Jak zrobić ocet jabłkowy - przepis krok po kroku na domowy ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy jest bardzo zdrowy i smaczny, warto dodawać go między innymi do sałatek. Można go oczywiście kupić w sklepie, ale jest dość prosty do zrobienia. Co więcej, można go przygotować nawet z obierek jabłek, które zużyliśmy na przykład do szarlotki. Jak zrobić domowy ocet jabłkowy z całych jabłek i z obierek? Do czego można go dodawać i dlaczego warto, żeby ocet znalazł się w codziennej diecie?
Ocet jabłkowy - z jakich składników się go przygotowuje?
Do przygotowania klasycznego octu jabłkowego potrzebnych jest tylko kilka składników:
- Jabłka - około 1,5 kg (mogą być całe jabłka, obierki, jabłkowa pulpa albo resztki jabłek, które zostały z innych przetworów),
- Woda - około 1 l,
- Cukier albo miód - 4/5 łyżek (ilość cukru trzeba dostosować do rodzaju jabłek, do mniej słodkich dodajemy więcej cukru).
Najlepszy ocet robi się z jabłek ekologicznych, które nie są pokryte żadnymi substancjami chemicznymi. Lepiej sprawdzają się odmiany, które późno dojrzewają. Odmiany, z których warto zrobić ocet, to między innymi antonówki, renety oraz papierówki. Jabłka powinny być dość kwaśne.
Narzędzia i naczynia, jakie trzeba przygotować to:
- Duży słoik,
- Kawałek papieru, gaza albo wygotowana ściereczka,
- Sznurek albo gumka recepturka,
- Łyżka do mieszania, najlepiej drewniana.
Ocet jabłkowy - jak zrobić?
Przed przystąpieniem do robienia octu jabłkowego należy odpowiednio przygotować miejsce pracy i wszystkie narzędzia oraz naczynia, których będziemy używać. Bardzo ważne jest dokładne umycie i wyparzenie naczyń i sztućców, w przeciwnym razie w occie mogą pojawić się niepożądane bakterie. Przygotowanie octu można rozłożyć na kilka etapów:
1. Dokładnie myjemy jabłka i kroimy je na dość małe kawałki (można dodać nieobrane, z pestkami i gniazdami nasiennymi),
2. Jabłka przekładamy do szklanego naczynia,
3. Zagotowujemy wodę z cukrem i zostawiamy do ostygnięcia,
4. Zalewamy jabłka letnią zalewą tak, żeby wszystkie jabłka znalazły się pod powierzchnią płynu (jabłka nie powinny wystawać z wody, ale nie może być nalana pod sam brzeg słoika),
5. Szczelnie zakrywamy pojemnik papierem albo bawełnianą ściereczką,
6. Odstawiamy słoik w ciepłe, ciemne miejsce na około miesiąc. Raz dziennie warto pomieszać mieszaninę, żeby ułatwić fermentację. Ważne jest, żeby jabłka były cały czas przykryte wodą, w przeciwnym razie mogą spleśnieć.
Po pewnym czasie na powierzchni wody zacznie się pojawiać piana, która jest oznaką fermentacji. Proces fermentacji octu trwa zazwyczaj około 6 tygodni, ale może zakończyć się szybciej albo trwać trochę dłużej. Kiedy objętość piany przestanie się zwiększać, będzie to oznaczało, że fermentacja zakończyła się, a ocet można przelać przez gazę i rozlać do butelek. Butelki trzeba odstawić w chłodne miejsce. Ocet można przechowywać bardzo długo, ponieważ sam jest konserwantem i nie psuje się.
Ocet jabłkowy - jak go używać?
Ocet jabłkowy jest świetnym dodatkiem do sosów sałatkowych. Nadaje im kwaskowatego smaku, jednak jest dosyć delikatny i ma wyjątkowy, owocowy aromat. Najlepiej mieszać ocet z oliwą z oliwek i ziołami. Ocet jabłkowy można również rozcieńczać w wodzie i pić na czczo. Do mieszanki warto również dodać odrobinę miodu.
Ocet jabłkowy - jakie ma właściwości zdrowotne?
Ocet jabłkowy jest niedoceniany, jednak ma wiele właściwości, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Dlaczego warto regularnie dodawać ocet do różnych potraw?
- Obniża poziom cukru we krwi,
- Przyspiesza spalanie tłuszczu,
- Zmniejsza poziom złego cholesterolu,
- Obniża ciśnienie krwi,
- Zawiera wiele cennych witamin, enzymów i minerałów, między innymi potas, miedź, fluor, żelazo, pektyny, bioflawonoidy, witaminy z grupy B, witaminę C, kwas octowy, kwas mlekowy,
- Ułatwia przyswajanie wapnia,
- Wzmacnia układ odpornościowy,
- Ułatwia oczyszczanie organizmu ze szkodliwych substancji.
Oprócz tego, że ocet jabłkowy warto pić i dodawać do codziennych posiłków, można z niego przygotowywać płukanki do włosów. Regularne stosowanie octu na włosy nadaje im blasku, wzmacnia je i ogranicza przetłuszczanie się.