Jak zrobić ocet jabłkowy - przepis krok po kroku na domowy ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy jest bardzo zdrowy i smaczny, warto dodawać go między innymi do sałatek. Można go oczywiście kupić w sklepie, ale jest dość prosty do zrobienia. Co więcej, można go przygotować nawet z obierek jabłek, które zużyliśmy na przykład do szarlotki. Jak zrobić domowy ocet jabłkowy z całych jabłek i z obierek? Do czego można go dodawać i dlaczego warto, żeby ocet znalazł się w codziennej diecie?

Ocet jabłkowyZamiast kupować ocet jabłkowy, możemy zrobić go w domu
Źródło zdjęć: © Getty Images

Ocet jabłkowy - z jakich składników się go przygotowuje?


Do przygotowania klasycznego octu jabłkowego potrzebnych jest tylko kilka składników:

  • Jabłka - około 1,5 kg (mogą być całe jabłka, obierki, jabłkowa pulpa albo resztki jabłek, które zostały z innych przetworów),
  • Woda - około 1 l,
  • Cukier albo miód - 4/5 łyżek (ilość cukru trzeba dostosować do rodzaju jabłek, do mniej słodkich dodajemy więcej cukru).

Najlepszy ocet robi się z jabłek ekologicznych, które nie są pokryte żadnymi substancjami chemicznymi. Lepiej sprawdzają się odmiany, które późno dojrzewają. Odmiany, z których warto zrobić ocet, to między innymi antonówki, renety oraz papierówki. Jabłka powinny być dość kwaśne.


Narzędzia i naczynia, jakie trzeba przygotować to:

  • Duży słoik,
  • Kawałek papieru, gaza albo wygotowana ściereczka,
  • Sznurek albo gumka recepturka,
  • Łyżka do mieszania, najlepiej drewniana.


Ocet jabłkowy - jak zrobić?


Przed przystąpieniem do robienia octu jabłkowego należy odpowiednio przygotować miejsce pracy i wszystkie narzędzia oraz naczynia, których będziemy używać. Bardzo ważne jest dokładne umycie i wyparzenie naczyń i sztućców, w przeciwnym razie w occie mogą pojawić się niepożądane bakterie. Przygotowanie octu można rozłożyć na kilka etapów:

1.      Dokładnie myjemy jabłka i kroimy je na dość małe kawałki (można dodać nieobrane, z pestkami i gniazdami nasiennymi),

2.      Jabłka przekładamy do szklanego naczynia,

3.      Zagotowujemy wodę z cukrem i zostawiamy do ostygnięcia,

4.      Zalewamy jabłka letnią zalewą tak, żeby wszystkie jabłka znalazły się pod powierzchnią płynu (jabłka nie powinny wystawać z wody, ale nie może być nalana pod sam brzeg słoika),

5.      Szczelnie zakrywamy pojemnik papierem albo bawełnianą ściereczką,

6.      Odstawiamy słoik w ciepłe, ciemne miejsce na około miesiąc. Raz dziennie warto pomieszać mieszaninę, żeby ułatwić fermentację. Ważne jest, żeby jabłka były cały czas przykryte wodą, w przeciwnym razie mogą spleśnieć.

Ocet jabłkowy
© Getty Images


Po pewnym czasie na powierzchni wody zacznie się pojawiać piana, która jest oznaką fermentacji. Proces fermentacji octu trwa zazwyczaj około 6 tygodni, ale może zakończyć się szybciej albo trwać trochę dłużej. Kiedy objętość piany przestanie się zwiększać, będzie to oznaczało, że fermentacja zakończyła się, a ocet można przelać przez gazę i rozlać do butelek. Butelki trzeba odstawić w chłodne miejsce. Ocet można przechowywać bardzo długo, ponieważ sam jest konserwantem i nie psuje się.

Ocet jabłkowy - jak go używać?


Ocet jabłkowy jest świetnym dodatkiem do sosów sałatkowych. Nadaje im kwaskowatego smaku, jednak jest dosyć delikatny i ma wyjątkowy, owocowy aromat. Najlepiej mieszać ocet z oliwą z oliwek i ziołami. Ocet jabłkowy można również rozcieńczać w wodzie i pić na czczo. Do mieszanki warto również dodać odrobinę miodu.

Ocet jabłkowy - jakie ma właściwości zdrowotne?


Ocet jabłkowy jest niedoceniany, jednak ma wiele właściwości, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Dlaczego warto regularnie dodawać ocet do różnych potraw?

  • Obniża poziom cukru we krwi,
  • Przyspiesza spalanie tłuszczu,
  • Zmniejsza poziom złego cholesterolu,
  • Obniża ciśnienie krwi,
  • Zawiera wiele cennych witamin, enzymów i minerałów, między innymi potas, miedź, fluor, żelazo, pektyny, bioflawonoidy, witaminy z grupy B, witaminę C, kwas octowy, kwas mlekowy,
  • Ułatwia przyswajanie wapnia,
  • Wzmacnia układ odpornościowy,
  • Ułatwia oczyszczanie organizmu ze szkodliwych substancji.

Oprócz tego, że ocet jabłkowy warto pić i dodawać do codziennych posiłków, można z niego przygotowywać płukanki do włosów. Regularne stosowanie octu na włosy nadaje im blasku, wzmacnia je i ogranicza przetłuszczanie się.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny