Focaccia z pomidorkami. Poczuj się jak na wakacjach we Włoszech
Bardzo prosty przepis na przepyszną foccacię z ziołami i pomidorkami koktajlowymi. Chcecie się poczuć jak na wakacjach w słonecznej Italii? Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Przepis pochodzi z bloga "Moniki smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 25 g świeżych drożdży
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 80 ml oliwy z oliwek
- 550 g mąki typu 00 do pizzy
- 300 ml ciepłej wody
- 15 g soli
Ponadto:
- pieprz czarny świeżo mielony
- 400 g pomidorków koktajlowych
- świeża mięta, bazylia
- oliwa z oliwek
- mąka krupczatka do podsypania
- W dużej misce dokładnie wymieszać wodę z oliwą, cukrem i drożdżami. Dodać połowę przesianej mąki i połączyć składniki. Przykryć ściereczką, pozostawić na 15 min do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
- Dodać pozostałą mąką wymieszaną z solą i za pomocą dużej drewnianej łyżki wymieszać (można w malakserze za pomocą haka). Rękę zwilżyć oliwą i zagnieść kulę zagarniając jak najwięcej powietrza do środka. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 1 godz.
- Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, posypać mąką krupczatką.
- Przełożyć na nią ciasto, przez odwrócenie miski, za pomocą dłoni uformować dowolny kształt. Powkładać gęsto całe pomidorki, oprószyć pieprzem, posmarować ciasto oliwą. Pozostawić do wyrośnięcia. Żeby przyśpieszyć ten proces, wystarczy piekarnik nastawić na 50 st. C, wyłączyć, włożyć i ciasto będzie sobie rosło przez 15 -20 min.
- Ciasto wyjmujemy z piekarnika, pomidorki delikatnie wciskamy w ciasto. Piekarnik nastawiamy na 225 st. C i pieczemy na dolnym poziomie ok. 15-20 min.
- Po wyciągnięciu wierzch smarujemy oliwą. Podajemy ze świeżymi ziołami.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze