Trwa ładowanie...
djig5cf

Fasolka szparagowa. Smaczna i zdrowa, ale warto pamiętać o jednej zasadzie

Fasolka szparagowa to jedno z naszych ulubionych letnich warzyw. Najczęściej podajemy ja z podsmażoną na maśle bułka tartą. Świetnie smakuje również z pomidorami, jako składnik leczo, a także marynowana. Choć fasolka szparagowa to skarbnica cennych składników odżywczych, warto pamiętać, że nieprawidłowo przygotowana może być niebezpieczna dla zdrowia.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Fasolka szparagowa smakuje nie tylko z masłem i bułką tartą
Fasolka szparagowa smakuje nie tylko z masłem i bułką tartą (pixabay.com)
djig5cf

Fasolka szparagowa – wartości odżywcze

Porcja fasolki szparagowej (100 g) to około 30 kalorii. Szparagówka zawiera błonnik, białko, witaminy (A, z grupy B, C, K) oraz składniki mineralne (wapń, magnez, fosfor, żelazo, fluor, miedź, mangan, potas). Warto wiedzieć, że więcej witaminy A oraz kwasu foliowego posiada zielona odmiana, z kolei żółta jest lepszym źródłem fosforu oraz potasu.

Warto zajadać się tym warzywem jak najczęściej. Szparagówka dzięki zawartości magnezu oraz witamin z grupy B wspomaga pracę układu nerwowego. Ponadto obniża poziom złego cholesterolu we krwi, redukuje ryzyko miażdżycy i chorób serca, poprawia krążenie. To jednak nie koniec jej zalet. Korzystnie wpływa na wygląd skóry, wzmacnia układ odpornościowy i poprawia krzepliwość krwi.

djig5cf

Dodatkowo wykazuje działanie moczopędne, przez co pomaga usuwać z organizmu toksyny oraz redukuje tworzenia się kamieni w nerkach czy pęcherzu. Natomiast ze względu na obecność fitoestrogenów oraz flawonoidów, łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego i redukuje nieprzyjemne dolegliwości związane z menopauzą.

Fasolka szparagowa – jak gotować

Przed ugotowaniem fasolkę opłucz, odetnij końcówki i w razie konieczności pozbaw ją włókien. Pamiętajmy jednak, że zbyt długa obróbka termiczna powoduje, że w warzywach giną witaminy i minerały. Dlatego aby zachować jak najwięcej cennych substancji zawartych w fasolce, gotuj ją na parze przez około 7-10 minut lub w wodzie około 10-15 minut. Dzięki temu warzywo utrzyma również smak, chrupkość i kolor. Wodę posól pod koniec gotowania, możesz też dodać odrobinę cukru, by poprawić smak warzywa. Zielona fasolka nie wymaga tak długiego gotowania. Można ją jeść blanszowaną.

 pixabay.com

Fasolka szparagowa - jak jeść

Najpowszechniejszym pomysłem na fasolkę szparagową jest podanie jej jako dodatek do dania głównego (mięsa, ryby czy jajka sadzonego), po ugotowaniu i wzbogaceniu zasmażką z bułki tartej, która znacząco podnosi kaloryczność produktu. Warto jednak spróbować tego warzywa w innych odsłonach. Fasolka szparagowa jest pysznym dodatkiem do letniej zupy warzywnej, a także rozmaitych zapiekanek, sosów, potraw z makaronem czy przysmaków typu stir-fry, smażonych na mocno rozgrzanym oleju, z wieprzowiną, drobiem, rybami.

djig5cf

Po ugotowaniu i ostudzeniu nada walorów smakowych i koloru sałatkom z ziemniaków czy makaronu. Smak fasolki można wzbogacić na wiele sposobów, dodając do niej np. oliwę czosnkową (2 łyżki oliwy mieszamy z 2 ząbkami podsmażonego czosnku), masłem cytrynowym (1,5 łyżki masła roztapiamy na patelni i mieszkamy z sokiem z cytryny), podprażonymi migdałami, parmezanem lub szynką. Przed wymieszaniem fasolki z innymi składnikami należy odparować ją w rondlu, dzięki czemu lepiej wchłonie aromat dodatków.

Przetwory z fasolki szparagowej – 2 zasady

W domowych przetworach, może kryć się niebezpieczna trucizna – jad kiełbasiany. Niesłusznie kojarzy się on jedyni z przetworami mięsnymi, wędlinami i konserwami. Na szczęście możemy w prosty sposób uniknąć zatrucia toksyną botulinową. Pamiętajmy o trzykrotnej pasteryzacji. Według ekspertów dzięki temu będziemy mieć pewność, że nasze przetwory są wolne od toksyn. Pierwszego i drugiego dnia należy gotować weki przez godzinę, a trzeciego dnia przez 30 minut.

Fasolka szparagowa - królowa letnich obiadów

Marynowana fasolka szparagowa – przepis

Składniki:

1. 0,5 kg fasolki szparagowej,
2. koper,
3. liście laurowe,
4. ziele angielskie,
5. gorczyca,
6. ziarna pieprzu,
7. woda,
8. ocet,
9. cukier, sól.

Przygotowanie:

1. Fasolkę myjemy i gotujemy ok. 5 minut. Warzywa wkładamy do słoików.
2. Dodajemy liście laurowe, koper, ziele angielskie, gorczycę i ziarna pieprzu.
3. Całość zalewamy wrzącą wodą z cukrem i octem.
4. Gotowe słoiki mocno zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15-20 minut.

djig5cf

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

djig5cf

Podziel się opinią

Share

djig5cf

djig5cf