Frittata ze szpinakiem i serem feta

Frittata to po prostu włoski omlet. Masa jajeczna zapiekana z szynką, warzywami czy serem. Sprawdzi się jako sycące, lecz lekkie śniadanie lub podwieczorek. Proponujemy frittatę ze świeżymi liśćmi szpinaku, fetą i aromatycznymi ziołami. Będzie pysznie!

Frittata ze szpinakiem i serem fetaFrittata ze szpinakiem i serem feta
Katarzyna Gileta

Składniki

  • 5 jajek,
  • 2 garście liści szpinaku,
  • 80 g sera feta,
  • łyżka klarowanego masła,
  • szczypiorek,
  • świeże oregano,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz.

Przepis

Aby przygotować frittatę, będziesz potrzebować patelni, której można używać w piekarniku. Jeśli rączka patelni jest plastikowa, możesz owinąć ją grubą warstwą folii aluminiowej. Jajka roztrzep razem z solą, pieprzem, posiekanym szczypiorkiem i oregano. Na patelni rozgrzej masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i liście szpinaku. Podsmaż chwilę, aż szpinak zmniejszy objętość, wlej masę jajeczną i dodaj pokruszony ser. Wymieszaj. Smaż ok. 2 minuty, po czym wstaw patelnię do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja