Gdyby nastąpiła apokalipsa, wiadomo już co będziemy jeść. Niezwykły projekt

Julia Schwarz przedstawiła niezwykły projekt, który pokazuje, w jakim kierunku będziemy podążać, gdyby nastąpiła jakaś katastrofa. Brak żywności to widmo śmierci, więc warto zastanowić się już teraz, jakie można wykorzystać metody pozyskiwania jedzenia.

Porosty będą w przyszłości naszym głównym składnikiem żywności.
Źródło zdjęć: © Facebook.com
Ewa Podleśna-Ślusarczyk

Julia ukończyła Uniwersytet Sztuk Stosowanych w Wiedniu. Ostatnio wpadła na pomysł, w jaki sposób wykorzystać porosty, których jest tak wiele na roślinach, kamieniach czy korze drzew. Okazuje się, że udało jej się wyprodukować z nich wiele gotowych do spożycia produktów, takich jak: batony energetyczne, musztardę, chleb czy płatki śniadaniowe.

Swoim odkryciem pochwaliła się na Tygodniu Designu w Wiedniu, pokazując, że warto koncentrować się na społecznych aspektach jedzenia. Proponując wykorzystanie porostu, który łatwo wyhodować w różnych warunkach, skierowała wzrok ludzi na problem z produkcją jedzenia.

Porosty znane są z tego, że są w stanie przetrwać w najbardziej ekstremalnych warunkach. Porastają blisko 6 proc. Ziemi i można je odnaleźć zarówno na lądzie, jak i pod wodą. Naukowcy z Niemieckiej Agencji Kosmicznej odkryli, że porosty są wystarczająco odporne, aby przetrwać na Marsie.

Julia Schwartz oprócz tego, że zrozumiała, jaką rolę mogą odegrać porosty, to dodatkowo doceniła także ich walory smakowe. - To było bardzo ekscytujące, gdy spróbowałam porostu po raz pierwszy. Znalazłam przepis z książki z 1818 roku, jak upiec chleb z islandzkimi porostami. Miał niezwykły smak - coś w rodzaju glonów i grzybów wymieszanych razem – wyjaśniła. Odkryła także, że od czasu urbanizacji następuje spadek wzrostu roślin, a porostów z kolei stale rośnie.

Materiał filmowy, który został zaprezentowany na Tygodniu Designu ujawnił, jak piekarze robią chleb na bazie porostów zebranych z drzew. Schwarz przygotowała także narzędzia do zbioru porostów i projekty opakowań, które są idealne do przechowywania.

Wybrane dla Ciebie
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇