Godny następca prodiża. Kombiwar za mniej niż 250 zł
Osoby, które wolą pieczone dania, często stają przed sporym dylematem: czy opłaca się rozgrzewać piekarnik do niewielkiej potrawy? Zniechęcić może duży koszt i długi czas przygotowania, chociaż istnieje proste i tanie rozwiązanie tego problemu.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Poniżej znajdziesz kilka niedrogich i wydajnych kombiwarów, które zmodernizują twój sposób przygotowania potraw. Pieczenie przy pomocy lamp halogenowych to o wiele szybszy i bardziej oszczędny sposób.
Następca prodiża
Kombiwar to rozwiązanie dla ludzi, którzy nie chcą rozgrzewać dużego piekarnika za każdym razem, gdy mają ochotę na coś na ciepło. Grillowane mięsa, warzywa z aromatycznymi ziołami czy nawet wypieki smakują o wiele lepiej, gdy przygotujesz je przy pomocy tego urządzenia.
Kombiwar składa się ze szklanego pojemnika i pokrywy z grzałką halogenową i termoobiegiem. Specjalny wentylator pomaga rozprowadzić ciepło po całym naczyniu, zapewniając równomierne podgrzanie potrawy. Obieg powietrza i niewielka przestrzeń sprawiają, że pieczenie w kombiwarze jest o wiele krótsze, niż w tradycyjnym piekarniku.
Nie tylko pieczenie
Jego niewielkie rozmiary są jednak zarówno zaletą, jak i wadą. Z jednej strony kombiwar nie zastąpi prawdziwego piekarnika pod względem pojemności, z drugiej nadrabia ten niedostatek niskim zapotrzebowaniem na energię. Niektóre modele wyposażono ponadto w specjalne pierścienie, które zwiększają objętość naczynia. Dzięki nim będziesz w stanie włożyć do środka nawet całego kurczaka.
Kombiwar można wykorzystywać na wiele sposobów. Z jednej strony można w nim piec, tak jak w tradycyjnym piekarniku. Nakładając podstawkę z rusztem możesz również używać go jako elektrycznego grilla. W ten sposób przygotujesz potrawy bez dodatku tłuszczu. W przeciwieństwie do tradycyjnego prodiża, przezroczyste naczynie pozwala ci cały czas śledzić przebieg gotowania. Łatwo stwierdzisz, czy pieczone mięso lub warzywa są już gotowe.
W dodatku możesz wykorzystywać kombiwar do gotowania na parze. Wystarczy nałożyć odpowiednią nakładkę, wylać na dno naczynia nieco wody i ustawić odpowiednio wysoką temperaturę, a urządzenie zajmie się resztą. W razie potrzeby możesz użyć kombiwaru do rozmrażania lub podgrzewania jedzenia. Wszystko odbędzie się błyskawicznie.
Zwróć uwagę na dodatki
Jeśli z pomocą urządzenia chcesz rozmrażać potrawy, musisz pamiętać, że im wolniej przebiega proces, tym mniej smaku i składników odżywczych stracisz. Dlatego urządzenie, które kupisz, powinno mieć specjalną funkcję rozmrażania w możliwie jak najniższej temperaturze. Przed zakupem trzeba zwrócić uwagę również na moc urządzenia. Im większa, tym szybciej urządzenie się nagrzeje i szybciej przygotujesz potrawy. Wyższa moc urządzenia nie przekłada się jednak na maksymalną temperaturę, ta sięga zwykle 250-280 st. C.
Kombiwar to rozwiązanie dla osób, które nie są przekonane do korzystania z kuchenki mikrofalowej i potrzebują urządzenia, które pozwoli im na przygotowywanie potraw na wiele sposobów. Niski koszt eksploatacji i duża wydajność sprawiają, że kombiwar szybko stanie się jednym z ulubionych sprzętów domowych.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.