Frytownica dla całej rodziny. Przygotujesz w niej nie tylko frytki
Frytki to najpopularniejsza – i przez wielu uznawana za najsmaczniejszą – forma przygotowywania ziemniaków. Niezależnie od tego, czy przygotowujesz je samodzielnie, czy kupujesz mrożonki warto sprawić, by zawsze smakowały wyjątkowo. Przyda się w tym frytownica.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Poniżej znajdziesz kilka niedrogich urządzeń, które zmienią twoje podejście do gotowania. Urządzenie, dzięki któremu przygotujesz smaczną przekąskę dla całej rodziny, nie kosztuje wiele. Wystarczy wiedzieć, gdzie szukać.
Przekąska lepsza niż z patelni
Przygotowanie szybkiej przekąski nie zawsze jest tak proste, jak mogłoby się wydawać. Frytki mają tendencję do spiekania, sklejania i rozpadania, odpowiada za to zbyt niska lub zbyt wysoka temperatura smażenia. W przypadku frytownicy nie ma mowy o jakichkolwiek mankamentach. Przekąska jest zawsze chrupiąca i odpowiednio przyrumieniona z każdej strony.
Najważniejsze elementy dobrej frytownicy
Przed zakupem warto zwrócić uwagę na kilka parametrów urządzenia. Najważniejsza będzie pojemność wyrażana w litrach. Jeżeli przygotowujesz posiłek dla całej rodziny, lepiej wybrać nieco droższe urządzenie o większej pojemności minimum 3 l. W innym przypadku wystarczy 2 l lub nawet mniej. W ten sposób oszczędzasz nie tylko czas, ale również pieniądze, gdyż mniejsze urządzenie wymaga o wiele mniej energii, by się nagrzać.
Wybór powinien również zależeć od mocy urządzenia, a co za tym idzie maksymalnej osiąganej temperatury. Im większą moc będzie miało urządzenie, tym szybciej się nagrzeje i tym idzie prędzej przygotujesz porcję frytek. Warto mieć to na uwadze przy zakupie.
Dobrze zaopatrzyć się w model, którego części można myć w zmywarce. Dzięki temu nawet podczas częstego użytkowania nie myślisz o perspektywie żmudnego mycia resztek oleju. Możesz pożegnać się z nieprzyjemnym zapachem. Większość urządzeń wyposażono w filtry niwelujące charakterystyczną woń. Warto również dopilnować, by urządzenie miało odpowiednie zabezpieczenia przed gorącym olejem lub parą. Bezpieczeństwo użytkowania to w tym przypadku podstawa.
Nie tylko do frytek
We frytkownicy usmażysz również panierowane warzywa, ryby czy mięsa. Niezależnie od tego, co wrzucisz do urządzenia, wszystko będzie równomiernie przyrumienione z każdej strony. Nie da się tego osiągnąć przy użyciu zwykłej patelni. Jeśli zamierzasz smażyć różnego rodzaju potrawy, dobrze wybrać model z szybką, która pozwala śledzić proces smażenia. Dzięki temu zobaczysz, kiedy potrawa ma już dosyć i można ją wyjąć.
Jeżeli nie masz ochoty na frytki skąpane w tłuszczu, możesz wypróbować model nisko lub beztłuszczowy. Do obróbki żywności zamiast oleju wykorzystuje się parę. Smak jest nieco inny niż w przypadku frytek przygotowanych w standardowy sposób, ale nie są tak mocno nasączone w oleju czy fryturze.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.