Trwa ładowanie...
d8gouds

Jak mrozić fasolkę szparagową. Mamy sprawdzony sposób

Żółte i zielone strączki fasolki szparagowej to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych, a ze względu na niewielką zawartość kalorii nie tuczą. Aby cieszyć się smakiem fasolki przez cały rok warto ją zamrozić. Jak to zrobić?
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Zanim przystąpimy do mrożenia pamiętajmy o dokładnym oczyszczeniu i umyciu fasolki
Zanim przystąpimy do mrożenia pamiętajmy o dokładnym oczyszczeniu i umyciu fasolki (123RF)
d8gouds

Fasolka szparagowa – właściwości

Fasolka szparagowa sama w sobie to produkt dietetyczny. 100 g fasoli zawiera tylko 27 kcal i 2,4 g białka. Zielone ziarna fasolki szparagowej są bogate w błonnik, który wspomaga procesy trawienne.

Ponadto znajdziemy w nich witaminy C, E i A, która w fasolce występuje głównie pod postacią beta-karotenu czyli prowitaminy A. Oprócz tego fasolka zawiera silne przeciwutleniacze - flawonoidy. Chronią one organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a tym samym opóźniają proces starzenia się skóry i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Ziarna zawierają o wiele więcej białka niż strączki. Białko fasoli ma skład zbliżony do składu białka znajdującego się w mięsie.

d8gouds

Fasolka szparagowa - królowa letnich obiadów

Fasolka szparagowa – jak gotować

Przed ugotowaniem fasolkę opłucz, odetnij końcówki i w razie konieczności pozbaw ją włókien (jest to bardzo niewdzięczne zajęcie, dlatego polecam odmiany bezłykowe). Pamiętajmy jednak, że zbyt długa obróbka termiczna powoduje, że w warzywach giną witaminy i minerały.

d8gouds

Dlatego, aby zachować jak najwięcej cennych substancji zawartych w fasolce, gotuj ją na parze przez około 7-10 minut lub w wodzie około 10-15 minut. Dzięki temu warzywo utrzyma również smak, chrupkość i kolor. Wodę posól pod koniec gotowania, możesz też dodać odrobinę cukru, by poprawić smak warzywa. Zielona fasolka nie wymaga tak długiego gotowania. Można ją jeść blanszowaną.

 123RF

Fasolka szparagowa – jak mrozić

Zanim przystąpimy do mrożenia pamiętajmy o dokładnym oczyszczeniu i umyciu fasolki. Odkrawamy też końcówki i jeżeli to konieczne, usuwamy także łyko. Przed zamrożeniem duże strąki przekrawamy na pół. Fasolkę warto przed zamrożeniem zblanszować. Blanszowanie polega na błyskawicznym podgotowaniu produktów we wrzątku i równie szybkim schłodzeniu ich w lodowatej wodzie. Wystarczą 2-3 minuty gotowania, by strąki zmiękły i nabrały żywego koloru.

d8gouds

Następnie fasolkę osuszamy, porcjujemy i przekładamy do torebek przeznaczonych do mrożenia lub specjalnych plastikowych pojemników, przeznaczonych do przechowywania żywności.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d8gouds

Podziel się opinią

Share

d8gouds

d8gouds