Gdzie przechowywać oleje w kuchni?
Wiele osób nie zastanawia się specjalnie nad miejscem przechowywania olejów. To jednak duży błąd, który może kosztować nas utratę cennych wartości odżywczych. Gdzie najlepiej przechowywać olej rzepakowy i słonecznikowy, a gdzie oliwę z oliwek i olej lniany? Podpowiadamy!
Oleje roślinne- dlaczego warto włączyć je do codziennej diety?
Oleje roślinne to produkty, które powinny znaleźć się w każdej diecie. Dla przykładu, oliwa z oliwek poprawia pracę wątroby i gospodarki tłuszczowej, pobudza funkcję odtruwające i trawienne oraz spowalnia procesy starzenia. Z kolei nieco mniej popularny olej z orzechów włoskich poprawia pamięć i koncentrację oraz wykazywać może działanie przeciwnowotworowe. Niestety, nie każdy zdaje sobie sprawę, że oleje powinny być przechowywane w odpowiednich warunkach. W przeciwnym wypadku mogą stracić swoje cenne właściwości, a przy okazji niepowtarzalny smak. Należy pamiętać również, że sposób przechowywania oleju zależy od jego gatunku.
Jak przechowywać olej rzepakowy?
Olej rzepakowy to jeden z najczęściej używanych gatunków oleju. Zdecydowana większość osób wykorzystuje go do smażenia oraz pieczenia. Jego przechowywanie jest stosunkowo proste. Olej rzepakowy najlepiej czuje się w temperaturze pokojowej oraz w szczelnie zamkniętej szafce, do której nie dochodzi światło słoneczne. Warto pamiętać o tym, aby dokładnie zamykać butelkę oleju rzepakowego. Dzięki temu produkt nie zepsuje się i będzie zdatny do spożycia nawet przez kilka miesięcy.
Jak przechowywać olej słonecznikowy?
Podobne warunki preferuje kolejny popularny produkt, czyli olej słonecznikowy. Olej ten nie lubi światła ani skrajnych temperatur. Najlepiej przechowywać go w temperaturze około 10-15 ° C. W przypadku oleju słonecznikowego nierafinowanego, warto aby produkt pozostał w ciemnej butelce, która dodatkowo ochroni go przed światłem. Dzięki temu zachowane zostaną jego wszystkie wartości odżywcze. Otwarty olej słonecznikowy należy spożyć do 4-5 miesięcy.
Jak przechowywać oliwę z oliwek?
Podobne wymagania ma także oliwa z oliwek. To kolejny produkt, który pod wpływem światła może stracić swoje właściwości. Oliwę z oliwek najlepiej schować do zamykanej szafki. Nie ma konieczności wkładania oliwy do lodówki, ponieważ produkt ten preferuje temperaturę pokojową. Zbyt chłodna temperatura przechowywania może doprowadzić do pojawienia się niewielkich grudek, które będą sygnałem, że oliwa zakrzepła. Jak większość olejów, oliwa z oliwek także cechuje się stosunkowo długim terminem przydatności. Po otwarciu produkt należy spożyć w ciągu 5-6 miesięcy.
Jak przechowywać inne oleje?
Na rynku znaleźć można oczywiście dużo więcej olejów. To m.in. oleje z pestek winogron, orzechów włoskich, awokado, sezamu, pestek dyni czy czarnuszki. Większość z nich preferuje podobne warunki, co ww. oleje. Należy zwrócić więc szczególną uwagę przede wszystkim na brak dostępu do promieni słonecznych oraz temperaturę pokojową. W takich warunkach oleje będą z powodzeniem służyły nawet przez kilka miesięcy.
Jak przechowywać olej lniany?
Jednym wyjątkiem, który preferuje nieco inne warunki przechowywania, jest olej lniany. Olej tłoczony jest na zimno, dlatego jest bardzo wrażliwy na warunki atmosferyczne. Należy zadbać o to, aby przechowywany był on w chłodnym pomieszczeniu, w którym nie ma dostępu do światła. Najlepiej sprawdzi się do tego lodówka, która ze względu na panującą w środku temperaturę, znacząco wydłuża termin spożycia produktu i zmniejsza ryzyko zepsucia się.
Przechowywanie oleju, czyli czego nie należy robić?
Najczęściej popełnianym błędem podczas przechowywania w domu oleju jest wkładanie go do lodówki. Mało kto zdaje sobie sprawę, że zdecydowana większość olejów nie lubi skrajnych temperatur, czyli ani zbyt ciepłych, ani zimnych. Temperatura panująca w lodówce, czyli około 5°C jest zdecydowanie zbyt niska dla większości dostępnych na rynku olejów. Kontakt z nią nie zawsze będzie skutkował zepsuciem oleju, dlatego większość osób nie ma pojęcia, że z ich produktem jest coś nie tak. Najczęstszym efektem przechowywania olejów w lodówce jest bowiem utrata ich cennych wartości. W takim przypadku nie ma co liczyć na poprawę koncentracji, spowolnienie starzenia czy poprawę trawienia. Jak wspominaliśmy wyżej, jedynym olejem, który warto trzymać w lodówce, jest olej lniany.
Czego jeszcze nie należy trzymać w lodówce?
Olej nie jest jedynym produktem, którego nie trzeba przechowywać w lodówce. Warto dokładnie przeanalizować zawartość swojej lodówki, ponieważ może się okazać, że większość znajdujących się w niej produktów niepotrzebne zabiera miejsce. Dotyczy to przede wszystkim warzyw i owoców. Wiele z nich może w lodówce stracić swoją naturalną twardość lub charakterystyczny smak. Innym niebezpieczeństwem jest to, że warzywa i owoce przestaną dojrzewać i staną się niesmaczne. Dotyczy to np. pomidorów czy awokado. Poza ww. produktami w lodówce nie należy przechować również cebuli, czosnku, melona, mango, papryki, ziemniaków, szparagów, pieczywa i kawy. Lodówka jest od przechowywania przede wszystkim ryb, mięs, nabiału oraz produktów, które potrzebują niskiej temperatury.
Jak wybrać właściwą lodówkę?
Planując zakup lodówki, warto zwrócić uwagę na jej rozmiar. Większe rodziny powinny wybierać sprzęt typu XXL, który pozwala na przechowywanie większej ilości żywności. To spora oszczędność, którą zauważyć można będzie nawet w comiesięcznych rachunkach. Duża lodówka nie będzie bowiem przeładowana i tym samym nie będzie pobierała więcej prądu. Ważne są także dodatkowe funkcje. Dużym ułatwieniem jest zwłaszcza funkcja No Frost, która zapobiega gromadzeniu się szronu w lodówce. To bardzo przydatna opcja, dzięki której urządzenie nie wymaga częstego odmrażania. Lodówki marki Electrolux, np. lodówka z dolnym zamrażalnikiem Cooling 360° 800 MultiSpace, posiadają także szufladę Extra Chill, która zachowuje świeżość takich produktów jak sery czy wędliny. Podejmując ostateczną decyzję, warto uwzględnić także takie czynniki jak kolor czy design lodówki. Szeroka oferta producentów pozwala dopasować wygląd sprzętu do stylu wnętrz, zarówno tych klasycznych, jak i nowoczesnych.
WP Kuchnia na: