Gołąbki według Magdy Gessler. Restauratorka zdradziła genialny sposób

Ile domów, tyle przepisów na gołąbki. Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem, podawane z sosem pomidorowym zna chyba każdy. Jednak gołąbki możemy przygotować też z kaszą, grzybami, a nawet... ziemniakami. Słynna restauratorka, Magda Gessler w jednym z odcinków "Kuchennych rewolucji" zdradziła nietypowy przepis na gołąbki. Szczególnie zaskakujący jest farsz. Zobaczcie, jak przygotować pyszne gołąbki a'la Magda Gessler.

Gołąbki według Magdy Gessler. Restauratorka zdradziła genialny sposóbGołąbki według Magdy Gessler. Restauratorka zdradziła genialny sposób
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 główka białej kapusty
  • 6-8 średnich ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki kwaśnej śmietany
  • 0,5 szklanki soku z kiszonej kapusty
  • 0,5 szklanki bulionu (drobiowego, warzywnego)
  • majeranek
  • sól i pieprz do smaku
  • smalec

Przepis

  • Z kapusty usuń głąb i zewnetrzne liście. Głównę włóż do dużego garnka z wrzątkiem. Gotuj przez ok. 10 minut na niewielkim ogniu. Wyjmij kapustę i delikatnie oddziel liście. Odetnij zgrubiałe części z liści.
  • Ziemniaki obierz i zetrzyj na tartce. Cebulę pokrój w drobna kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę smalcu i zeszklij cebulkę.
  • Ziemniaki wymieszaj w misce z cebulą i jajkiem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
  • Na liściach kapusty układaj porcje farszu i zawijaj jak krokiety.
  • Na dnie dużego garnka ułóż kilka liści kapusty. Na wierzchu ułóż gołąbki i podlej bulionem wymieszanym ze śmietaną.
  • Duś gołąbki w sosie przez 45 minut.
  • Na 15 minut przed końcem gotowania, wlej do garnka sok z kiszonej kapusty.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości