Gołąbki bez zawijania. Przygotujesz raz dwa
Lubisz gołąbki, ale ich przygotowanie spędza ci sen z powiek? Wypróbuj więc przepis na gołąbki bez zawijania. Smakują równie dobrze, a są bardzo proste i szybkie do zrobienia. Przepis z bloga "Di bloguje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Masa na gołąbki:
- 500 g mięsa mielonego
- 500 g kapusty
- 100 g ryżu
- 1 jajko
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku (płaska)
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 1 łyżka oleju
Ponadto:
- kilka liści z kapusty
- 1 marchewka
- 4 listki laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- około 1 l bulionu/osolonej wody
- około 150 g koncentratu pomidorowego
Ryż ugotować w osolonej wodzie i pozostawić do ostudzenia, natomiast kapustę drobno posiekać. Wszystkie składniki masy na gołąbki dokładnie wymieszać oraz doprawić do smaku. Następnie z masy uformować okrągłe kotleciki, które należy obsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem. Na dnie garnka ułożyć liście kapusty i warstwowo poukładać gołąbki. Na końcu dodać plasterki marchewki, listki laurowe oraz ziele angielskie. Całość zalać bulionem/osoloną wodą, a wierzch przykryć liściem kapusty. Dusić do miękkości kapusty, czyli około 40-50 minut. Czas gotowania zależy od rodzaju kapusty.
Po tym czasie delikatnie wmieszać koncentrat i nadal gotować do momentu powstania gęstszego sosu pomidorowego. Gołąbki można powyjmować z wywaru i wtedy połączyć go z koncentratem. Następnie z powrotem powkładać je do garnka.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze