Fondue na sylwestrową kolację
Jeśli tegorocznego Sylwestra planujesz spędzić domu, w gronie najbliższych przyjaciół, to być może warto zastanowić się nad podaniem fondue? Z pewnością forma spożywania tej potrawy, czyli z tzw. "wspólnego garnka", doskonale sprawdzi się właśnie na tego typu okazję.
Jeśli tegorocznego Sylwestra planujesz spędzić domu, w gronie najbliższych przyjaciół, to być może warto zastanowić się nad podaniem fondue? Z pewnością forma spożywania tej potrawy, czyli z tzw. „wspólnego garnka", doskonale sprawdzi się właśnie na tego typu okazję.
Prosty zestaw do fondue można kupić w dużych marketach, sklepach z artykułami AGD czy też na aukcjach internetowych, za naprawdę nieduże pieniądze. Podobnie jak potrzebne do palnika paliwo.
Potem wystarczy zaopatrzyć się w dobre wino i wybrać jeden z prezentowanych poniżej przepisów, o których raczej trudno powiedzieć, że są pracochłonne. Oto recepta na udanego Sylwestra w doborowym towarzystwie, z mnóstwem dobrej zabawy, tym bardziej, że przed osobami spożywającymi fondue stoi prawdziwe wyzwanie. Według tradycji szwajcarskiej (bo oryginalne fondue serowe pochodzi z tego właśnie kraju) ten, kto zgubi swój kawałek pieczywa w naczyniu, musi ponieść karę, na przykład stawia współtowarzyszom butelkę wina.
Fondue serowe
Przekrajamy na pół obrany ząbek czosnku i smarujemy nim naczynie, w którym będziemy topić ser. Następnie wlewamy do niego białe wino, podgrzewamy. Ser, najlepiej ementaler i gruyere (w przypadku, gdy nie posiadamy takowych, zastosujmy zasadę, że jeden gatunek sera powinien być ostry, drugi łagodny), kroimy w kostkę lub tarkujemy, wrzucamy do garnka, po czym czekamy, aż wszystko się rozpuści.
Następnie dodajemy odrobinę mąki ziemniaczanej rozprowadzonej z winem, po czym delikatnie mieszamy, by uzyskać jednolitą konsystencję. Doprawiamy białym pieprzem i gałką muszkatołową, można też użyć np. ziół prowansalskich. Do tego podajemy pokrojone w kostkę pieczywo, można też zaserwować grzanki.
Fondue burgundzkie z sosami
W garnku podgrzewamy olej, przy czym najlepsze będą tłuszcze o neutralnym smaku, jak oleje roślinne czy też olej z orzeszków ziemnych. Przygotowujemy kawałki polędwicy wołowej, które kroimy w kostkę, przyprawiamy (dobrze jest wcześniej mięso zamarynować wg upodobań i wstawić do lodówki na kilka godzin, by skruszało), po czym smażymy je w oleju.
Usmażone już mięso zanurza się w sosach (minimum 3 rodzaje). Taki wydanie fondue można urozmaicić, podając kawałki piersi drobiowej zawiniętej w plaster szynki z cząstką cebuli czy też pora lub cienko pokrojoną polędwicę wieprzową, zwiniętą w roladki wypełnione oliwkami czy suszonymi pomidorami.
Do tego podajemy także pieczywo oraz na przykład korniszony, cebulki czy grzybki marynowane, a do popicia czerwone wino.
Sos z fetą
150 g sera typu feta, 4 łyżki gęstej śmietany, 1 ząbek czosnku, posiekana natka pietruszki, sok z cytryny, sól, pieprz.
Wszystkie składniki wymieszać, zaczynając od fety i śmietany.
Sos curry
100 g kwaśniej śmietany, 100 ml kremówki, przyprawa curry, sok z cytryny, sól, pieprz, cukier.
Wszystkie składniki poza kremówką wymieszać, po czym śmietanę kremówkę ubić i dodać do sosu, wymieszać.
Sos musztardowy
4 łyżki musztardy, 4 łyżki przecieru pomidorowego, 50 ml oliwy, 2 żółtka ugotowane na twardo, sok z cytryny, 1drobno posiekana cebula, sól, pieprz, cukier, natka pietruszki.
Wszystkie składniki najlepiej zmiksować, po czym doprawić do smaku.
Podane przez nas przepisy na sosy są jedynie przykładowe. Każdy może zrobić taki dodatek, jaki mu najbardziej odpowiada, lub użyć własnej wyobraźni i sporządzić całkiem nowy dip. Fondue to naprawdę duże pole do popisu, pozwala tworzyć dowolne kombinacje i od nas samych zależy tylko czym zaskoczymy naszych gości.
Fondue czekoladowe
Ulubione owoce, np.: banany, jabłka, gruszki, truskawki, pomarańcze, mandarynki, ananasy, kiwi; sok z cytryny, 2 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady, likier owocowy (opcjonalnie), 150 ml słodkiej śmietanki, biszkopty.
Owoce pokroić na niewielkie kawałki, ułożyć na półmisku. Skropić sokiem z cytryny te owoce, które mogą czernieć, i wstawić wszystko do lodówki.
Pokruszyć czekoladę. Zagotować śmietankę w naczyniu do fondue, dodać pokruszoną czekoladę, zdjąć naczynie z ognia, poczekać, aż czekolada się rozpuści, całość odstawić na 10 minut. Ponownie ustawić nad malutkim płomieniem (sos czekoladowy może łatwo się przypalić, do tego typu sosu najlepsze są naczynia kamionkowe). Na koniec dodać likier. Owoce i biszkopty moczymy w sosie.
Takie deserowe zestawienie wydaje się idealnie pasować do sylwestrowego szampana...
Aleksandra Dwórznik