Trwa ładowanie...
d4cq4gt
d4cq4gt

Fasolka szparagowa w cieście serowym

Przepis

Znudziła ci się fasolka szparagowa z zasmażaną bułką tartą? Usmaż ją w cieście serowym. Taka fasolka do doskonała przekąska, która błyskawicznie znika z talerza. Świetnie komponuje się z dowolnym dipem. Przepis z bloga "Di bloguje".

2.3
(6 głosów)
Oceń:
d4cq4gt
Czas przygotowania:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
Fasolka szparagowa w cieście serowym
Di bloguje
Fasolka szparagowa w cieście serowym
Składniki

Ciasto:

  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka (może być 1:1 z wodą)
  • 2-3 łyżki startego parmezanu
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżki octu spirytusowego
  • sól do smaku (około 1/3 łyżeczki)

Dodatkowo:

  • osolona woda do ugotowania fasolki
  • mąka pszenna
  • olej do głębokiego smażenia
Przepis
  • Fasolkę ugotować (nie rozgotować!) w osolonej wodzie, a następnie odcedzić i lekko osuszyć.
  • Przed gotowaniem należy ją umyć i poodcinać końcówki.
  • Jajko zmiksować z mlekiem i mąką.
  • Dodać sól i starty parmezan.
  • W dużej łyżce rozmieszać (nad miską z ciastem) sodę z octem.
  • Mieszaninę (będzie mocno się pienić) natychmiast dodać do ciasta i wymieszać.
  • Każdą fasolkę dokładnie obtoczyć w mące i kolejno zanurzyć w cieście.
  • Smażyć z wszystkich stron na złoty kolor.
  • Odsączyć na ręczniku papierowym i natychmiast podawać.
Fasolka szparagowa w cieście serowym
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
2
Share
d4cq4gt
d4cq4gt
d4cq4gt

d4cq4gt
d4cq4gt
d4cq4gt