WAŻNE
TERAZ

Piraci porwali statek. Wśród zakładników jest Polak

Jak zrobić ocet jabłkowy - przepis krok po kroku na domowy ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy jest bardzo zdrowy i smaczny, warto dodawać go między innymi do sałatek. Można go oczywiście kupić w sklepie, ale jest dość prosty do zrobienia. Co więcej, można go przygotować nawet z obierek jabłek, które zużyliśmy na przykład do szarlotki. Jak zrobić domowy ocet jabłkowy z całych jabłek i z obierek? Do czego można go dodawać i dlaczego warto, żeby ocet znalazł się w codziennej diecie?

Ocet jabłkowyZamiast kupować ocet jabłkowy, możemy zrobić go w domu
Źródło zdjęć: © Getty Images

Ocet jabłkowy - z jakich składników się go przygotowuje?


Do przygotowania klasycznego octu jabłkowego potrzebnych jest tylko kilka składników:

  • Jabłka - około 1,5 kg (mogą być całe jabłka, obierki, jabłkowa pulpa albo resztki jabłek, które zostały z innych przetworów),
  • Woda - około 1 l,
  • Cukier albo miód - 4/5 łyżek (ilość cukru trzeba dostosować do rodzaju jabłek, do mniej słodkich dodajemy więcej cukru).

Najlepszy ocet robi się z jabłek ekologicznych, które nie są pokryte żadnymi substancjami chemicznymi. Lepiej sprawdzają się odmiany, które późno dojrzewają. Odmiany, z których warto zrobić ocet, to między innymi antonówki, renety oraz papierówki. Jabłka powinny być dość kwaśne.


Narzędzia i naczynia, jakie trzeba przygotować to:

  • Duży słoik,
  • Kawałek papieru, gaza albo wygotowana ściereczka,
  • Sznurek albo gumka recepturka,
  • Łyżka do mieszania, najlepiej drewniana.


Ocet jabłkowy - jak zrobić?


Przed przystąpieniem do robienia octu jabłkowego należy odpowiednio przygotować miejsce pracy i wszystkie narzędzia oraz naczynia, których będziemy używać. Bardzo ważne jest dokładne umycie i wyparzenie naczyń i sztućców, w przeciwnym razie w occie mogą pojawić się niepożądane bakterie. Przygotowanie octu można rozłożyć na kilka etapów:

1.      Dokładnie myjemy jabłka i kroimy je na dość małe kawałki (można dodać nieobrane, z pestkami i gniazdami nasiennymi),

2.      Jabłka przekładamy do szklanego naczynia,

3.      Zagotowujemy wodę z cukrem i zostawiamy do ostygnięcia,

4.      Zalewamy jabłka letnią zalewą tak, żeby wszystkie jabłka znalazły się pod powierzchnią płynu (jabłka nie powinny wystawać z wody, ale nie może być nalana pod sam brzeg słoika),

5.      Szczelnie zakrywamy pojemnik papierem albo bawełnianą ściereczką,

6.      Odstawiamy słoik w ciepłe, ciemne miejsce na około miesiąc. Raz dziennie warto pomieszać mieszaninę, żeby ułatwić fermentację. Ważne jest, żeby jabłka były cały czas przykryte wodą, w przeciwnym razie mogą spleśnieć.

Ocet jabłkowy
© Getty Images


Po pewnym czasie na powierzchni wody zacznie się pojawiać piana, która jest oznaką fermentacji. Proces fermentacji octu trwa zazwyczaj około 6 tygodni, ale może zakończyć się szybciej albo trwać trochę dłużej. Kiedy objętość piany przestanie się zwiększać, będzie to oznaczało, że fermentacja zakończyła się, a ocet można przelać przez gazę i rozlać do butelek. Butelki trzeba odstawić w chłodne miejsce. Ocet można przechowywać bardzo długo, ponieważ sam jest konserwantem i nie psuje się.

Ocet jabłkowy - jak go używać?


Ocet jabłkowy jest świetnym dodatkiem do sosów sałatkowych. Nadaje im kwaskowatego smaku, jednak jest dosyć delikatny i ma wyjątkowy, owocowy aromat. Najlepiej mieszać ocet z oliwą z oliwek i ziołami. Ocet jabłkowy można również rozcieńczać w wodzie i pić na czczo. Do mieszanki warto również dodać odrobinę miodu.

Ocet jabłkowy - jakie ma właściwości zdrowotne?


Ocet jabłkowy jest niedoceniany, jednak ma wiele właściwości, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Dlaczego warto regularnie dodawać ocet do różnych potraw?

  • Obniża poziom cukru we krwi,
  • Przyspiesza spalanie tłuszczu,
  • Zmniejsza poziom złego cholesterolu,
  • Obniża ciśnienie krwi,
  • Zawiera wiele cennych witamin, enzymów i minerałów, między innymi potas, miedź, fluor, żelazo, pektyny, bioflawonoidy, witaminy z grupy B, witaminę C, kwas octowy, kwas mlekowy,
  • Ułatwia przyswajanie wapnia,
  • Wzmacnia układ odpornościowy,
  • Ułatwia oczyszczanie organizmu ze szkodliwych substancji.

Oprócz tego, że ocet jabłkowy warto pić i dodawać do codziennych posiłków, można z niego przygotowywać płukanki do włosów. Regularne stosowanie octu na włosy nadaje im blasku, wzmacnia je i ogranicza przetłuszczanie się.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀