Gdyby nastąpiła apokalipsa, wiadomo już co będziemy jeść. Niezwykły projekt

Julia Schwarz przedstawiła niezwykły projekt, który pokazuje, w jakim kierunku będziemy podążać, gdyby nastąpiła jakaś katastrofa. Brak żywności to widmo śmierci, więc warto zastanowić się już teraz, jakie można wykorzystać metody pozyskiwania jedzenia.

Porosty będą w przyszłości naszym głównym składnikiem żywności.
Źródło zdjęć: © Facebook.com
Ewa Podleśna-Ślusarczyk

Julia ukończyła Uniwersytet Sztuk Stosowanych w Wiedniu. Ostatnio wpadła na pomysł, w jaki sposób wykorzystać porosty, których jest tak wiele na roślinach, kamieniach czy korze drzew. Okazuje się, że udało jej się wyprodukować z nich wiele gotowych do spożycia produktów, takich jak: batony energetyczne, musztardę, chleb czy płatki śniadaniowe.

Swoim odkryciem pochwaliła się na Tygodniu Designu w Wiedniu, pokazując, że warto koncentrować się na społecznych aspektach jedzenia. Proponując wykorzystanie porostu, który łatwo wyhodować w różnych warunkach, skierowała wzrok ludzi na problem z produkcją jedzenia.

Porosty znane są z tego, że są w stanie przetrwać w najbardziej ekstremalnych warunkach. Porastają blisko 6 proc. Ziemi i można je odnaleźć zarówno na lądzie, jak i pod wodą. Naukowcy z Niemieckiej Agencji Kosmicznej odkryli, że porosty są wystarczająco odporne, aby przetrwać na Marsie.

Julia Schwartz oprócz tego, że zrozumiała, jaką rolę mogą odegrać porosty, to dodatkowo doceniła także ich walory smakowe. - To było bardzo ekscytujące, gdy spróbowałam porostu po raz pierwszy. Znalazłam przepis z książki z 1818 roku, jak upiec chleb z islandzkimi porostami. Miał niezwykły smak - coś w rodzaju glonów i grzybów wymieszanych razem – wyjaśniła. Odkryła także, że od czasu urbanizacji następuje spadek wzrostu roślin, a porostów z kolei stale rośnie.

Materiał filmowy, który został zaprezentowany na Tygodniu Designu ujawnił, jak piekarze robią chleb na bazie porostów zebranych z drzew. Schwarz przygotowała także narzędzia do zbioru porostów i projekty opakowań, które są idealne do przechowywania.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja