Faszerowane jajka w trzech kolorach
Nie ma Wielkanocy bez jajek, a najlepiej – jajek faszerowanych. Przygotowanie tego świątecznego przysmaku jest proste, a liczba przepisów ogromna, co daje szalone pole do popisu.
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Przekąski
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Jajka obrać, przekroić je na połówki, wyjąć żółtka.
- Farsz różowy: twarożek wymieszać z łyżeczką chrzanu, żurawiną, mieloną papryką. Włożyć do szprycki i napełnić nim kilka połówek jajek. Udekorować całymi kulkami żurawiny i listkami pietruszki.
- Farsz białozielony: bryndzę dobrze wymieszać z posiekaną natką, szczypiorkiem, majonezem. Doprawić solą. Napełnić farszem kilka połówek jajek, udekorować plasterkami kiwi oraz szczypiorkiem.
- Farsz żółty: żółtka z jajek utrzeć ze śmietaną, musztardą, rozgniecionym czosnkiem, szafranem. Doprawić solą. Napełnić pozostałe połówki jajek, ozdobić oliwkami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl