Fasolka szparagowa z pomidorami w sosie z harrisą. Sezonowy obiad

Przyzwyczailiśmy się do fasolki szparagowej z bułką tarta podsmażoną na maśle. Autorka bloga "Kuchennymi drzwiami" proponuje fasolkę w zupełnie innym wydaniu.

Fasolka szparagowa z pomidorami w sosie z harrisą. Sezonowy obiadFasolka szparagowa z pomidorami w sosie z harrisą. Sezonowy obiad
Anna Kamińska

Składniki

  • 500 g fasolki szparagowej
  • 200 g pomidorów koktajlowych
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • sól morska do posypania

Sos:

  • 1 łyżeczka harissy w proszku (można użyć pasty)
  • 2 łyżki miodu akacjowego
  • sok z 1/2 limonki
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • szczypta soli morskiej

Przepis

Przytnij końcówki fasoli i opłucz ją na sicie. W naczyniu połącz harissę, miód i sok z limonki. Mieszaj, aż się połączą i dopraw do smaku solą. Odstaw. Na dużej patelni żeliwnej podgrzej 2 łyżki oleju – na średnim ogniu. Dodaj fasolę i smaż, aż fasolka zacznie zmieniać kolor. Smaż ją do momentu, aż będzie prawie gotowa i pokryje się pęcherzykami – około 5-6 minut. Dopraw solą i przełóż fasolę do miski. Podgrzej na tej samej patelni 1 łyżkę oleju. Dodaj pomidory i smaż je, aż zaczną się rumienić – około 2 minuty. Często mieszaj pomidory, aż zaczną pękać. Posyp je solą. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj fasolę. Następnie dodaj sos i masło – podrzucaj wszystko na patelni, aż warzywa i sos się połączą, a masło się rozpuści. Dodaj połowę mięty i ponownie wymieszaj. Przełóż wszystko na talerz i posyp świeżą miętą. Posyp solą.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości