WAŻNE
TERAZ

Szef KOWR z PSL spotykał się z założycielem Dawtony tuż przed wybuchem afery CPK

Faworki z ciasta francuskiego. Błyskawiczne ciasteczka dla zabieganych

Faworki z ciasta francuskiego to świetna alternatywa klasycznych faworków dla tych, którzy nie mają czasu ani chęci przygotowywać pracochłonnego ciasta. To również świetna opcja dla amatorów chrustu, którym marzy się nieco odchudzona wersja tego przysmaku na Tłusty Czwartek.

Faworki z ciasta francuskiegoFaworki z ciasta francuskiego
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

1 opakowanie ciasta francuskiego
1 żółtko
1 łyżka wody
cukier puder do oprószenia

Przepis

Arkusz ciasta rozwinąć i pokroić wzdłuż dłuższego boku na paski o szerokości 1 cm. Każdy pasek należy podzielić na 3-4 równe kawałki, będące docelową długością faworka.
W każdym pasku zrobić nacięcie pośrodku i przez dziurkę przewlec jeden koniec paska – tak samo, jak w klasycznych faworkach.
Ciasteczka układać na blasze wyłożonej pergamin, a następnie posmarować rozkłóconym z wodą żółtkiem.
Piec w 200 stopniach Celsjusza przez około 15 minut, aż faworki staną się złociste. Następnie ostudzić i oprószyć sowicie cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości