Chrupiące domowe gofry. Przypomnij sobie smak wakacji

Dobre gofry powinny być chrupiące z wierzchu i delikatne w środku. Muszą być też sztywne, w ten sposób utrzymają wszystkie dodatki, na które akurat masz ochotę. Dlatego przede wszystkim liczy się dobra gofrownica.

Chrupiące domowe gofry. Przypomnij sobie smak wakacjiChrupiące domowe gofry. Przypomnij sobie smak wakacji
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szczypta soli

Przepis

  • Natłuścić i rozgrzać gofrownicę.
  • Wszystkie składniki oprócz białek ubić mikserem na gładką masę.
  • Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Odstawić na 15 minut.
  • Piec w gofrownicy na rumiano - około 2-3 minut (czas jest uzależniony od mocy gofrownicy), wystudzić na kratce i podawać z bitą śmietaną i owocami.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja