W domowej spiżarni
Sezon na weki wciąż trwa. Masz dosyć klasycznych ogórków kiszonych? Kiszona czy marynowna fasolka szparagowa może być ciekawym pomysłem na przełamanie rutyny w kuchni. W dodatku świetnie sprawdza się w domowych przetworach. W zimie zaś będzie przypominającym o lecie, smacznym i zdrowym dodatkiem do potraw.
Kiszona fasolka szparagowa
Składniki: 0,5 kg fasolki szparagowej, 2 ząbki czosnku, chrzan, koper, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarnach, sól, cukier.
Przygotowanie: fasolkę dokładnie myjemy i gotujemy ok. 5 minut. Kroimy ją i wkładamy do wysokości 3/4 słoika razem z ząbkami czosnku, chrzanu i kopru. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i kilka ziarenek pieprzu. Całość zalewamy wrzącą wodą z solą i cukrem. Słoik zakręcamy i odstawiamy w wyciemnione miejsce. Kiszona fasolka jest gotowa po ok. 5-7 dniach, jednak można ją kisić dłużej. Jest to zależne od tego, jaka fasolka nam smakuje.
Marynowana fasolka szparagowa
Składniki: 0,5 kg fasolki szparagowej, koper, liście laurowe, ziele angielskie, gorczyca, ziarna pieprzu, woda, ocet, cukier, sól.
Przygotowanie: fasolkę myjemy i gotujemy ok. 5 minut. Warzywa wkładamy do słoików. Dodajemy liście laurowe, koper, ziele angielskie, gorczycę i ziarna pieprzu. Całość zalewamy wrzącą wodą z cukrem i octem. Gotowe słoiki mocno zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15-20 minut.
Sałatka z fasolki szparagowej
Składniki: 1,5 kg fasolki szparagowej, 4 marchewki, 3 cebule, 3 czerwone papryki, 160 g koncentratu pomidorowego, 200 ml oleju, 150 ml octu, liście laurowe, ziele angielskie, słodka papryka, cukier, sól, pieprz.
Przygotowanie: marchew i cebulę drobno kroimy i dusimy na małym ogniu. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy koncentrat pomidorowy i paprykę. Następnie wlewamy olej, ocet oraz przyprawy. Całość dusimy na małym ogniu. Fasolkę obieramy, myjemy i gotujemy ok. 5 minut. Dodajemy ją do sosu pomidorowego i mieszamy. Wkładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 15-20 minut.
Fasolka szparagowa w pomidorach
Składniki: *1 kg fasolki szparagowej, 1 kg pomidorów, 2 marchewki, 3 cebule, ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu, sól, cukier, 200 ml octu, olej, cukier.
*Przygotowanie: fasolkę obieramy, myjemy i gotujemy ok. 5 minut. Marchewkę i cebulę dusimy na patelni. Pomidory obieramy ze skórki i gotujemy do momentu, aż się rozpadną. Następnie blendujemy je. Dodajemy marchew i cebulę oraz cukier, sól i ocet. Całość gotujemy. Fasolkę wkładamy do słoików i zalewamy pomidorową zalewą. Mocno zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 minut.