Fasolka szparagowa. Smaczna i zdrowa, ale warto pamiętać o jednej zasadzie

Fasolka szparagowa to jedno z naszych ulubionych letnich warzyw. Najczęściej podajemy ja z podsmażoną na maśle bułka tartą. Świetnie smakuje również z pomidorami, jako składnik leczo, a także marynowana. Choć fasolka szparagowa to skarbnica cennych składników odżywczych, warto pamiętać, że nieprawidłowo przygotowana może być niebezpieczna dla zdrowia.

FasolkaFasolka szparagowa smakuje nie tylko z masłem i bułką tartą
Źródło zdjęć: © pixabay.com
Katarzyna Gileta

Fasolka szparagowa – wartości odżywcze

Porcja fasolki szparagowej (100 g) to około 30 kalorii. Szparagówka zawiera błonnik, białko, witaminy (A, z grupy B, C, K) oraz składniki mineralne (wapń, magnez, fosfor, żelazo, fluor, miedź, mangan, potas). Warto wiedzieć, że więcej witaminy A oraz kwasu foliowego posiada zielona odmiana, z kolei żółta jest lepszym źródłem fosforu oraz potasu.

Warto zajadać się tym warzywem jak najczęściej. Szparagówka dzięki zawartości magnezu oraz witamin z grupy B wspomaga pracę układu nerwowego. Ponadto obniża poziom złego cholesterolu we krwi, redukuje ryzyko miażdżycy i chorób serca, poprawia krążenie. To jednak nie koniec jej zalet. Korzystnie wpływa na wygląd skóry, wzmacnia układ odpornościowy i poprawia krzepliwość krwi.

Dodatkowo wykazuje działanie moczopędne, przez co pomaga usuwać z organizmu toksyny oraz redukuje tworzenia się kamieni w nerkach czy pęcherzu. Natomiast ze względu na obecność fitoestrogenów oraz flawonoidów, łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego i redukuje nieprzyjemne dolegliwości związane z menopauzą.

Fasolka szparagowa – jak gotować

Przed ugotowaniem fasolkę opłucz, odetnij końcówki i w razie konieczności pozbaw ją włókien. Pamiętajmy jednak, że zbyt długa obróbka termiczna powoduje, że w warzywach giną witaminy i minerały. Dlatego aby zachować jak najwięcej cennych substancji zawartych w fasolce, gotuj ją na parze przez około 7-10 minut lub w wodzie około 10-15 minut. Dzięki temu warzywo utrzyma również smak, chrupkość i kolor. Wodę posól pod koniec gotowania, możesz też dodać odrobinę cukru, by poprawić smak warzywa. Zielona fasolka nie wymaga tak długiego gotowania. Można ją jeść blanszowaną.

Przetwory z fasolki szparagowej
© pixabay.com

Fasolka szparagowa - jak jeść

Najpowszechniejszym pomysłem na fasolkę szparagową jest podanie jej jako dodatek do dania głównego (mięsa, ryby czy jajka sadzonego), po ugotowaniu i wzbogaceniu zasmażką z bułki tartej, która znacząco podnosi kaloryczność produktu. Warto jednak spróbować tego warzywa w innych odsłonach. Fasolka szparagowa jest pysznym dodatkiem do letniej zupy warzywnej, a także rozmaitych zapiekanek, sosów, potraw z makaronem czy przysmaków typu stir-fry, smażonych na mocno rozgrzanym oleju, z wieprzowiną, drobiem, rybami.

Po ugotowaniu i ostudzeniu nada walorów smakowych i koloru sałatkom z ziemniaków czy makaronu. Smak fasolki można wzbogacić na wiele sposobów, dodając do niej np. oliwę czosnkową (2 łyżki oliwy mieszamy z 2 ząbkami podsmażonego czosnku), masłem cytrynowym (1,5 łyżki masła roztapiamy na patelni i mieszkamy z sokiem z cytryny), podprażonymi migdałami, parmezanem lub szynką. Przed wymieszaniem fasolki z innymi składnikami należy odparować ją w rondlu, dzięki czemu lepiej wchłonie aromat dodatków.

Przetwory z fasolki szparagowej – 2 zasady

W domowych przetworach, może kryć się niebezpieczna trucizna – jad kiełbasiany. Niesłusznie kojarzy się on jedyni z przetworami mięsnymi, wędlinami i konserwami. Na szczęście możemy w prosty sposób uniknąć zatrucia toksyną botulinową. Pamiętajmy o trzykrotnej pasteryzacji. Według ekspertów dzięki temu będziemy mieć pewność, że nasze przetwory są wolne od toksyn. Pierwszego i drugiego dnia należy gotować weki przez godzinę, a trzeciego dnia przez 30 minut.

Fasolka szparagowa - królowa letnich obiadów

Marynowana fasolka szparagowa – przepis

Składniki:

  1. 0,5 kg fasolki szparagowej,
  2. koper,
  3. liście laurowe,
  4. ziele angielskie,
  5. gorczyca,
  6. ziarna pieprzu,
  7. woda,
  8. ocet,
  9. cukier, sól.

Przygotowanie:

  1. Fasolkę myjemy i gotujemy ok. 5 minut. Warzywa wkładamy do słoików.
  2. Dodajemy liście laurowe, koper, ziele angielskie, gorczycę i ziarna pieprzu.
  3. Całość zalewamy wrzącą wodą z cukrem i octem.
  4. Gotowe słoiki mocno zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15-20 minut.
Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀