Gołąbki bez zawijania. Przygotujesz raz dwa

Lubisz gołąbki, ale ich przygotowanie spędza ci sen z powiek? Wypróbuj więc przepis na gołąbki bez zawijania. Smakują równie dobrze, a są bardzo proste i szybkie do zrobienia. Przepis z bloga "Di bloguje".

Gołąbki bez zawijania. Przygotujesz raz dwaGołąbki bez zawijania. Przygotujesz raz dwa
Diana Rusiłowicz

Masa na gołąbki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 500 g kapusty
  • 100 g ryżu
  • 1 jajko
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku (płaska)
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 1 łyżka oleju

Ponadto:

  • kilka liści z kapusty
  • 1 marchewka
  • 4 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • około 1 l bulionu/osolonej wody
  • około 150 g koncentratu pomidorowego

Przepis

Ryż ugotować w osolonej wodzie i pozostawić do ostudzenia, natomiast kapustę drobno posiekać. Wszystkie składniki masy na gołąbki dokładnie wymieszać oraz doprawić do smaku. Następnie z masy uformować okrągłe kotleciki, które należy obsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem. Na dnie garnka ułożyć liście kapusty i warstwowo poukładać gołąbki. Na końcu dodać plasterki marchewki, listki laurowe oraz ziele angielskie. Całość zalać bulionem/osoloną wodą, a wierzch przykryć liściem kapusty. Dusić do miękkości kapusty, czyli około 40-50 minut. Czas gotowania zależy od rodzaju kapusty.

Przepis

Po tym czasie delikatnie wmieszać koncentrat i nadal gotować do momentu powstania gęstszego sosu pomidorowego. Gołąbki można powyjmować z wywaru i wtedy połączyć go z koncentratem. Następnie z powrotem powkładać je do garnka.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad