Genialny sposób na kotlety. Mielone odejdą do lamusa
Kotlety mielone wcale nie muszą być z mięsa. Równie smaczne danie wyczarujemy z warzyw. Kapuściane kotlety z żółtym serem to doskonała propozycja na obiad lub kolację. Możemy podać je z ziemniaczanym puree lub sosem jogurtowym.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści, wykroić głąb, pokroić w kostkę, zalać bulionem warzywnym, zagotować i dusić pod przykryciem do miękkości przez ok. 30 min.
- Dokładnie osączyć, odcisnąć z płynu i drobno posiekać lub zmielić.
- Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na łyżce oleju.
- Kajzerkę namoczyć w mleku, odcisnąć.
- Do kapusty dodać cebulę z czosnkiem, namoczoną kajzerkę oraz starty żółty ser. Wbić jajka.
- Doprawić do smaku mielonym kminkiem lub tymiankiem, solą oraz pieprzem.
- Masę wymieszać i uformować nieduże kotlety. Obtoczyć je w tartej bułce i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze