Fasolka szparagowa w cieście serowym

Znudziła ci się fasolka szparagowa z zasmażaną bułką tartą? Usmaż ją w cieście serowym. Taka fasolka do doskonała przekąska, która błyskawicznie znika z talerza. Świetnie komponuje się z dowolnym dipem. Przepis z bloga "Di bloguje".

Fasolka szparagowa w cieście serowymFasolka szparagowa w cieście serowym
Diana Rusiłowicz

Składniki

Ciasto:

  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka (może być 1:1 z wodą)
  • 2-3 łyżki startego parmezanu
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżki octu spirytusowego
  • sól do smaku (około 1/3 łyżeczki)

Dodatkowo:

  • osolona woda do ugotowania fasolki
  • mąka pszenna
  • olej do głębokiego smażenia

Przepis

  • Fasolkę ugotować (nie rozgotować!) w osolonej wodzie, a następnie odcedzić i lekko osuszyć.
  • Przed gotowaniem należy ją umyć i poodcinać końcówki.
  • Jajko zmiksować z mlekiem i mąką.
  • Dodać sól i starty parmezan.
  • W dużej łyżce rozmieszać (nad miską z ciastem) sodę z octem.
  • Mieszaninę (będzie mocno się pienić) natychmiast dodać do ciasta i wymieszać.
  • Każdą fasolkę dokładnie obtoczyć w mące i kolejno zanurzyć w cieście.
  • Smażyć z wszystkich stron na złoty kolor.
  • Odsączyć na ręczniku papierowym i natychmiast podawać.
Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟