Fuczki z kurkami. Tak pyszne, że trudno się oderwać od talerza

Fuczki to podkarpackie placki z kiszonej kapusty. Na pierwszy rzut oka przypominają nieco placki ziemniaczane, jednak nie ma w nich ani grama ziemniaków. Przepis pochodzi z bloga "Moniki smakołyki".

Fuczki z kurkami. Tak pyszne, że trudno się oderwać od talerzaFuczki z kurkami. Tak pyszne, że trudno się oderwać od talerza
Monika Lemko

Składniki

  • 500 ml mleka,
  • 350 g mąki wrocławskiej,
  • 2 jajka,
  • 500 g kiszonej kapusty,
  • sól do smaku ok. 2 płaskie łyżeczki,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego mielonego,
  • 1 płaska łyżeczka kminku mielonego,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 1 płaska łyżeczka suszonego cząbru.

Ponadto:

  • olej rzepakowy do smażenia,
  • 250 g świeżych kurek,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • sól, pieprz,
  • cytryna,
  • świeży koperek.

Przepis

  • Jajka, mąkę i mleko zmiksować na gładkie ciasto (gęstsze niż na naleśniki). Odstawić na ok. 15 min, żeby uwolnić gluten.
  • Kapustę delikatnie odcisnąć i drobno pokroić. Do ciasta dodać kapustę, mielony kminek, pokrojony drobniej cały kminek, pieprz, cząber i całość wymieszać. Doprawić do smaku i odstawić na 10 min, do połączenia smaków.
  • Na dużej patelni rozgrzać olej, smażyć placki z dwóch stron jak placki ziemniaczane.
  • Gotowe fuczki przełożyć na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
  • W międzyczasie przygotować grzyby. Kurki oczyścić, podsmażyć na maśle, doprawić solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny.
  • Fuczki podawać na ciepło z kurkami i świeżym koperkiem.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru