Filety z sandacza pieczone w zielonym pesto
Taki obiad zadowoli gusta nawet najbardziej wytrawnych smakoszy. Pieczone filety z sandacza przygotujesz bardzo szybko, dlatego jest to idealna propozycja na uroczysty obiad. Goście będą zachwyceni.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 4-6 filety z sandacza,
- pęczek natki pietruszki,
- ząbek czosnku,
- 40 g twardego sera pleśniowego,
- 3 łyżki płatków migdałowych,
- cytryna,
- 6 łyżek oleju rzepakowego,
- sól i pieprz,
- opcjonalnie: kwiaty jadalne (bratki, płatki dzikiej róży, kurdybanek).
Przepis
Filety umyj, osusz, posól i popieprz z obu stron. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Czas na pesto. Do miseczki włóż oczyszczoną natkę pietruszki, ząbki czosnku, starty ser pleśniowy, płatki migdałowe, olej rzepakowy i szczyptę soli. Wszystko miksuj przy pomocy blendera, aż pesto będzie gładkie. Gotowym pesto polej wcześniej przygotowane filety z sandacza, posyp kwiatkami i obłóż plasterkami cytryny. Rybę piecz przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Pieczone filety podaj z ugotowanymi, młodymi ziemniaczkami i sałatką ze świeżych warzyw.