Genialny trik, który ułatwi ci gotowanie. Zapomnij o kipiącej zupie

W kuchni czujesz się jak ryba w wodzie? A może wręcz przeciwnie, potrafisz przypalić nawet wodę na herbatę? Bez względu na to, jakie są twoje kulinarne umiejętności, podpowiadamy, jak radzić sobie ze zwykłymi kuchennymi czynnościami. Poznaj sztuczki, które ułatwią ci gotowanie.

GarnekWypróbuj kilka prostych kuchennych trików
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Woda już nie wykipi – prosty trik

Wstawiasz wodę na zupę, wrzucasz mięso, warzywa i wychodzisz z kuchni. Wracasz, a kuchenka pływa… Jak temu zapobiec? To prostsze niż myślisz. Wystarczy, że położysz na garnku drewnianą łyżkę. Łyżka zbierze część pęcherzyków powietrza, dzięki czemu uniemożliwi wykipienie gotującej się wody, zupy czy sosu.

Natomiast jeśli gotujesz wodę lub zupę pod przykryciem możesz wykorzystać spinacz do bielizny. Wrzący płyn może unieść pokrywkę i wykipieć, brudząc kuchenkę lub płytę. Wystarczy jednak, że do brzegu garnka przypniesz drewniany spinacz do bielizny i oprzesz o niego pokrywkę. Dzięki temu para będzie miała ujście. Takie proste, a tak genialne.

Do czego służy otwór w rączce garnka?

Czy zastanawiałeś się kiedyś do czego służy otwór w rączce garnka lub patelni? Jak się okazuje, dziura w uchwycie patelni lub rondelka może być bardzo pomocna. To idealne miejsce do tego, aby umieścić w niej łyżkę, której używasz do mieszania sosu lub gotowania zupy.

Prosty sposób na gotowanie kalafiora. Nie będzie wydzielał przykrego zapachu

Zamiast opierać brudną łyżkę o blat, umieść ją w tym właśnie otworze. Dzięki temu zachowasz porządek i zawsze będziesz mieć łyżkę pod ręką. Odległość otworu od patelni lub garnka sprawia, że łyżka nie będzie się nagrzewać, dzięki czemu bez problemu będziecie mogli z niej korzystać.

Zapomnij o szorowaniu przypalonych garnków

Garnek przypalić jest łatwo, za to wyszorowanie do czysta często stanowi już nie lada wyzwanie. W tej sytuacji przychodzą jednak łatwe sposoby na przywrócenie do porządku. Posyp przypaloną powierzchnię sodą oczyszczoną, a następnie zalej ją octem. Wlej do garnka wrzątek. Gorąca woda w połączeniu z sodą oczyszczoną oraz octem stworzy pianę. Odstaw na kilka minut, a potem dokładnie umyj szorstką gąbką i płynem. Garnek będzie lśnił jak nowy!

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów