Fuczki z kurkami. Tak pyszne, że trudno się oderwać od talerza
Fuczki to podkarpackie placki z kiszonej kapusty. Na pierwszy rzut oka przypominają nieco placki ziemniaczane, jednak nie ma w nich ani grama ziemniaków. Przepis pochodzi z bloga "Moniki smakołyki".
Monika Lemko
- Czas przygotowania: 30-60 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Sposób przygotowania: Smażenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 500 ml mleka,
 - 350 g mąki wrocławskiej,
 - 2 jajka,
 - 500 g kiszonej kapusty,
 - sól do smaku ok. 2 płaskie łyżeczki,
 - 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego mielonego,
 - 1 płaska łyżeczka kminku mielonego,
 - 1 łyżeczka kminku,
 - 1 płaska łyżeczka suszonego cząbru.
 
Ponadto:
- olej rzepakowy do smażenia,
 - 250 g świeżych kurek,
 - 1 łyżka masła klarowanego,
 - sól, pieprz,
 - cytryna,
 - świeży koperek.
 
Przepis
- Jajka, mąkę i mleko zmiksować na gładkie ciasto (gęstsze niż na naleśniki). Odstawić na ok. 15 min, żeby uwolnić gluten.
 - Kapustę delikatnie odcisnąć i drobno pokroić. Do ciasta dodać kapustę, mielony kminek, pokrojony drobniej cały kminek, pieprz, cząber i całość wymieszać. Doprawić do smaku i odstawić na 10 min, do połączenia smaków.
 - Na dużej patelni rozgrzać olej, smażyć placki z dwóch stron jak placki ziemniaczane.
 - Gotowe fuczki przełożyć na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
 - W międzyczasie przygotować grzyby. Kurki oczyścić, podsmażyć na maśle, doprawić solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny.
 - Fuczki podawać na ciepło z kurkami i świeżym koperkiem.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl