Gęsie łapki. Przepyszne ciasteczka twarogowe
Gęsie łapki to kruche ciasteczka z ciasta z dodatkiem twarogu, które będą idealne do małe czarnej lub herbaty z cytryną. Nie są za słodkie, są mega chrupiące i delikatne, ciasto konsystencją nieco przypomina ciasto francuskie. Idealne dla dzieci i dorosłych. Przepis z bloga "Krylowa kuchnia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4-6 |
Okazja: |
Masło posiekać w misce nożem, do tego pokruszyć drobno twaróg i przesiać mąkę, dodać żółtka jajka. Zagnieść ciasto, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
Ciasto rozwałkować na 3 mm, a następnie wykrawać z niego kółka. Kółka z ciasta składać na pół i obtaczać w cukrze, a następnie złożyć ponownie na pół i znów obtoczyć w cukrze. Cukier idealnie przykleja się do ciasta, więc nie ma potrzeby niczym smarować ciasteczek.
Tak przygotowane ciasteczka piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 180 st. C przez 20 minut. Gotowe ciasteczka ostudzić. Smacznego!
Zobacz także przepis na ciasto ryżowe bez pieczenia
src="https://d.wpimg.pl/798881416-192184521/ciasto.JPG"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze