Trwa ładowanie...
d2i3p14
31-03-2013 19:29

Galareta w ogórkach kiszonych

Przepis

Galareta w kiszonych ogórkach to smaczna i efektowna przystawka. Sprawdzi się zarówno podczas świątecznego przyjęcia, jak i rodzinnych uroczystości takich jak imieniny czy urodziny.

d2i3p14
4.5
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
123
Źródło: 123
Składniki
  • ogórki kiszone ewentualnie świeże ogórki szklarniowe 8 sztuk
  • rosół drobiowy lub inny - ja użyłam rosołu z indyka (14 łyżek)
  • żelatyna 1,5 łyżeczki
  • marchewka gotowana z rosołu 0.5 sztuki
  • żółtko gotowane 1 sztuka
  • papryka marynowana lub świeża 1 plaster
  • ser żółty grubszy 1 plaster
  • szynka 2 plastry
  • szczypiorek posiekany 1 łyżeczka
  • sól i pieprz
  • rzeżucha do dekoracji świątecznej 2 łyżki
Przepis

Z ogórków kiszonych wydrążamy specjalną łyżką/wycinarka środki, uważając, by nie uszkodzić spodu. Ogórki są dla nas miseczką na galaretę. Wybierajmy troszkę większe ogórki. Ostudzony rosół dokładnie mieszamy z żelatyną, po czym podgrzewamy, by żelatyna się rozpuściła, doprawiamy solą i pieprzem. Marchewkę, paprykę, ser żółty, szynkę i żółtko kroimy w kosteczkę. Wkładamy pokrojone składniki oraz szczypiorek do wydrążonych ogórków, które przekładamy do podstawek na jajka.

Zalewamy nadziane ogórki rosołem z żelatyną. Ostawiamy do zastygnięcia (do lodówki). Wystarczy nawet pół godziny i gotowe. Przed podaniem dekorujemy rzeżuchą. Taką przekąskę świąteczną przygotowuję zawsze przy okazji, jak gotuję rosół.

Przepis dodał użytkownik Rozaroza

Galareta w ogórkach kiszonych
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2i3p14
d2i3p14
d2i3p14
d2i3p14
Więcej tematów
d2i3p14