Faszerowane jajka w trzech kolorach
Nie ma Wielkanocy bez jajek, a najlepiej – jajek faszerowanych. Przygotowanie tego świątecznego przysmaku jest proste, a liczba przepisów ogromna, co daje szalone pole do popisu.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 10 dag twarożku kremowego
- 1 łyżeczka chrzanu
- 2 łyżki żurawiny ze słoika
- szczypta mielonej papryki
- 10 dag bryndzy, kilka oliwek
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki i szczypiorku
- 2 łyżki majonezu
- kiwi
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka musztardy
- szczypta szafranu
- 2 łyżki śmietany
- sól
- Jajka obrać, przekroić je na połówki, wyjąć żółtka.
- Farsz różowy: twarożek wymieszać z łyżeczką chrzanu, żurawiną, mieloną papryką. Włożyć do szprycki i napełnić nim kilka połówek jajek. Udekorować całymi kulkami żurawiny i listkami pietruszki.
- Farsz białozielony: bryndzę dobrze wymieszać z posiekaną natką, szczypiorkiem, majonezem. Doprawić solą. Napełnić farszem kilka połówek jajek, udekorować plasterkami kiwi oraz szczypiorkiem.
- Farsz żółty: żółtka z jajek utrzeć ze śmietaną, musztardą, rozgniecionym czosnkiem, szafranem. Doprawić solą. Napełnić pozostałe połówki jajek, ozdobić oliwkami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze