Godny następca prodiża. Kombiwar za mniej niż 250 zł

Osoby, które wolą pieczone dania, często stają przed sporym dylematem: czy opłaca się rozgrzewać piekarnik do niewielkiej potrawy? Zniechęcić może duży koszt i długi czas przygotowania, chociaż istnieje proste i tanie rozwiązanie tego problemu.

Grillować można na wiele sposobów
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Poniżej znajdziesz kilka niedrogich i wydajnych kombiwarów, które zmodernizują twój sposób przygotowania potraw. Pieczenie przy pomocy lamp halogenowych to o wiele szybszy i bardziej oszczędny sposób.

Następca prodiża

Kombiwar to rozwiązanie dla ludzi, którzy nie chcą rozgrzewać dużego piekarnika za każdym razem, gdy mają ochotę na coś na ciepło. Grillowane mięsa, warzywa z aromatycznymi ziołami czy nawet wypieki smakują o wiele lepiej, gdy przygotujesz je przy pomocy tego urządzenia.

Kombiwar składa się ze szklanego pojemnika i pokrywy z grzałką halogenową i termoobiegiem. Specjalny wentylator pomaga rozprowadzić ciepło po całym naczyniu, zapewniając równomierne podgrzanie potrawy. Obieg powietrza i niewielka przestrzeń sprawiają, że pieczenie w kombiwarze jest o wiele krótsze, niż w tradycyjnym piekarniku.

W kombiwarze możesz smażyć bez dodatku tłuszczu
© WP.PL

Nie tylko pieczenie

Jego niewielkie rozmiary są jednak zarówno zaletą, jak i wadą. Z jednej strony kombiwar nie zastąpi prawdziwego piekarnika pod względem pojemności, z drugiej nadrabia ten niedostatek niskim zapotrzebowaniem na energię. Niektóre modele wyposażono ponadto w specjalne pierścienie, które zwiększają objętość naczynia. Dzięki nim będziesz w stanie włożyć do środka nawet całego kurczaka.

Kombiwar można wykorzystywać na wiele sposobów. Z jednej strony można w nim piec, tak jak w tradycyjnym piekarniku. Nakładając podstawkę z rusztem możesz również używać go jako elektrycznego grilla. W ten sposób przygotujesz potrawy bez dodatku tłuszczu. W przeciwieństwie do tradycyjnego prodiża, przezroczyste naczynie pozwala ci cały czas śledzić przebieg gotowania. Łatwo stwierdzisz, czy pieczone mięso lub warzywa są już gotowe.

Kombiwar może być użyty jako parowar
© 123RF.COM

W dodatku możesz wykorzystywać kombiwar do gotowania na parze. Wystarczy nałożyć odpowiednią nakładkę, wylać na dno naczynia nieco wody i ustawić odpowiednio wysoką temperaturę, a urządzenie zajmie się resztą. W razie potrzeby możesz użyć kombiwaru do rozmrażania lub podgrzewania jedzenia. Wszystko odbędzie się błyskawicznie.

Zwróć uwagę na dodatki

Jeśli z pomocą urządzenia chcesz rozmrażać potrawy, musisz pamiętać, że im wolniej przebiega proces, tym mniej smaku i składników odżywczych stracisz. Dlatego urządzenie, które kupisz, powinno mieć specjalną funkcję rozmrażania w możliwie jak najniższej temperaturze. Przed zakupem trzeba zwrócić uwagę również na moc urządzenia. Im większa, tym szybciej urządzenie się nagrzeje i szybciej przygotujesz potrawy. Wyższa moc urządzenia nie przekłada się jednak na maksymalną temperaturę, ta sięga zwykle 250-280 st. C.

Kombiwar to rozwiązanie dla osób, które nie są przekonane do korzystania z kuchenki mikrofalowej i potrzebują urządzenia, które pozwoli im na przygotowywanie potraw na wiele sposobów. Niski koszt eksploatacji i duża wydajność sprawiają, że kombiwar szybko stanie się jednym z ulubionych sprzętów domowych.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy