Focaccia z pomidorkami. Poczuj się jak na wakacjach we Włoszech

Bardzo prosty przepis na przepyszną foccacię z ziołami i pomidorkami koktajlowymi. Chcecie się poczuć jak na wakacjach w słonecznej Italii? Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Przepis pochodzi z bloga "Moniki smakołyki".

Focaccia z pomidorkamiFocaccia z pomidorkami
Monika Lemko

Składniki

  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 550 g mąki typu 00 do pizzy
  • 300 ml ciepłej wody
  • 15 g soli

Ponadto:

  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 400 g pomidorków koktajlowych
  • świeża mięta, bazylia
  • oliwa z oliwek
  • mąka krupczatka do podsypania

Przepis

  • W dużej misce dokładnie wymieszać wodę z oliwą, cukrem i drożdżami. Dodać połowę przesianej mąki i połączyć składniki. Przykryć ściereczką, pozostawić na 15 min do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  • Dodać pozostałą mąką wymieszaną z solą i za pomocą dużej drewnianej łyżki wymieszać (można w malakserze za pomocą haka). Rękę zwilżyć oliwą i zagnieść kulę zagarniając jak najwięcej powietrza do środka. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 1 godz.
  • Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, posypać mąką krupczatką.
  • Przełożyć na nią ciasto, przez odwrócenie miski, za pomocą dłoni uformować dowolny kształt. Powkładać gęsto całe pomidorki, oprószyć pieprzem, posmarować ciasto oliwą. Pozostawić do wyrośnięcia. Żeby przyśpieszyć ten proces, wystarczy piekarnik nastawić na 50 st. C, wyłączyć, włożyć i ciasto będzie sobie rosło przez 15 -20 min.
  • Ciasto wyjmujemy z piekarnika, pomidorki delikatnie wciskamy w ciasto. Piekarnik nastawiamy na 225 st. C i pieczemy na dolnym poziomie ok. 15-20 min.
  • Po wyciągnięciu wierzch smarujemy oliwą. Podajemy ze świeżymi ziołami.
Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟