Trwa ładowanie...
d12ncv7
d12ncv7

Gęsie łapki. Przepyszne ciasteczka twarogowe

Przepis

Gęsie łapki to kruche ciasteczka z ciasta z dodatkiem twarogu, które będą idealne do małe czarnej lub herbaty z cytryną. Nie są za słodkie, są mega chrupiące i delikatne, ciasto konsystencją nieco przypomina ciasto francuskie. Idealne dla dzieci i dorosłych. Przepis z bloga "Krylowa kuchnia".

3.1
(76 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
Gęsie łapki. Przepyszne ciasteczka twarogowe
Krylowa Kuchnia
Składniki
  • 250 g masła
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 375 g mąki pszennej+ do podsypywania
  • 2 żółtka jajka
  • kilka łyżek cukru do obtaczania
Przepis

Masło posiekać w misce nożem, do tego pokruszyć drobno twaróg i przesiać mąkę, dodać żółtka jajka. Zagnieść ciasto, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.

Ciasto rozwałkować na 3 mm, a następnie wykrawać z niego kółka. Kółka z ciasta składać na pół i obtaczać w cukrze, a następnie złożyć ponownie na pół i znów obtoczyć w cukrze. Cukier idealnie przykleja się do ciasta, więc nie ma potrzeby niczym smarować ciasteczek.

Tak przygotowane ciasteczka piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 180 st. C przez 20 minut. Gotowe ciasteczka ostudzić. Smacznego!

Zobacz także przepis na ciasto ryżowe bez pieczenia

Gęsie łapki. Przepyszne ciasteczka twarogowe
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

130
35
Share
d12ncv7
d12ncv7
d12ncv7
d12ncv7
Więcej tematów
d12ncv7