Trwa ładowanie...
d1jgapg

Foodpairing – jak dobrać wino do potraw

Choć wciąż daleko nam do europejskich liderów w spożyciu wina, czyli Portugalczyków, po ten trunek sięgamy coraz chętniej. Często towarzyszy on rozmaitym posiłkom. Warto wówczas pamiętać, że odpowiednio dobrane wino potrafi świetnie harmonizować z potrawą, nie zakłócając smaku, ale go podkreślając.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Foodpairing – jak dobrać wino do potraw
Foodpairing – jak dobrać wino do potraw (iStock.com)
d1jgapg

Jak wskazują dane firmy Nielsen, w tym roku pobiliśmy rekord – w ciągu 12 miesięcy (do sierpnia 2019 r.) Polacy wydali na wino ponad 3,2 mld zł. To tylko potwierdza, że coraz chętniej rezygnujemy z mocnych alkoholi, wybierając niskoprocentowe trunki.

Choć w spożyciu wina nadal nie należymy do europejskich liderów (statystyczny Polak wypija go około 6 litrów rocznie, zaś Portugalczyk – 51 l!), sięgamy po nie coraz chętniej, gdy tymczasem np. Francuzi wręcz przeciwnie. Zazwyczaj wybieramy napoje o łagodniejszym smaku, jednak ten trend zmienia się na korzyść bardziej wytrawnych trunków.

Dobre jakościowo wina są coraz łatwiej dostępne, bez problemu można je kupić w każdym markecie czy dyskoncie. Coraz częściej zwracamy również uwagę na to, by odpowiednio komponowały się z potrawami, którym towarzyszą. Prawidłowo dobrany alkohol wzmacnia bowiem ich smak, ale również może korzystnie wpływać na zdrowie – lampka wina, zwłaszcza czerwonego, pomaga m.in. zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia

d1jgapg

Zobacz też: Cytrynowy kurczak pieczony w całości

Klasyfikacja win

Odpowiedź na pytanie, jak dobrać wino do potrawy nie należy do łatwych, ponieważ ten rodzaj napojów alkoholowych, otrzymywanych w wyniku fermentacji moszczu winogronowego, winogron lub innych owoców, stanowi bardzo szerokie zagadnienie.

Istnieje mnóstwo metod klasyfikacji wina, chociażby w zależności od ilości nieprzefermentowanego cukru dzieli się je na: wytrawne (zawierają nie więcej niż 1,5 proc. cukru), półwytrawne (ilość cukru sięga 2-4 proc.), półsłodkie (zawartość cukru waha się w granicach 4,5-7,5 proc.) oraz słodkie, w których cukier może stanowić nawet 16 proc. składu.
W zależności od sposobu konsumpcji wina dzielimy na: stołowe (spożywane podczas posiłku głównego, zazwyczaj wytrawne i półwytrawne), deserowe (słodkie i półsłodkie, podawane do deseru) i likierowe, bardzo słodkie i mocne, o dużej zawartości ekstraktu.

d1jgapg

Jedną z najważniejszych klasyfikacji win jest ich podział ze względu na barwę. Wyróżniamy zatem trunki białe, czerwone i różowe.

Jak dobrać wino do potraw

Główne zasady głoszą, że wina białe należy serwować przed czerwonymi, lżejsze – przed cięższymi, młodsze – przed starszymi, wytrawne – przed słodkimi. Tego typu potraw nie powinno się podawać do potraw z octem (wyjątkiem jest ocet balsamiczny).

Łagodne i lekkie przysmaki, np. na bazie ryb, owoców morza czy warzyw, najlepiej komponują się z łagodnymi i subtelnymi winami białymi, najlepiej schłodzonymi do temperatury 8-12 st. Cięższe dania z wołowiny, wieprzowiny czy dziczyzny współgrają z wyrazistymi, intensywnymi winami czerwonymi, najlepiej wytrawnymi. Lekkie wina czerwone (półwytrawne) można podawać do pizzy, fasolki po bretońsku albo bigosu.

Delikatne trunki różowe lub musujące świetnie łączą się ze specjałami kuchni orientalnej, bardziej wyraziste można podawać do smażonych ryb oraz ostrzejszych potraw z drobiu, np. pikantnego kurczaka.

d1jgapg

Wino jest uznawane za wartościowego towarzysza serów. Twarde warto podawać się z ciężkimi i wyraźnymi czerwonymi trunkami, natomiast aksamitne, miękkie i łagodne – z lżejszymi białymi gatunkami. Ciekawą kombinacją jest połączenie słonego lub kwaśnego sera ze słodkim, białym winem.

Do deserów serwujemy wina słodkie. Pamiętajmy, że cukier wzmacnia wrażliwość na goryczkę, dlatego wytrawne trunki zdecydowanie nie pasują do ciast czy lodów.
Ciekawą propozycją są wina owocowe. Napój z dzikiej róży znakomicie komponuje się ze specjałami kuchni azjatyckiej, szczególnie przyrządzonymi na bazie wieprzowiny. Wino truskawkowe współgra z deserami, sałatkami owocowymi, ale również serami pleśniowymi czy sushi. Trunek wiśniowy można podać do pasztetu albo pieczonego mięsa.

Wino z czarnej porzeczki pasuje zarówno do dziczyzny, jagnięciny lub potraw z ryb, np. dorsza, jak i deserów z gorzkiej czekolady.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d1jgapg

Podziel się opinią

Share
d1jgapg
d1jgapg
Więcej tematów