WAŻNE
TERAZ

Atak Rosji na Kijów. Ucierpiał budynek polskiej ambasady

Frytownica dla całej rodziny. Przygotujesz w niej nie tylko frytki

Frytki to najpopularniejsza – i przez wielu uznawana za najsmaczniejszą – forma przygotowywania ziemniaków. Niezależnie od tego, czy przygotowujesz je samodzielnie, czy kupujesz mrożonki warto sprawić, by zawsze smakowały wyjątkowo. Przyda się w tym frytownica.

Chrupiąca i smaczna przekąska zawsze, gdy masz na nią ochotę
Źródło zdjęć: © iStock.com

Poniżej znajdziesz kilka niedrogich urządzeń, które zmienią twoje podejście do gotowania. Urządzenie, dzięki któremu przygotujesz smaczną przekąskę dla całej rodziny, nie kosztuje wiele. Wystarczy wiedzieć, gdzie szukać.

Przekąska lepsza niż z patelni

Przygotowanie szybkiej przekąski nie zawsze jest tak proste, jak mogłoby się wydawać. Frytki mają tendencję do spiekania, sklejania i rozpadania, odpowiada za to zbyt niska lub zbyt wysoka temperatura smażenia. W przypadku frytownicy nie ma mowy o jakichkolwiek mankamentach. Przekąska jest zawsze chrupiąca i odpowiednio przyrumieniona z każdej strony.

Najważniejsze elementy dobrej frytownicy

Przed zakupem warto zwrócić uwagę na kilka parametrów urządzenia. Najważniejsza będzie pojemność wyrażana w litrach. Jeżeli przygotowujesz posiłek dla całej rodziny, lepiej wybrać nieco droższe urządzenie o większej pojemności minimum 3 l. W innym przypadku wystarczy 2 l lub nawet mniej. W ten sposób oszczędzasz nie tylko czas, ale również pieniądze, gdyż mniejsze urządzenie wymaga o wiele mniej energii, by się nagrzać.

Wybór powinien również zależeć od mocy urządzenia, a co za tym idzie maksymalnej osiąganej temperatury. Im większą moc będzie miało urządzenie, tym szybciej się nagrzeje i tym idzie prędzej przygotujesz porcję frytek. Warto mieć to na uwadze przy zakupie.

Dobrze zaopatrzyć się w model, którego części można myć w zmywarce. Dzięki temu nawet podczas częstego użytkowania nie myślisz o perspektywie żmudnego mycia resztek oleju. Możesz pożegnać się z nieprzyjemnym zapachem. Większość urządzeń wyposażono w filtry niwelujące charakterystyczną woń. Warto również dopilnować, by urządzenie miało odpowiednie zabezpieczenia przed gorącym olejem lub parą. Bezpieczeństwo użytkowania to w tym przypadku podstawa.

French fried in hot vegetable oil on electronic pot
© iStock.com

Nie tylko do frytek

We frytkownicy usmażysz również panierowane warzywa, ryby czy mięsa. Niezależnie od tego, co wrzucisz do urządzenia, wszystko będzie równomiernie przyrumienione z każdej strony. Nie da się tego osiągnąć przy użyciu zwykłej patelni. Jeśli zamierzasz smażyć różnego rodzaju potrawy, dobrze wybrać model z szybką, która pozwala śledzić proces smażenia. Dzięki temu zobaczysz, kiedy potrawa ma już dosyć i można ją wyjąć.

French fries packaging paper
© Fotolia | nioloxs

Jeżeli nie masz ochoty na frytki skąpane w tłuszczu, możesz wypróbować model nisko lub beztłuszczowy. Do obróbki żywności zamiast oleju wykorzystuje się parę. Smak jest nieco inny niż w przypadku frytek przygotowanych w standardowy sposób, ale nie są tak mocno nasączone w oleju czy fryturze.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń