WAŻNE
TERAZ

Co to był za mecz! Iga Świątek w półfinale Wimbledonu

Gdyby nastąpiła apokalipsa, wiadomo już co będziemy jeść. Niezwykły projekt

Julia Schwarz przedstawiła niezwykły projekt, który pokazuje, w jakim kierunku będziemy podążać, gdyby nastąpiła jakaś katastrofa. Brak żywności to widmo śmierci, więc warto zastanowić się już teraz, jakie można wykorzystać metody pozyskiwania jedzenia.

Porosty będą w przyszłości naszym głównym składnikiem żywności.
Źródło zdjęć: © Facebook.com
Ewa Podleśna-Ślusarczyk

Julia ukończyła Uniwersytet Sztuk Stosowanych w Wiedniu. Ostatnio wpadła na pomysł, w jaki sposób wykorzystać porosty, których jest tak wiele na roślinach, kamieniach czy korze drzew. Okazuje się, że udało jej się wyprodukować z nich wiele gotowych do spożycia produktów, takich jak: batony energetyczne, musztardę, chleb czy płatki śniadaniowe.

Swoim odkryciem pochwaliła się na Tygodniu Designu w Wiedniu, pokazując, że warto koncentrować się na społecznych aspektach jedzenia. Proponując wykorzystanie porostu, który łatwo wyhodować w różnych warunkach, skierowała wzrok ludzi na problem z produkcją jedzenia.

Porosty znane są z tego, że są w stanie przetrwać w najbardziej ekstremalnych warunkach. Porastają blisko 6 proc. Ziemi i można je odnaleźć zarówno na lądzie, jak i pod wodą. Naukowcy z Niemieckiej Agencji Kosmicznej odkryli, że porosty są wystarczająco odporne, aby przetrwać na Marsie.

Julia Schwartz oprócz tego, że zrozumiała, jaką rolę mogą odegrać porosty, to dodatkowo doceniła także ich walory smakowe. - To było bardzo ekscytujące, gdy spróbowałam porostu po raz pierwszy. Znalazłam przepis z książki z 1818 roku, jak upiec chleb z islandzkimi porostami. Miał niezwykły smak - coś w rodzaju glonów i grzybów wymieszanych razem – wyjaśniła. Odkryła także, że od czasu urbanizacji następuje spadek wzrostu roślin, a porostów z kolei stale rośnie.

Materiał filmowy, który został zaprezentowany na Tygodniu Designu ujawnił, jak piekarze robią chleb na bazie porostów zebranych z drzew. Schwarz przygotowała także narzędzia do zbioru porostów i projekty opakowań, które są idealne do przechowywania.

Wybrane dla Ciebie

Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce
Zrywam w parku i zalewam wodą. Taki syrop to skarb w domowej apteczce