. Zamiast tego można kaszę przykryć kocem czy kołdrą. Jak kasza trochę przestygnie, zawijamy gołąbki, układamy je dość ciasno, zalewamy wywarem z grzybów i do piekarnika na dobrą godzinę. Pod koniec zapiekania odkryć, aby się zrumieniły. Podawać z sosem grzybowym lub z cebulką zrumienioną na maśle.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty