Gdzie trzymać miód? Pszczelarz tłumaczy, bo wiele osób wciąż popełnia ten błąd

Choć miód wydaje się produktem, którego nie da się zepsuć, niewłaściwe przechowywanie może odebrać mu smak i wartości odżywcze. Pszczelarz z wieloletnim doświadczeniem zdradza, gdzie trzymać miód, aby zachował pełnię swoich właściwości.

Gdzie przechowywać miód? Pszczelarz radziGdzie przechowywać miód? Pszczelarz radzi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Miód, nazywany od wieków "płynnym złotem", jest jednym z najcenniejszych darów natury. Od pokoleń znajduje miejsce w naszych kuchniach, zarówno jako smaczny dodatek, jak i naturalny środek wspierający zdrowie. Jednak możemy to nieświadomie zepsuć. Pszczelarz Wojciech Margowniczy z Wąchocka tłumaczy, jak i gdzie przechowywać miód.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takich frytek jeszcze nie jadłeś! Miód, feta i szczypiorek

Gdzie nie przechowywać miodu?

Wielu z nas, kierując się wygodą, trzyma miód w kuchennej szafce, często w pobliżu kuchenki lub piekarnika. Wydaje się to logiczne, bo miód jest pod ręką, kiedy słodzimy herbatę lub pieczemy ciasto. Niestety, według Wojciecha Margowniczego, to jeden z najgorszych wyborów. Podczas gotowania w powietrzu unosi się para wodna i ciepło, które przyspieszają degradację cennych składników miodu.

Pszczelarz podkreśla, że długotrwałe przechowywanie miodu w temperaturze powyżej 20-25°C sprawia, że zaczyna on tracić swoje właściwości prozdrowotne. Co więcej, w takich warunkach w miodzie powstaje hydroksymetylofurfural (HMF), czyli związek, który w nadmiarze może być szkodliwy.

Jakie warunki są najlepsze dla miodu?

Gdzie przechowywać miód, by długo zachował świeżość i pełnię właściwości? Najlepiej w chłodnym, suchym i zacienionym miejscu. Sprawdzi się spiżarnia, piwniczka lub dolna półka lodówki, gdzie temperatura nie przekracza 18°C. Takie warunki spowalniają naturalne procesy starzenia miodu i chronią przed fermentacją.

Szczególnie wrażliwe na temperaturę są miody: rzepakowy, nawłociowy, wczesny i wielokwiatowy. Zawierają one więcej wody niż np. gryczany czy akacjowy, przez co łatwiej zaczynają fermentować.

Czy miód faktycznie się nie psuje?

Popularne przekonanie mówi, że miód jest produktem niezniszczalnym. Rzeczywiście, w idealnych warunkach potrafi przetrwać wiele lat. Jednak pszczelarz przestrzega przed ślepą wiarą w tę teorię. Miód może się zepsuć na dwa sposoby: przez fermentację lub nadmierne przegrzanie.

Fermentacja zachodzi, gdy zawartość wody w miodzie jest zbyt wysoka. Wtedy zaczyna się pienić, a zapach przypomina lekko alkoholowy. Z kolei przegrzany miód zmienia smak, ciemnieje i traci większość enzymów oraz antyoksydantów. Wysoka temperatura sprzyja również powstawaniu wspomnianego HMF.

Jak i gdzie przechowywać miód, aby zachował pełnię wartości?

Miód najlepiej trzymać w szczelnie zamkniętym słoiku, z dala od bezpośredniego światła słonecznego, wilgoci i źródeł ciepła. Jeśli mamy większe zapasy, warto je podzielić na mniejsze porcje i przechowywać w różnych miejscach. Dzięki temu unikniemy konieczności częstego otwierania dużego słoja i narażania jego zawartości na kontakt z wilgotnym powietrzem. Margowniczy dodaje, że nie należy nabierać miodu mokrą łyżką, ponieważ wprowadzenie wody do słoika może zapoczątkować proces fermentacji.

Wybrane dla Ciebie
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯