Trwa ładowanie...
d2j7szx

Jak zrobić ocet jabłkowy - przepis krok po kroku na domowy ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy jest bardzo zdrowy i smaczny, warto dodawać go między innymi do sałatek. Można go oczywiście kupić w sklepie, ale jest dość prosty do zrobienia. Co więcej, można go przygotować nawet z obierek jabłek, które zużyliśmy na przykład do szarlotki. Jak zrobić domowy ocet jabłkowy z całych jabłek i z obierek? Do czego można go dodawać i dlaczego warto, żeby ocet znalazł się w codziennej diecie?
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Zamiast kupować ocet jabłkowy, możemy zrobić go w domu
Zamiast kupować ocet jabłkowy, możemy zrobić go w domu (Getty Images)
d2j7szx

Ocet jabłkowy - z jakich składników się go przygotowuje?

Do przygotowania klasycznego octu jabłkowegopotrzebnych jest tylko kilka składników:

  • Jabłka - około 1,5 kg (mogą być całe jabłka, obierki, jabłkowa pulpa albo resztki jabłek, które zostały z innych przetworów),
  • Woda - około 1 l,
  • Cukier albo miód - 4/5 łyżek (ilość cukru trzeba dostosować do rodzaju jabłek, do mniej słodkich dodajemy więcej cukru).
d2j7szx

Najlepszy ocet robi się z jabłek ekologicznych, które nie są pokryte żadnymi substancjami chemicznymi. Lepiej sprawdzają się odmiany, które późno dojrzewają. Odmiany, z których warto zrobić ocet, to między innymi antonówki, renety oraz papierówki. Jabłka powinny być dość kwaśne.

Narzędzia i naczynia, jakie trzeba przygotować to:

  • Duży słoik,
  • Kawałek papieru, gaza albo wygotowana ściereczka,
  • Sznurek albo gumka recepturka,
  • Łyżka do mieszania, najlepiej drewniana.
d2j7szx

Ocet jabłkowy - jak zrobić?

Przed przystąpieniem do robienia octu jabłkowego należy odpowiednio przygotować miejsce pracy i wszystkie narzędzia oraz naczynia, których będziemy używać. Bardzo ważne jest dokładne umycie i wyparzenie naczyń i sztućców, w przeciwnym razie w occie mogą pojawić się niepożądane bakterie. Przygotowanie octu można rozłożyć na kilka etapów:

1. Dokładnie myjemy jabłka i kroimy je na dość małe kawałki (można dodać nieobrane, z pestkami i gniazdami nasiennymi),

2. Jabłka przekładamy do szklanego naczynia,

d2j7szx

3. Zagotowujemy wodę z cukrem i zostawiamy do ostygnięcia,

4. Zalewamy jabłka letnią zalewą tak, żeby wszystkie jabłka znalazły się pod powierzchnią płynu (jabłka nie powinny wystawać z wody, ale nie może być nalana pod sam brzeg słoika),

5. Szczelnie zakrywamy pojemnik papierem albo bawełnianą ściereczką,

6. Odstawiamy słoik w ciepłe, ciemne miejsce na około miesiąc. Raz dziennie warto pomieszać mieszaninę, żeby ułatwić fermentację. Ważne jest, żeby jabłka były cały czas przykryte wodą, w przeciwnym razie mogą spleśnieć.

Getty Images

Po pewnym czasie na powierzchni wody zacznie się pojawiać piana, która jest oznaką fermentacji. Proces fermentacji octu trwa zazwyczaj około 6 tygodni, ale może zakończyć się szybciej albo trwać trochę dłużej. Kiedy objętość piany przestanie się zwiększać, będzie to oznaczało, że fermentacja zakończyła się, a ocet można przelać przez gazę i rozlać do butelek. Butelki trzeba odstawić w chłodne miejsce. Ocet można przechowywać bardzo długo, ponieważ sam jest konserwantem i nie psuje się.

d2j7szx

Ocet jabłkowy - jak go używać?

Ocet jabłkowy jest świetnym dodatkiem do sosów sałatkowych. Nadaje im kwaskowatego smaku, jednak jest dosyć delikatny i ma wyjątkowy, owocowy aromat. Najlepiej mieszać ocet z oliwą z oliwek i ziołami. Ocet jabłkowy można również rozcieńczać w wodzie i pić na czczo. Do mieszanki warto również dodać odrobinę miodu.

Ocet jabłkowy - jakie ma właściwości zdrowotne?

Ocet jabłkowyjest niedoceniany, jednak ma wiele właściwości, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Dlaczego warto regularnie dodawać ocet do różnych potraw?

  • Obniża poziom cukru we krwi,
  • Przyspiesza spalanie tłuszczu,
  • Zmniejsza poziom złego cholesterolu,
  • Obniża ciśnienie krwi,
  • Zawiera wiele cennych witamin, enzymów i minerałów, między innymi potas, miedź, fluor, żelazo, pektyny, bioflawonoidy, witaminy z grupy B, witaminę C, kwas octowy, kwas mlekowy,
  • Ułatwia przyswajanie wapnia,
  • Wzmacnia układ odpornościowy,
  • Ułatwia oczyszczanie organizmu ze szkodliwych substancji.

Oprócz tego, że ocet jabłkowy warto pić i dodawać do codziennych posiłków, można z niego przygotowywać płukanki do włosów. Regularne stosowanie octu na włosy nadaje im blasku, wzmacnia je i ogranicza przetłuszczanie się.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2j7szx

Podziel się opinią

Share

d2j7szx

d2j7szx