Galareta w ogórkach kiszonych
Galareta w kiszonych ogórkach to smaczna i efektowna przystawka. Sprawdzi się zarówno podczas świątecznego przyjęcia, jak i rodzinnych uroczystości takich jak imieniny czy urodziny.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- ogórki kiszone ewentualnie świeże ogórki szklarniowe 8 sztuk
- rosół drobiowy lub inny - ja użyłam rosołu z indyka (14 łyżek)
- żelatyna 1,5 łyżeczki
- marchewka gotowana z rosołu 0.5 sztuki
- żółtko gotowane 1 sztuka
- papryka marynowana lub świeża 1 plaster
- ser żółty grubszy 1 plaster
- szynka 2 plastry
- szczypiorek posiekany 1 łyżeczka
- sól i pieprz
- rzeżucha do dekoracji świątecznej 2 łyżki
Z ogórków kiszonych wydrążamy specjalną łyżką/wycinarka środki, uważając, by nie uszkodzić spodu. Ogórki są dla nas miseczką na galaretę. Wybierajmy troszkę większe ogórki. Ostudzony rosół dokładnie mieszamy z żelatyną, po czym podgrzewamy, by żelatyna się rozpuściła, doprawiamy solą i pieprzem. Marchewkę, paprykę, ser żółty, szynkę i żółtko kroimy w kosteczkę. Wkładamy pokrojone składniki oraz szczypiorek do wydrążonych ogórków, które przekładamy do podstawek na jajka.
Zalewamy nadziane ogórki rosołem z żelatyną. Ostawiamy do zastygnięcia (do lodówki). Wystarczy nawet pół godziny i gotowe. Przed podaniem dekorujemy rzeżuchą. Taką przekąskę świąteczną przygotowuję zawsze przy okazji, jak gotuję rosół.
Przepis dodał użytkownik Rozaroza
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze