Gdyby nastąpiła apokalipsa, wiadomo już co będziemy jeść. Niezwykły projekt

Julia Schwarz przedstawiła niezwykły projekt, który pokazuje, w jakim kierunku będziemy podążać, gdyby nastąpiła jakaś katastrofa. Brak żywności to widmo śmierci, więc warto zastanowić się już teraz, jakie można wykorzystać metody pozyskiwania jedzenia.

Gdyby nastąpiła apokalipsa, wiadomo już co będziemy jeść. Niezwykły projekt
Źródło zdjęć: © Facebook.com
Ewa Podleśna-Ślusarczyk
2

Julia ukończyła Uniwersytet Sztuk Stosowanych w Wiedniu. Ostatnio wpadła na pomysł, w jaki sposób wykorzystać porosty, których jest tak wiele na roślinach, kamieniach czy korze drzew. Okazuje się, że udało jej się wyprodukować z nich wiele gotowych do spożycia produktów, takich jak: batony energetyczne, musztardę, chleb czy płatki śniadaniowe.

Swoim odkryciem pochwaliła się na Tygodniu Designu w Wiedniu, pokazując, że warto koncentrować się na społecznych aspektach jedzenia. Proponując wykorzystanie porostu, który łatwo wyhodować w różnych warunkach, skierowała wzrok ludzi na problem z produkcją jedzenia.

Porosty znane są z tego, że są w stanie przetrwać w najbardziej ekstremalnych warunkach. Porastają blisko 6 proc. Ziemi i można je odnaleźć zarówno na lądzie, jak i pod wodą. Naukowcy z Niemieckiej Agencji Kosmicznej odkryli, że porosty są wystarczająco odporne, aby przetrwać na Marsie.

Julia Schwartz oprócz tego, że zrozumiała, jaką rolę mogą odegrać porosty, to dodatkowo doceniła także ich walory smakowe. - To było bardzo ekscytujące, gdy spróbowałam porostu po raz pierwszy. Znalazłam przepis z książki z 1818 roku, jak upiec chleb z islandzkimi porostami. Miał niezwykły smak - coś w rodzaju glonów i grzybów wymieszanych razem – wyjaśniła. Odkryła także, że od czasu urbanizacji następuje spadek wzrostu roślin, a porostów z kolei stale rośnie.

Materiał filmowy, który został zaprezentowany na Tygodniu Designu ujawnił, jak piekarze robią chleb na bazie porostów zebranych z drzew. Schwarz przygotowała także narzędzia do zbioru porostów i projekty opakowań, które są idealne do przechowywania.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka