Czas na weki. Pomysły na przetwory z fasolki szparagowej

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 5W domowej spiżarni

Obraz
© 123RF

Sezon na weki wciąż trwa. Masz dosyć klasycznych ogórków kiszonych? Kiszona czy marynowna fasolka szparagowa może być ciekawym pomysłem na przełamanie rutyny w kuchni. W dodatku świetnie sprawdza się w domowych przetworach. W zimie zaś będzie przypominającym o lecie, smacznym i zdrowym dodatkiem do potraw.

/ 5Kiszona fasolka szparagowa

Obraz
© 123RF

Składniki: 0,5 kg fasolki szparagowej, 2 ząbki czosnku, chrzan, koper, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarnach, sól, cukier.
Przygotowanie: fasolkę dokładnie myjemy i gotujemy ok. 5 minut. Kroimy ją i wkładamy do wysokości 3/4 słoika razem z ząbkami czosnku, chrzanu i kopru. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i kilka ziarenek pieprzu. Całość zalewamy wrzącą wodą z solą i cukrem. Słoik zakręcamy i odstawiamy w wyciemnione miejsce. Kiszona fasolka jest gotowa po ok. 5-7 dniach, jednak można ją kisić dłużej. Jest to zależne od tego, jaka fasolka nam smakuje.

/ 5Marynowana fasolka szparagowa

Obraz
© Pixabay.com

Składniki: 0,5 kg fasolki szparagowej, koper, liście laurowe, ziele angielskie, gorczyca, ziarna pieprzu, woda, ocet, cukier, sól.
Przygotowanie: fasolkę myjemy i gotujemy ok. 5 minut. Warzywa wkładamy do słoików. Dodajemy liście laurowe, koper, ziele angielskie, gorczycę i ziarna pieprzu. Całość zalewamy wrzącą wodą z cukrem i octem. Gotowe słoiki mocno zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15-20 minut.

/ 5Sałatka z fasolki szparagowej

Obraz
© 123RF

Składniki: 1,5 kg fasolki szparagowej, 4 marchewki, 3 cebule, 3 czerwone papryki, 160 g koncentratu pomidorowego, 200 ml oleju, 150 ml octu, liście laurowe, ziele angielskie, słodka papryka, cukier, sól, pieprz.
Przygotowanie: marchew i cebulę drobno kroimy i dusimy na małym ogniu. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy koncentrat pomidorowy i paprykę. Następnie wlewamy olej, ocet oraz przyprawy. Całość dusimy na małym ogniu. Fasolkę obieramy, myjemy i gotujemy ok. 5 minut. Dodajemy ją do sosu pomidorowego i mieszamy. Wkładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 15-20 minut.

/ 5Fasolka szparagowa w pomidorach

Obraz
© 123RF

Składniki: *1 kg fasolki szparagowej, 1 kg pomidorów, 2 marchewki, 3 cebule, ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu, sól, cukier, 200 ml octu, olej, cukier.
*
Przygotowanie
: fasolkę obieramy, myjemy i gotujemy ok. 5 minut. Marchewkę i cebulę dusimy na patelni. Pomidory obieramy ze skórki i gotujemy do momentu, aż się rozpadną. Następnie blendujemy je. Dodajemy marchew i cebulę oraz cukier, sól i ocet. Całość gotujemy. Fasolkę wkładamy do słoików i zalewamy pomidorową zalewą. Mocno zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 minut.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw