Francuskie roladki schabowe z serem i szynką
Zamiast tradycyjnych schabowych przygotuj te pyszne mięsne roladki za smakowitym nadzieniem. Z pewnością zaskoczysz nie tylko domowników, ale też wszystkich gości. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki na marynatę:
- 1 szk. mleka
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
Składniki pozostałe:
- 1 kg schabu
- 10 dag sera żółtego w plastrach
- 10 dag szynki w plastrach
- bułka tarta do panierki
- 2 jajka
Przepis
- Mięso myję, osuszam, kroję plastry i rozbijam.
- Mleko wlewam do miski, dodaję obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę francuską, sól oraz paprykę słodką, Wszystkie składniki dokładnie mieszam i zanurzam w marynacie mięso. Odstawiam na dwie godziny.
- Po tym czasie mięso wyjmuję z marynaty i na każdym plastrze mięsa układam po plasterku sera oraz szynki.
- Mięso zwijam w roladki, panieruję w bułce tartej, w roztrzepanym widelcem jajku i ponownie w bułce tartej.
- Roladki smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl