Fast-food, ryby i nie tylko. Co warto zjeść podczas noclegu nad morzem?
Każdy region w Polsce może pochwalić się czymś szczególnym. Najczęściej są to wspaniałe zabytki, atrakcje przyrodnicze, miejsca spotkań. Jednak coraz częściej do głosu zaczynają dochodzić potrawy, których można skosztować podczas pobytu nad morzem, w górach, w Wielkopolsce, na Śląsku, czy w każdej innej części Polski.
W tym roku rekordowym zainteresowaniem cieszyło się polskie morze. Jakie dania, oprócz ryb, są najbardziej charakterystyczne dla północy kraju?
Wakacje 2022 już dawno za nami. Największym zainteresowaniem, podczas sezonu letniego, cieszyło się przede wszystkim Morze Bałtyckie - na nocleg na Pomorzu Zachodnim, Gdańskim, czy na Mierzei Wiślanej, zdecydowało się łącznie nieco ponad 70% Polaków. Ten wynik należy uznać za naprawdę dobry, szczególnie że tegoroczny wypoczynek był zupełnie inny niż poprzednie wakacje. Chętnie wybierane były przede wszystkim Pokoje Nocowanie.pl - Sopot, a także Władysławowo, czy Kołobrzeg i miejscowości na Półwyspie Helskim.
Na to, że były to zupełnie inne wakacje, bezpośredni wpływ miała przede wszystkim inflacja, niepewna sytuacja za wschodnią granicą i wysokie rachunki, które przyszło zapłacić turystom, również w restauracjach, które serwują najbardziej charakterystyczne przysmaki danego regionu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jaką rybę wybrać w smażalni? Ekspertka zdradza sekret
Podczas lata, w sieci, na rozmaitych stronach pojawiały się paragony grozy, które pokazywały wszystkim, ile trzeba zapłacić za spróbowanie najbardziej charakterystycznego nadmorskiego przysmaku, czyli ryby. To fakt, dość liczna rodzina musiała wydać całkiem sporą sumę za obiad. Mimo wszystko, ryby prosto z morza, są warte swojej ceny, szczególnie gdy raz w roku wypoczywa się w tak wyjątkowym miejscu, jakim są miejscowości, znajdujące się nad Bałtykiem.
Najbardziej charakterystyczne potrawy nad Bałtykiem - czyli co warto zjeść?
Przechadzając się największymi i najpopularniejszymi ulicami w miejscowościach nad morzem, można zauważyć dość liczne punkty gastronomiczne, serwujące rozmaite dania. Najczęściej można spotkać przede wszystkim smażalnie ryb, a także punkty typu fast-food, które serwują kebaby, hamburgery, zapiekanki, gofry, czy lody.
Każdy turysta, który planuje swoje wakacje nad morzem, dokłada wszelkich starań, by przynajmniej raz spróbować najbardziej charakterystycznego przysmaku, czyli ryby prosto z morza. Te najświeższe i najlepsze, najlepiej jest kupić w porcie lub w przystani rybackiej na plaży. W tym celu, najlepiej jest wstać wcześnie rano.
Z rybą w smażalniach bywa różnie. Sprzedawcy zapewniają, że jest świeża i z porannych połowów. Najczęściej jest to typowy chwyt marketingowy. Rzeczywistość bywa brutalna, bo ryby są mrożone i smażone na starym tłuszczu.
Chcą wybrać tę najlepszą restaurację, najlepiej jest kierować się opiniami innych osób i po prostu obserwować to, co dzieje się w miejscowości. Im większa kolejka do danego punktu gastronomicznego, tym większe prawdopodobieństwo, że serwują tu naprawdę znakomite i świeże dania.
Ryba to jednak nie wszystko. W tych najpopularniejszych miejscowościach można również znaleźć restauracje, serwujące dania z różnych stron świata.
Do najpopularniejszych przysmaków, które są najchętniej wybierane przez turystów podczas wakacji nad morzem, należy zaliczyć przede wszystkim:
- Zestaw: dorsz + frytki + surówka
- Bułka ze śledziem
- Ryby wędzone
- Zupy rybne
- Stek z halibuta z ziemniakami i warzywami
- Długie zapiekanki
- Pizza prosto z pieca
- Lody włoskie i lody naturalne
- Gofry z bitą śmietaną i owocami
- Kebaby
- Hamburgery
- Zestawy obiadowe kuchni polskiej
- Tatar z łososia
Jak widać, to właśnie ryba jest najchętniej wybieranym przysmakiem nad Bałtykiem. Restauracje i smażalnie prześcigają się w pomysłach, dotyczących rozmaitych potraw, które można przygotować z ryby.
Ile kosztuje jedzenie nad Bałtykiem?
Nie da się ukryć, że ceny podczas wakacji 2022, w przypadku niektórych osób mogły budzić przerażenie. Oczywiście, wszystkiemu winna jest inflacja i wzrost cen energii i gazu, które miała bezpośredni wpływ również na dania, serwowane w restauracjach.
Za trzy gofry trzeba było zapłacić około 50 zł. Za kilogram morskiej ryby trzeba było zapłacić około 130-150 zł za kilogram. Dla przykładu zestaw z halibutem kosztował około 80-90 zł. Zupa kosztowała średnio 15-25 zł, a fiszburger nieco ponad 40 zł. To pokazuje, że ceny podczas wakacji 2022 były naprawdę wysokie.